Jaký máte názor na předmanželskou smlouvu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
357
3.2.11 09:18

no jo holky…ale nemůžete brát předmanželskou smlouvu jako boudu na vás…na druhou stranu to může mít výhody hlavně pro vás…takže bych se na to nedívala skrz prsty…jednou se může situace obrátit, chlap se dostane do dluhů a pak byste byly rády, kdybyste to nemusely řešit za něj…takže předmanželskou smlouvu bych neviděla jako zradu nebo zadní vrátka z jeho strany, ale někdy i třeba jako jistotu pro vás…

CO JE DŮLEŽITÝ, ABY SMLOUVA BYLA DOBŘE NAPSANÁ A VÝHODNÁ PRO OBĚ STRANY…NEJEN PRO TOHO, KDO MÁ VÍC MAJETKU NEBO VĚTŠÍ PŘÍJEM… :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
3.2.11 09:28

Ahojte, já po zažitém rozvodu našich, nejsem proti smlouva, by naopak si myslím, že je v určité chvíli zodpovědné se pobavit, jak to kdo má s majetkem. Abych upřesnila… například moje mamka 25 roků nevěděla, že pozemek který je pod baráikem ej darovaný a proto tam byly problémy… nebudu rozepisovat… Tady jde o to, aby jeden i druhý věděl, co kdo má a ne pro zjištnost, ale do budoucna.. Něco se může i s tím druhým stát a pak ten jeden bude běhat po právníkách, a nakonec zjistí, že tak jsou problémy..
Myslím, že by nemělo být manželstí založeno na tom, kdo co má a ošetřovat si to, ale například dary od rodičů a tak proč ne? Kdybych nebyla vdaná a naši mi darovali pozemky, lesy, a barák - tak taky bych si dala smlouvu. ne že nevěřím, ale je to majetek naší rodiny - rodičů, prarodičů který ho dali výhradně mě!!! Já jsem vdaná, tak to už takto neřeším, barák dáme společně, ale vím že to ostaní si nechám napsat na sebe a ne ze zjištnosti, ale proto, že například děda, táta žije a prostě chtějí aby se to budovalo dál a ne například prodávalo - asi manžel by to tak chtěl…
Takže za mě, pokud má jeden nějaký dar - barák pomezek, který je výhradně jeho tak bych řekla proč ne. ¨
Věřím, že tě to urazilo, mě například rodiče mojého nechtějí napsat na půl byt a to jsme manželé…vidím , že i v rodině prostě jsou opatrnosti a všichni řeší co kdyby a nejde o nedůvěru, ale o opatrnost…taky mě to zamrzelo..
S láskou to nemá nic společného.. Můžete milovat toho druhého a za 5 tady bude psát že se rozvádíte.
Navíc si i myslím, že většinou je to tak, že to nadhodí rodiče toho co o smlouvě uvažuje, protože většinou to budovali oni- baráky, dary atd. :think:
Ale každý to asi vidí jinak, já jsem zažila rozvod našich, kteří 20let byli jak milánci a pak …věřím na lásku, ale nevěřím na jistotu vztahu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3.2.11 09:46

Nejsem proti mít předmanželskou smlouvu. My ji sice nemáme, ale taky nemáme o co se hádat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
3.2.11 09:53

Dice, predmanzelska smlouva slouzi i k jinym ucelum! Kdyz maji snoubenci dluhy, tak se to napise do te smouvy, kolik kdo ma, a co je ci majetek, samozrejme schovane uctenky a faktury, kdyby se ty dluhy behem manzelstvi zacali zvetsovat nebo resit, aby nesahli na majetek druheho (auto, TV, atd.)

Coz me prijde celkem fer - opravdu nechci byt zodpovedna za to, ze se nekdy nekde zadluzim, a pak to odnese manzel a vezmou mu treba auto - to neni fer tohleto. Proto jsem pro predmanzelskou smlouvu…

Mozna jsem jedina kdo ma takovyhle nazor, ale je to porad lepsi, nez aby kvuli me, obirali jeho, a naopak, my jsme se na tom domluvili, a tak to bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10568
3.2.11 10:09

Ahoj,já vlastním chatu na slapech +náký spoření a zdědí rodinnej dům,tak já si budu určitě dělat předmanželskou smouvu ale ještě uvidím,jeliož to beru trošku jako podraz :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14335
3.2.11 11:02

ale zase na druhou stranu záleží o co jde, a jakým stylem je to podáno, že…
Ale dovedu si předtavit to dilema, když doma napřklad hučí do chlapa, aby si dal smlouvu, protože mají to a to, a zdědil to on, co kdyby, ble, ble, a teď nátlak rodiny, a pak partnerka, takže asi záleží jak to kdo bere v jaké je situaci a jak je to hlavně podáno..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
979
3.2.11 11:06

Ahojky,osobne to teda nezavrhuju, planujeme ji taky uzavrit. Predmanzelska smlouva neslouzi k tomu, aby se nekomu ublizilo…ma chranit kazdeho z manzelu (pokud je tedy dobre napsana. My napriklad kazdy mame nemovitost, kazdymu na ni prispivala vice ci mene jeho rodina a tak podle me je spravedlivy, aby taky kazdymu zustala, dej se co dej. Dice, zkus to probrat s pravnikem, on ma zkusenosti, vysvetli ti k cemu vsemu je ta smlouva dobra a k cemu ne a uvidis, jestli ti to zmeni nazor. :wink: Je urcite spravny verit, ze je to laska na celej zivot a ze zadny kdyby nebude, ale neni spravny na to spolihat 8-) Statistika mluvi jasne…je to 50 na 50 :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
3.2.11 11:55

určitě chápu, že tě zamrzelo řešit dopředu smluvně majetek při případném rozvodu a vůbec se o téhle možnosti bavit, ale zase na druhou stranu píšeš, že je přítel obchodník a ten to určitě nebere citem a vztahem k tobě ale čistě prakticky… taky to tak mám. Moje a partnerovy věci, příjmy a výdeje neumím a ani nechci brát jen jako naše, ale jako tvoje, moje a naše. A teda příznivcem svatby nejsem, to jsem sice nepatří, ale jako jeden z důvodů beru to, že pro mě svatba znamená značně nevýhodnou „obchodní smlouvu“ a vlastně to, že bych měla být odpovědná na některé činy dospělé a svéprávné osoby jen pro, že s ním oficiálně tvořím rodinu… takže bych předmanželskou smlouvu rozhodně nezatracovala právě z tohohle důvodu a třeba u podnikatelů- fyzických osob bych ji považovala za nutnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7862
3.2.11 14:49
janina.sun píše:
no jo holky…ale nemůžete brát předmanželskou smlouvu jako boudu na vás…na druhou stranu to může mít výhody hlavně pro vás…takže bych se na to nedívala skrz prsty…jednou se může situace obrátit, chlap se dostane do dluhů a pak byste byly rády, kdybyste to nemusely řešit za něj…takže předmanželskou smlouvu bych neviděla jako zradu nebo zadní vrátka z jeho strany, ale někdy i třeba jako jistotu pro vás…CO JE DŮLEŽITÝ, ABY SMLOUVA BYLA DOBŘE NAPSANÁ A VÝHODNÁ PRO OBĚ STRANY…NEJEN PRO TOHO, KDO MÁ VÍC MAJETKU NEBO VĚTŠÍ PŘÍJEM… :palec:

Přesně tak.
Předmanželská smlouva je věc dobrá a nejvíc záleží na tom, CO je v ní napsáno. Může tě taky hodně chránit a pokud ji partner připravuje v době,kdy ještě hoří láskou, tak pro toho druhého určitě bude také příznivá. Naopak - bez smlouvy může rozvod i s bohatým manželem dopadnout pro tebe hůř…stačí slušný právník… 8-) a jdeš pryč s igelitkou. Nikoho neznáš dobře, dokud se s ním nerozvádíš…A řeči o tom, že „se máme moc rádi“…„smlouva je jen formalita“…apod. mě vážně vždycky rozesmějí! Je to dětsky naivní představa, na hony vzdálená realitě - takže Zakladatelko - dál sni sen o velké lásce, ale zapoj u toho snění občas i hlavu, ať ten pád ze sna není tak tvrdý :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23
19.5.11 07:49

Ahoj,
my řešíme stejný problém a neustále se vůli tomu hádáme.Já to považuji jako nedůvěru a moc mně to uráží.Můj přítel nic nemá jen dluhy,jen rodiče má movité a ti ho do toho tlačí.Pořád o tom musím přemýšlet a napadlo mě že na to přistoupím,ale jen pod podmínkou že tam bude dopsané:V případě rozvodu dostanu dceru do mé péče.Ještě jsem mu o tom neřekla,ale myslím si že ho tím zaskočím a začne o tom přemýšlet.Je hrozně naočkováný rodiči.Nevím proč se nemůžem jednoduše vzít.Hrozně mě tím svatbu znechutil a přestávám chápat její smysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
19.5.11 07:55

onal na jednu stranu tě chápu, na druhou stranu, píšeš, že má jen dluhy, takže v rámci té smlouvy by se snad dalo i nějak ošetřit, aby tys s dluhama, co on udělá případne v manželství neměla nic společnýho a tak… Já byla kdysi přesvědčená, že jednou budu předmanželskou smlouvu na 100% chtít, ale nakonec nás to ani nenapadlo, oba jsme s manželem přišli do manželství v podstatě s „holým zadkem“, takže mi přišlo zbytečný něco hrotit… :mrgreen: Každopádně kdyby na tom manžel trval, nebrala bych to jako nedůvěru, ale spíš jako „formalitu“, která mi v případě problémů může pomoct… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18.11.20 16:08

Já mám předmanželskou smlouvu, a osobně bych řekla, že je užitečná. Musí se ale projednat s dobrým právníkem, jinak to nemá cenu. S manželem jsme to projednávali u právníka z **** a smlouvu máme skvělou a víme přesně, co v ní je

edit adminom - odkaz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
66
18.11.20 21:16
@Markéta47 píše:
Já mám předmanželskou smlouvu, a osobně bych řekla, že je užitečná. Musí se ale projednat s dobrým právníkem, jinak to nemá cenu. S manželem jsme to projednávali u právníka z **** a smlouvu máme skvělou a víme přesně, co v ní jeedit adminom - odkaz

A z jakého důvodu ji mate? Mě by zajímalo, zda je tady nějaká žena, která (by) sama měla zájem o úpravu v tomto směru, například proto, ze vydělává víc než partner.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
260
19.11.20 02:06

Úhrnná rozvodovost, která udává podíl manželství končících rozvodem při zachování měr rozvodovosti podle délky trvání manželství, se v České republice v novém století pohybuje mezi 45-50 %

Tak, teď sundat ty růžový brejle a začít přemýšlet k čemu že je vlastně ten oný…ta smlouva jakože dobrá :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1238
19.11.20 07:45
@domt píše:
A z jakého důvodu ji mate? Mě by zajímalo, zda je tady nějaká žena, která (by) sama měla zájem o úpravu v tomto směru, například proto, ze vydělává víc než partner.

Vydělávám cca 2× tolik co partner, i když i on vydělává dost. Vdávat se nechci, ale kdyby ano, bez předmanželské smlouvy ani ránu - jsme oba OSVČ a za dluhy druhého (například z podnikání) odpovídat nechceme. A chtěla bych tam, že za každý rok, který strávím doma s dětmi, mi manžel v případě rozvodu vyplatí určitou částku jako kompenzaci ušlého zisku.

Dávat do předmanželské smlouvy, že dítě půjde do něčí výlučné či střídavé péče, je naopak nesmysl, není to závazné, soud pak stejně rozhodne podle nejlepšího zájmu dítěte.

Majetek nabytý před svatbou, nebo majetek nabytý po svatbě darem či dědictvím je ze SJM automaticky vyloučen, tudíž úvahy o nutnosti předmanželské smlouvy těch, co už něco mají, či se chystají dědit, jsou zbytečné. Jde hlavně o to, co vyděláte v průběhu manželství vlastními silami.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí