Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Markétakytka píše:
@gin 124 Já si nastudovala vše možné, připadá mi, že hnát ho na ten drobný zákrok je zbytečné, trošku to synovi jde, ale ne úplně. A Dr. tvrdí, že by to mělo jít už celeé v jeho věku (5 let). Švagrová na tom byla se synem před 10 lety, to mu také bylo 5 let. Zatím sháním informace, moc se mi nelíbí, že bychom tam měli jít.
Navíc sám manžel mi říkal, že si nevybavuje, že by se s přetahováním předkožky za jeho doby dělaly takové štráchy a že si sám plně uvědomuje, že mu to šlo samotnému z ničeho nicaž po 10 roce věku.
Váš manžel má pravdu. Tyto nesmyly, co dnes doktoři dělají, sem byly zavlečeny z USA.
Neumrtvili, nedali mu na to nic
kdybych to tušila tak by nás tam nikdo nedostal
strašně křičel, bylo mi hrozně
ale paní doktorka pak řekla že jsme přišli včas že to měl lepené hodně a že tam měl hnis
ted každý večer když máme přetahovat tak straně křičí
přes den ho to vubec nebolí, ale jak přijde na přetažení tak jdu do mdlob
sousedi si musí myslet že ho snad vraždim, jak křičí ![]()
@monika1606 píše:
Neumrtvili, nedali mu na to nickdybych to tušila tak by nás tam nikdo nedostal
strašně křičel, bylo mi hrozně
ale paní doktorka pak řekla že jsme přišli včas že to měl lepené hodně a že tam měl hnis
ted každý večer když máme přetahovat tak straně křičí
přes den ho to vubec nebolí, ale jak přijde na přetažení tak jdu do mdlob
sousedi si musí myslet že ho snad vraždim, jak křičí
Podíval jsem se, co o tom psal MUDr. Luboš Zeman, primář z Motola.
Ten píše. že pokud je tam konglutinace (to slepení), že se tam nemůže infekce dostat.
Okopíruju tu, co o tom psal Dr. Paul Fleiss, jeden z nejoblíbenějších pediatrů v Los Angeles, který ošetřoval děti hollywoodských filmových hvězd. Loni v srpnu ve věku 80 let zemřel.
Předkožka vašeho syna je pevně slepená se žaludem. Musí být amputována.
Přilnavost předkožky k žaludu chrání přírodně nevyvinutý žalud z předčasné expozice. Uvolnění tohoto slepení je normální fysiologický proces a může trvat až 20 let. Na konci puberty je to vše působením hormonů zpravidla dokončeno.
Neexistuje žádný specifický věk, kdy musí být u chlapců předkožka odlepena od žaludu.
Někteří chybující lékaři doporučují, že slepení předkožky a žaludu musí být uměle odděleno, aby chlapec mohl přetahovat předkožku. Tento postup se nazývá synechotomie. Lékař ji provádí tak, že tupou kovovou sondou obkrouží žalud a tím je předkožka od něj odtržena. Tato „léčba“ je stejně bolestivá a traumatuizící jako byste tu sondu strčili pod nehet a oddělovali to. Kromě toho nastává krvácení, může dojít k infekci a ke zjizvění žaludu nebo vnitřní předkožky. Rány z tohoto násilného odtržení můžou vést k patologickým srůstům. Neexistuje žádný lékařský důvod pro tento postup, aby byla takto násilněne oddělena předkožka od žaludu. Pokud vám to lékař nabídne, můžete rázně odmítnout slovy: „Dejte mému synovi pokoj!“
Více zde: http://www.obrizka-chlapcu-cz0.cz/…zaneho-syna/
Pokud je to ta doktorka co myslím, tak jsem slyšel, že je mladá. Nevím, který profesor je to u nás učil, ale je to zastaralý a velmi nebezpečný postup. Psal tu jedna matka, že její syn s tím hodně zkusil a nakonec mu to stejně srostlo (to původní slepení je zcela přirozené a časem se uvolní samo, kdežto pokud dojde k druhotnému srůstu, ten je pak nepřirozený a pak je nutná operace, zpravidla obřízka).
Nedávno mi odtud psala do schránky jedna matka, že toto jejich doktorka zpočátku dělala, protože na fakultě je to tak učili, ale že to úplně přestala dělat, protože viděla, jak děti při tom hodně trpěly a potom se ji bály.
Ahoj, ted mam opravdu strach, brzy nas taky ceka 5 leta prohlidka, syn nema predkozku prilepenou, ale ma ji evidentne uzkou. Ve 2 letech pediatricka predepsala kortikoidovou masticku a po ni v ordinaci pretahla. Jenze malemu to bylo neprijemne, tak si na pindika doma nenechal sahnout - nez se s nimkazdy den prat a nechat ho kricet, rozhodli jsme se nepretahovat, ted je predkozka zase uzka.
Nevim, jak s k tomu postavit, pindik se mu nenafukuje, zarudly neni, neboli ho, zadne problemy nema, ale je mi jasne, ze jakmile se predkozka zmini, bude chtit doktorka asi „akci“…
Tak náš syn má 5,5 a předkožka mu jde přetáhnout jen kousek, ani ne přes celý žalud až dolů. Doktorka to naštěstí nikdy nezkoušela silou přetáhnout, říkala, že je hlavní, že to jde, jak to jde, že se nejedná o fimózu či co. Všimla jsem si, že se mu to pomaličku odlepuje níž a níž, měl dobu, kdy si s ním hodně hrál, při sledování TV apod., musela jsem ho až napomínat, kde zas má ty ruce, a to se mu to podařilo stáhnout a natrvalo odlepit zas o kus níž. Věřím, že časem to půjde úplně. Na záněty netrpí, takže to necháváme na přírodě. A jinak i manžel říkal, že pamatuje, jak se mu to kdysi v pubertě podařilo stáhnout úplně celé, dřív se to zjevně tak nehrotilo a neprovádělo rutinně.
@monika1606 píše:
To kdybych tušila dřívedala jsem na lekaře
Včera mi došlo, o jakou konkrétní doktorku se jedná. Protože mám urologické potíže, tak jsem se k ní před 14 dní chystal. Jednou týdně totiž ordinuje u nás a tam je to bez objednávání. Bylo tam však hodně moc lidí a já musel ještě k jinému doktorovi, tak jsem to vzdal, takže jsem se s tou doktorkou nesetkal. Jinak, každý koho jsem se na ni ptal, ji velice chválil. Předtím než jsem tam šel, tak jsem se podíval jak ji lidé hodnotí na internetu. Až na jednu vyjímku paní doktorku všichni hodně chválili. Jednalo se však o dospělé pacienty.
Okopíruju tady tu jednu vyjímku, je to už čtyři a půl staré a ta paní tam píše, že to bylo před několika lety. Toto hodnocení jsem viděl na internetu před více než 14 dny, předtím, než jsem se k paní doktorce chystal. ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
(12. ledna 2011) slabý
Nedoporučuji chodit s dítetem. Synovi stahla bolestivě předkožku, i když věděla že bude mít při narkoze opaerované varle v nejbližšéch dnech, tudíž tento " ZBYTEČNÝ ZASAH A BOLESTIVÝ " mohla přenechat při narkoze. Pravda je to několik let, přesto bych už neriskovala…
@gin 124 Vy jste hodne informovany ohledne predkozky a s ni spojenymi problemy, tak bych se vas rada zeptala. Synovi (dva a ctvrt roku) nejde stahnout predkozka, resp. o stahovani nemuze byt ani rec, ma na konci direcku asi tak o prumeru 1mm, pri curani se mu predkozka nafukuje. Asi pred mesicem mel nejake paleni, po curani plakal, ze ho to boli (bohuzel jeho dr. mel dovolenou, tak jsme to resili se zaskokem). K jeho dr. jdeme v rijnu, budeme resit, co s tim. Tak jsem se chtela zeptat, poradit se, je v tomto pripade nevyhnutelna operace? Co myslite?
Já bych rozhodně s 2, 3, 4 letým klukem na žádný zákrok nešla. To ani náhodou. Možná v těch 5,6 letech - to by se vidělo podle okolností.
Naše dětská doktorka je cca 50 let stará, takže rozhodně to není propagátorka novinek apod. Opravdu nevím, zda dát na ni a nechat se poslat na zákrok či prostě jestě vyčkávat. Aby to nebylo totiž tak, že budu vyčkávat, a přitom to stejně nepomůže a skončí na zákroku třeba v 10 letech.
Zánět totiž syn jednou měl - bylo mu 3,5let - zřejmě jsme trénovali stahování asi moc a zřejmě tam došlo k trhlince - to se ale velice rychle zhojilo. Žádné problémy jinak nemá.
Při čůrání se mu jakoby pindík trochu vyboulí a pak se spustí moč.
Ale někde jsem četla, že je to špatně, když se tam dělá ta boulička a jinde, že je to dobře, že se to právě brzy podaří přetáhnout. Takže opravdu 10lidí 10 názorů.
@Markétakytka píše:
Já bych rozhodně s 2, 3, 4 letým klukem na žádný zákrok nešla. To ani náhodou. Možná v těch 5,6 letech - to by se vidělo podle okolností.Naše dětská doktorka je cca 50 let stará, takže rozhodně to není propagátorka novinek apod. Opravdu nevím, zda dát na ni a nechat se poslat na zákrok či prostě jestě vyčkávat. Aby to nebylo totiž tak, že budu vyčkávat, a přitom to stejně nepomůže a skončí na zákroku třeba v 10 letech.
Zánět totiž syn jednou měl - bylo mu 3,5let - zřejmě jsme trénovali stahování asi moc a zřejmě tam došlo k trhlince - to se ale velice rychle zhojilo. Žádné problémy jinak nemá.
Při čůrání se mu jakoby pindík trochu vyboulí a pak se spustí moč.
Ale někde jsem četla, že je to špatně, když se tam dělá ta boulička a jinde, že je to dobře, že se to právě brzy podaří přetáhnout. Takže opravdu 10lidí 10 názorů.
Až mi vyjde čas, tak vám i Anys napíšu soukromou zprávu.