Předražené nemovitosti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
410
4.10.21 09:46
@tzipora píše:
Trápí mě předražené nemovitosti, byty, domy. Jsem asi jediná v mém okolí, která tohle řeší. Děti sice nemám, ale nedovedu si představit mít dvacetiletou dceru nebo syna. A už vůbec nemluvím o tom, že by chtěli založit rodinu.
Ano, jsou lidé, kteří zdědí byt například po prarodičích, ale je jich minimum.

Ahoj,

prvně si myslím, že je zbytečné se tím trápit. Je to tak jak to je a je akorát potřeba se s tím smířit.
Tím, že děti zatím nemáš je těžké si cokoliv představovat, když je nemáš.
Já je mám a neřeším, jestli jim do dospělosti dám nějakou nemovitost nebo ne. Naopak se budu snažit jim dát, když budou sami chtít, dobré vzdělání a podporovat je v tom co je baví, protože to je cesta, kterou se k tomu vlastnímu bydlení mohou dopracovat, když ho budou chtít.
je tu jedno velké ALE.
Problém je v tom, že jsou profese - učitel, zdravotní sestřičky, hasiči apod., kteří ač dělají velmi záslužná povolání nemají takové platy, aby si mohli dovolit třeba v Praze koupit si byt, ale i v menších městech. A je potřeba pro tyto povolání mít připraveno i bydlení - aby z těchto profesí nemuseli odcházet a naopak se mohli soustředit na jejich kvalitní vykonávání a to se bude dít, když nebudou mít stres z toho, jak v klidu bydlet.
Takže v tomto vidím velky problém, co se týče dostupnosti bydlení.
V ostatních případech je to tom, jak kdo je šikovný a jaké má životní priority. A ano jsou lidé, kteří třeba nemají inteligenčně na to, dělat kvalifikovanou profesi, ale Ti často velmi dobře vědí, že si svoje bydlení nemohou dovolit a žijí tak, jak jim jejich financni moznosti dovoluji. Žila jsem v ruznych zemích světa a vlastní bydlení je opravdu luxus. Spousta lidí si ho nemohlo dovolit a žili v pronájemch - tak jako je to dobře vidět v serialu Přátelé.
A i tak ty pronajmy jsou velmi drahe. Také jsem platila za minipokojicek velke penize a to jsem mela s luxusem, ze jsem bydlela sama. To Praha je stale oproti jiným zemím laciná.
A poměr cena nemovitostí/plat - ano začíná to být to velký rozdíl, ale takhle jsem to zazila i v těch jiných zemích, kde sice plat na naše Kč byl velký, ale cena nemovitostí byla také nesrovnatelné větší.
A ano, časem ten trend bydlení bude, že víc lidí bude bydlet společně a bude se žít víc v pronájmu než ve vlastním bydlení. To je prostě fakt.
A já osobně souhlasím s tím, aby se od určitého počtu nemovitostí v OV platila daň. A to já jsem ta, která by tu daň také platit, a přijde mi to v pořádku - je, ale potřeba, aby tyto peníze pak tekly spravnym smerem - třeba na bydlení pro ty profese, které jsem zmiňovala výše.

Zdravím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79866
4.10.21 09:50

@Costasgalicia A ty neplatis daň z nemovitostí? Platíš. A jestli jich máš víc a pronajímala je, proč z nich platit víc? To jako autodopravce by měl taky platit několikanásobnou daň z aut? Nebo švadlena, která vlastní víc strojů? To je blbost. Víš, ono to nemovitostmi začne a za chvíli někdo začne vypiskovat o ploše domů, počtu aut a už se to poveze. Závist je fakt strašná síla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
4.10.21 09:59

@Costasgalicia prosimte, ktere zeme? Napr Amsterdam ceny bytu o malinko vyssi nez v Praze, ale prumerny plat cca 120.000kc. Minimalka nekde kolem 60k.
Z Eu jsme skoro nejhorsi v pomeru mzda/cena nemovitosti. Vydelavame na to bydleni nejdele. Hur je na tom snad jen Srbsko.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
4.10.21 10:14
@inkakřivák píše:
@Costasgalicia A ty neplatis daň z nemovitostí? Platíš. A jestli jich máš víc a pronajímala je, proč z nich platit víc? To jako autodopravce by měl taky platit několikanásobnou daň z aut? Nebo švadlena, která vlastní víc strojů? To je blbost. Víš, ono to nemovitostmi začne a za chvíli někdo začne vypiskovat o ploše domů, počtu aut a už se to poveze. Závist je fakt strašná síla.

Třeba v USA se platí daň z nemovistosti odvíjející se od její ceny, prostě proto, aby se chudí lidé necpali mezi bohaté. :cert:

U nás, v desítky let „beztřídní“ společnosti, se vytvořila „střední třída“. Lidé byli zvyklí, že se všichni se mají zhruba stejně a pak existuje vrstva velmi bohatých prominentů, kterží mají přístup ke zdrojům. S tím byli ochotní žít.

Aktuálně se prostě vytvořila střední třída, na které mimochodem stojí ekonomický úspěch většiny západních zemí. Takové ty pilné včeličky, co hezky spoří, přiměřeně utrácejí, dělají kavalifikovanou práci, platí pojistky, dávají děti hezky studovat, jsou aktivní v občanské společnosti, ale ne žádným nebezpečným způsobem. Rodiče spoří a budují nějaké majetky, děti spoří a budují majetky…

Nakonec střední třídu definuje i vlastní bydlení a „vedlejší příjem“. Na západ od nás z nějakých investic, u nás obvykle z pronájmu.

Jenže lidí, kteří se identifikují se střední třídou, je prostě hodně. Prakticky každý, kdo není na ociálním dnu, má pocit, že je „střední třída“ a měl by si přeci moji dovolit vlastní bydlení. Nevadí mu, že někdo je extrémně bohatý. Na to je zvyklý. Navíc to jeho bohaství je takové těžko představitelné (investiční fondy, copa to je?), ale vadí mu, že Vomáčka, se kterým chodil do třídy, a jeho stará Vomáčková, koupili tři byty a pronajímají je. Na byt se dá sáhnut, byt je snadno představitelné „bohatství“. Proč mají Vomáčkovi a nemá on? Neměli by se mít všichni tak nějak stejně? (Kromě těch opravdu bohatých, ty neřeší.)

A tak se v něm rodí představa, že kdyby těm Vomáčkocvým byt sebral, bude se mít dobře, no ne?

Ale realita je taková, že na Vomáčkových stojí ekonomika. A když se sebere Vomáčkovým, tak… ale tak, co jsme zažili… A pak se utíká do zemí, kde je soukromé vlastnictví chráněné a tak jsou tak obecně bohatší všichni. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15785
4.10.21 10:16
@Costasgalicia píše: …
A já osobně souhlasím s tím, aby se od určitého počtu nemovitostí v OV platila daň. A to já jsem ta, která by tu daň také platit, a přijde mi to v pořádku - je, ale potřeba, aby tyto peníze pak tekly spravnym smerem - třeba na bydlení pro ty profese, které jsem zmiňovala výše.Zdravím.

Jaká daň? Jaký počet nemovitostí? Chyba tohoto státu je v tom, že je celkově impotentní. Např. daň z nabytí byla dobrá regulativa proti spekulativnímu nakupování nemovitostí, měla se osvobodit jen v případě, že nemovitost bude sloužit pro bydlení majitele. Jinak se klidně mohla zvednout z 4 na 5-6%. Jenže to by někdo ve vládě musel používat mozek. Stejně tak je stát naprosto neschopný definovat podnikání a vybírat daně z příjmu. Řada majitelů bytů vůbec nepřiznává příjmy. Dále opět neschopnost systému vyřešit problém s byty k bydlení a používané jako ubytovací služby, ve spolupráci se stavebním zákonem. Řešit to další daní je zoufalost na úrovni deb. lní a neschopné Maláčové apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
4.10.21 10:29
@Šarlota4 píše:
@Costasgalicia prosimte, ktere zeme? Napr Amsterdam ceny bytu o malinko vyssi nez v Praze, ale prumerny plat cca 120.000kc. Minimalka nekde kolem 60k.
Z Eu jsme skoro nejhorsi v pomeru mzda/cena nemovitosti. Vydelavame na to bydleni nejdele. Hur je na tom snad jen Srbsko.

Protože nemovistost je u nás jediná bezpečná investice.
Nemáme tradici, že by běžní lidé střední třídy investovali do finančních produktů. Pokud má někdo volný milion a je to pro něj zásadní částka, koupí byt, nedá ho za akcie.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
4.10.21 10:32

@Bábrdl jo s tim souhlasim. Cesi nemaji moc duveru ve fin. produkty a investice a koupit byt zvladne kazdy - myslim ten proces nakupu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
4.10.21 10:36
@Šarlota4 píše:
@Bábrdl jo s tim souhlasim. Cesi nemaji moc duveru ve fin. produkty a investice a koupit byt zvladne kazdy - myslim ten proces nakupu.

Tak ta nedůvěra je logická a je daná zkušenostma. I tím, že finanční produkty tady nemají tradici. Ale hlavně panuje obrovská nejistota.

Řada lidí se sama spálila, nebo se spálili jejich blízcí.

Naopak zkušenost s nákupem nemovistostí jako investice má řada lidí a dobrou. V mém okolí prakticky každý pronajímá - a ano, jsou i dílčí blbé zkušenosti, ale v základu je to dbrá investice a všichni to prostě vidí.

Jenže byt se závidí snadněji, než výnosné portfolio.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79866
4.10.21 10:43

@Bábrdl Mně to nevysvetluj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
410
4.10.21 11:00

Ja jsem nepsala, ze mam zkusenosti ze vsech zemi. Zila jsem v Americe, Anglii a Australii a bavila se tam s lidma, kteri zili v pronajmech a nekteryma mistnima.
A ano o tom, ze jsme v EU jedni z nejhorsich to vim, ale o cem to vypovida, kdyz treba napriklad v Nemecku je tradice pronajimani? Takze je to jen potencialni srovnani toho kdyby kazdy touzil v kazde zemi po vlastnim bydleni, coz samozrejme neni.
A to, ze bych tu dan za vice nemovitosti v OV zavedla za tim si stojim i kdz bych ji platila a i kdyz platim kazdy rok dan za vlastnictvi a za to, ze pronajimam. Ja to mam tak, ze jsem velmi schopna a mam na to podporovat i ty, kteri treba tak schopni nejsou nebo delaji v oborech, ktere nejsou tak vydelecne, ale jsou pro spolecnost krucialni, ovsem toto za podminky ze ty penize z dani budou opravdu plynout tam kde je to potreba, coz se nedeje.
Tak to mam ja - nikomu to necpu a nerikam, ze to tak maji mit vsichni. A plkud to nekoho poburuje a zveda ze zidle, doporucuji se aktivne zapojit do techto veci a tu energii vlozit timto smerem, protoze za sklem na emiminu je naprosto promrhana.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
4.10.21 11:08

@Costasgalicia s timhle taky souhlasim. Me totiz apriori nevadi platit dane a podporit tim ty, kteri nemeli stesti, nebo na to nemaji kvuli intelektu apod, ale problem je jakym zpusobem jsou ty penize vyuzivany.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
410
4.10.21 11:56
@Bábrdl píše:
Třeba v USA se platí daň z nemovistosti odvíjející se od její ceny, prostě proto, aby se chudí lidé necpali mezi bohaté. :cert:

U nás, v desítky let „beztřídní“ společnosti, se vytvořila „střední třída“. Lidé byli zvyklí, že se všichni se mají zhruba stejně a pak existuje vrstva velmi bohatých prominentů, kterží mají přístup ke zdrojům. S tím byli ochotní žít.

Aktuálně se prostě vytvořila střední třída, na které mimochodem stojí ekonomický úspěch většiny západních zemí. Takové ty pilné včeličky, co hezky spoří, přiměřeně utrácejí, dělají kavalifikovanou práci, platí pojistky, dávají děti hezky studovat, jsou aktivní v občanské společnosti, ale ne žádným nebezpečným způsobem. Rodiče spoří a budují nějaké majetky, děti spoří a budují majetky…

Nakonec střední třídu definuje i vlastní bydlení a „vedlejší příjem“. Na západ od nás z nějakých investic, u nás obvykle z pronájmu.

Jenže lidí, kteří se identifikují se střední třídou, je prostě hodně. Prakticky každý, kdo není na ociálním dnu, má pocit, že je „střední třída“ a měl by si přeci moji dovolit vlastní bydlení. Nevadí mu, že někdo je extrémně bohatý. Na to je zvyklý. Navíc to jeho bohaství je takové těžko představitelné (investiční fondy, copa to je?), ale vadí mu, že Vomáčka, se kterým chodil do třídy, a jeho stará Vomáčková, koupili tři byty a pronajímají je. Na byt se dá sáhnut, byt je snadno představitelné „bohatství“. Proč mají Vomáčkovi a nemá on? Neměli by se mít všichni tak nějak stejně? (Kromě těch opravdu bohatých, ty neřeší.)

A tak se v něm rodí představa, že kdyby těm Vomáčkocvým byt sebral, bude se mít dobře, no ne?

Ale realita je taková, že na Vomáčkových stojí ekonomika. A když se sebere Vomáčkovým, tak… ale tak, co jsme zažili… A pak se utíká do zemí, kde je soukromé vlastnictví chráněné a tak jsou tak obecně bohatší všichni. :cert:

Promin, ale priklad Vomacka je pro me priklad, ktery se mozna deje u lidí, kteri maji problem se svoji sebehodnotou, jsou velmi zavistiví apod.
Ja takove lidi kolem sebe nemam, ale je to i tím, že se mnou by takoví nenašli řeč, takže je ani nepřitauji.
V mém okruhu přátel a známych je to tak, že jsou tací co mají své bydlení a i nejake dalsi, které pronajímají. Pak jsou Ti, kteri mají svoje bydlení s dlouholetou hypo, pak Ti co žijí v pronajmu a ví, že proste na svuj byt mít nebudou, ale rozhodne nezavidi tem co ho maji a pak jsou i Ti, kterí se odstehovali z Prahy do jinych koutu CR, protoze na bydleni v Praze nemeli a byl to pro ne stres. Od nikoho jsem neslysela, ze by sistezoval, ze jeho kamarad ma, ale on nema. Kazdy se prizpuosbil tomu na co měl. Jo akorat jeden typek si takto stezoval, ale ten ma narcistní poruchu osobnosti a mysli si, ze on je pan vseho a mel by mit vse hned a zdarma.
Ale ja jsem rocnik 86 a jiste to mezi lidma v tomto veku muze byt jinak nez mezi lidma, kteri jsou ročník 50.
Každopádně mně se velmi libi mlada generace, ktera práve už příklad Vomacka absolutne nezastava a hlavne to tak nevnima.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79866
4.10.21 12:15

@Costasgalicia myslíš, že tento lidem nepomáhají dost? Máme jedno z nejvyšších daňových zatížení v Evropě, když samozřejmě sextu ty tři složky. A ještě je to málo? Děkuji, ráda bych si sama vybrala, koho budu podporovat. Místo vyššího zdanění můžeš přece pronajímat za symbolickou stovku na měsíc. A je vymalováno. Ale trestat někoho za to, že se snaží? Co třeba dva důchodci, kteří mají malý byt ve městě a na léto jezdí na chalupu na venkov? Taky je třeba jim zvednout daň? A proč?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79866
4.10.21 12:16

@Costasgalicia Jo mladá generace, která žije v pocitu, že vlastnické bydlení je právo?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
410
4.10.21 12:20
@inkakřivák píše:
@Costasgalicia Jo mladá generace, která žije v pocitu, že vlastnické bydlení je právo?

Takové neznám. Já znám Ty, kteří chtějí cestovat po světě a neřeší, jestli byt budou vlastnit nebo ne a nepovažují byt za status.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí