Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@randr Tak určitě ti rehab. sestra řekla, jak dlouho máte cvičit, ne?
Každé dítě to má jinak dle složitosti problému. No, je fajn, že krásně pase koníčky…Jáchymek nepase doteď stabilně, ale už se zvedá na rukou a snaží se narvat kolínka pod sebe, takže to pasení už nneí priorita ![]()
Nečetla jsem celou diskuzi, ale chtěla jsem se podělit o naši zkušenost. Malý preferoval jen jednu stranu již od porodu. Cca ve 2 měsících jsem byla pediatričkou odeslána na neurologii a pak cvičili 3 měsíce Vojtovku a Bobatha. Malý začal hlavičkou sice pohybovat na obě strany, ale zplacatění boční strany hlavy zůstalo a tak jsme to v 6 měsících začli řešit helmičkou. Malému nevadí a hlavička se tvaruje jak má. viz foto a stránky http://plagiocefalie.cz
jsem ráda že je tu i tato možnost.
@jaema píše:
Nečetla jsem celou diskuzi, ale chtěla jsem se podělit o naši zkušenost. Malý preferoval jen jednu stranu již od porodu. Cca ve 2 měsících jsem byla pediatričkou odeslána na neurologii a pak cvičili 3 měsíce Vojtovku a Bobatha. Malý začal hlavičkou sice pohybovat na obě strany, ale zplacatění boční strany hlavy zůstalo a tak jsme to v 6 měsících začli řešit helmičkou. Malému nevadí a hlavička se tvaruje jak má. viz foto a stránky http://plagiocefalie.czjsem ráda že je tu i tato možnost.
taky budeme mít helmičku na doporučení od docentky z Brna, máme jí taky hodně placatou, ikdyž malinko zlepšení tam je, když cvičíme vojtovku, ale s tou helmičkou se to urychlý..
Prcek měl v pěti týdnech najednou během 3 dnů úplně placatou hlavičku na jedný straně - ale fakt hodně - a od šesti týdnů cvičíme vojtovku a hlavičku už má krásně kulaťoučkou - začali jsme cvičit hodně brzo, tak to šlo dobře srovnat.
Holky, a kdo vám tu helmičku doporučil/předepsal? Kdo rozhodl o tom, že je helmička nutná? Jáchymkovi se sice hlavička zlepšila, ale dle mého to není tak symetrické. Jenže jak dětská tak rehabilitační tvrdí, že se to ještě dorovná a že už teď je v normě
Nechci ho sice „trápit“ nějakými vyšetřeními a helmičkou zbytečně, ale jako matce se mi to moc nezdá…jenže nevím, kam se obrátit, aby malého zkoukli ![]()
Zavolej si do toho Frýdku a objednej se, tam malýho zkoukne lékař a rozhodne, jestli je helmička vhodná nebo ne.
@Honzuovka Aha, díky. Takže si to rozhodnou oni sami? No, malému je už 7měsíců, tak snad už není pozdě ![]()
Moje doktorka to právě vůbec nechtěla řešit, tak jsem se tam objednala sama a tam teprva doktor rozhodl, že malej helmičku potřebuje. Akorát je blbý, že jsme tam jezdili po třech týdnech na kontroly, jezdila jsem z Prahy vlakem, byl to pěknej vopruz s malým ve vlaku. První den jsme se ubytovali v hotelu a přespali tam, pak jsem vychytala spoje, takže jsme vyráželi někdy v šest ráno a v osm večer jsme už byli zase v Praze.
@Honzuovka ha, tak to snad ani nebudu zkoušet. Jsme z Litoměřic a spoje jsem koukala přes Prahu teda bída
Koukala jsem na fotky dětí, které helmičku potřebovaly a je teda pravda, že syn jí má asi opravdu v normě, jak mi říkají obě doktorky. A už mu rostou vlásky a není to pod nimi vidět. Na stránkách o té helmičce totiž píší, že je nutná pouze jedna návštěva pro přeměření hlavičky a maximálně dva dny na vyrobení (což bych se tam někde ubytovala).O tak častých návštěvách ani slovo
No, tak to si ještě rozmyslím kvůli tomu častému dojíždění.
Díky za odpovědi ![]()
@zoubky to jo, to je potřeba na začátku, mě helmičku vyrobili do druhého dne. Ale na ty kontroly se musí jezdit kvůli tomu, že děťátku roste hlavička celkem rychle a musí se znova naskenovat, přeměřit a vybrousit vnitřek, aby to malé někde netlačilo a helmička tak nezpůsobovala bolest.
Mám obrovskou výhodu, že bydlím 8 km od Frýdku-Místu. Takže by mě štvalo, že bych toho nevyužila a neudělala všechno pro krásnou kulatou hlavičku svého broučka. Je fakt, že kdybych bydlela někde v čechách asi věřím lékařům, že se to spraví. ![]()
Holky, myslíte, že může tu zploštělost způsobovat zavinovačka a vyvýšená poloha? Malá má v postýlce takovej ten velkej klín, kvůli ublinkávání a spí v rychlozavinovačce, která jí tak jakoby obklopí i kolem hlavy, že mi přijde, že je jí to pohodlný a má tam hlavu rovně, jakože jí neotáčí na strany ve spánku. Jako menší spávala v péřový peřince a tam už vubec tu hlavu otočit nemohla ![]()
Taky bydlím asi 6 km od Frýdku-Místku, proto jsem se rozhodla do toho jít, ale někam daleko bych s malým taky nejezdila. Však je to jen kosmetická vada… ![]()
Já teda jezdila i z Prahy, ale lezlo to teda dost do peněz. Ještě že ta helmička je proplácená pojišťovnou, jinak fakt nevím. A bylo tam dost maminek z daleka. Jen nechápu, proč je v ČR jen jedno takové pracoviště a ještě na jednom konci republiky, kdyby to aspoň bylo někde ve středu, nebo těch pracovišť zřídili víc.
Honzuovka - můžu se zeptat jak dlouho jste měli helmičku??? my zatím jedem třetí týden a za 14 dní jdeme na první scan, který by měl ukázat změnu. Ale už teď pozoruju určitý pokrok - né moc, ale tak nenápadně jo:-)