Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Burj Chalifa píše:
jsem pesimista - sliby nezarmoutíš. Uvolňování pozemků obcemi - čuchám čuchám korupci a známosti. A pak ještě jedna věc a to je financování. Něco našetření bude málo a je otázka, zda pro banku při žádosti o hypotéku budete dostatečně bonitní. Plus rostoucí úroky z úvěrů.A ještě mít k tomu rezervu na strýčka příhodu a utáhnout vše okolo - pojistky, energie(!) atd…
Výborně. Čucháš korupci a známosti. Taky bych to z velké části tak viděla. A ti ostatní líní a neschopní si holt budou muset jít do podnájmu.
@eva valoi píše:
Já hlavně nechápu, kde se pořád chtějí ty stavební parcely brát..Je spoustu pozemků, které jsou zastavěné - domy neobydlené, Osobně bych spíš koupila nějakou nemovitost, zbourala a postavila domek. Ty zastavěné pozemky mívají mnohem lepší polohu. Moje zkušenost.
Nové parcely - to jsou takové zvláštní satelity, kde jsou domky naplácané jeden na druhý. Mýmu vkusu to moc neodpovídá..
Jo to bysme samozřejmě nejradši. V těch starých zástavbách jsou vetšinou nejhezčí pozemky a se super dostupností. Taky takové hledáme, ale bohužel nic. Jako opravdu nějakou ruinu na zbourání jsme ještě nikde neviděli. Většinou jsou to domy v lepším stavu a tomu taky odpovídá cena + potom ještě další náklady na demolici a odvoz suti atd. No prostě se to nevyplatí. A opravdu ty baráky před spadnutím nejsou.
@eva valoi píše:
Nemusí mít desetipokojový dům s bazénem a tenisovým kurtem. Většině by stačil dvoj, třípokojový byt třeba.. Nebo malý domek se zahrádkou.. A ti úspěšní ať mají třeba dvacet pokojů. To přeci nikomu nevadí,Příspěvek upraven 04.10.21 v 17:31
Tak to jsme rádi, že by většině „stačil malý domek se zahrádkou“. Ale určitě nechtějí ten malý domek se zahrádkou v nějaké řiti, chtějí aby byl pěkně blízko občanské vybavenosti.
A pak si samozřejmě vzpomenou, že bych chtěli nějaké to SUV. Stačí ojeté, nejsou hamižní…
Ty mně budeš vyčítat, že se snažím vybudovat nějaký majetek? A co kdybych há tobě napsala, že jsi se rozhodla pořídit si nadstandardní počet dětí a nejednou se zlobíš, že každé z nich nedostane „domeček se zahrádkou“?
@Anonymní píše:
Jo to bysme samozřejmě nejradši. V těch starých zástavbách jsou vetšinou nejhezčí pozemky a se super dostupností. Taky takové hledáme, ale bohužel nic. Jako opravdu nějakou ruinu na zbourání jsme ještě nikde neviděli. Většinou jsou to domy v lepším stavu a tomu taky odpovídá cena + potom ještě další náklady na demolici a odvoz suti atd. No prostě se to nevyplatí. A opravdu ty baráky před spadnutím nejsou.
V dražbách jo. Teda podle fotek.
@eva valoi píše:
Já hlavně nechápu, kde se pořád chtějí ty stavební parcely brát..Je spoustu pozemků, které jsou zastavěné - domy neobydlené, Osobně bych spíš koupila nějakou nemovitost, zbourala a postavila domek. Ty zastavěné pozemky mívají mnohem lepší polohu. Moje zkušenost.
Nové parcely - to jsou takové zvláštní satelity, kde jsou domky naplácané jeden na druhý. Mýmu vkusu to moc neodpovídá..
No vidíš to a já v takovém domě žiju. Kdybychom ho bourali a stavěli si nový, tak bychom neměli teď žádný investiční byt. Ale ty vidíš jenom to, že někdo má nemovitosti.
Lidi si kupují to, na co mají. Ty tady běduješ, jak chudáci nemůžou koupit nic, ale nad satelitem ohrnuješ nos.
@Bábrdl No já bych tě ráda vyvedla z omylu. Oni totiž vlastní bydlení už budují. Sice je to bude stát ještě trochu toho potu a sebezapírání, ale budou z těch, co to vlastní bydlení mít budou. A řekla bych že všichni.
@eva valoi píše:
@Bábrdl No já bych tě ráda vyvedla z omylu. Oni totiž vlastní bydlení už budují. Sice je to bude stát ještě trochu toho potu a sebezapírání, ale budou z těch, co to vlastní bydlení mít budou. A řekla bych že všichni.
No vidíš to. Takže najednou to jde, že.
Nejdřív tři stránky bědování, jak nikdo nic koupit nemůže, jak vlastnické bydlení hyne na úbytě. A najednou z tebe vyleze, že všechny děti vlastní nemovitost mají
![]()
@Bábrdl Však my taky patříme k té šťastnější části. A přesto mi to nebrání tomu, abych měla pochopení pro ty, co právě přes to, že pracují, tak nemají. A neohrnuji nad nimi nos.
Ale fakt je, že kdybychom měli konexe, nebo něco zdědili, nebo tak, tak bychom těch nemovitostí mohli mít víc a lepší.
@eva valoi píše:
@Bábrdl Však my taky patříme k té šťastnější části. A přesto mi to nebrání tomu, abych měla pochopení pro ty, co právě přes to, že pracují, tak nemají. A neohrnuji nad nimi nos.
Ale fakt je, že kdybychom měli konexe, nebo něco zdědili, nebo tak, tak bychom těch nemovitostí mohli mít víc a lepší.
A jak se to stalo, že všechny tvoje děti patří do „šťastnější části“, aniž by „měli konexe nebo dědily“?
@eva valoi píše:
@inkakřivák To nevím, jestli to je nečestné a nesportovní. Každopádně značná část lidí nevlastní nemovitosti proto, že by si na ně vydělala prací. Často měli buď štěstí, někdo měl známé, byl ve správnou dobu na správném místě. Těžko říct.
Zkuste si sami před sebou ujasnit, jestli jste to fakt koupili za tržní ceny, nebo jste třeba něco zdědili a na základě toho pak třeba majetek snadněji rozšířili..
Ale to už je na vás.
My bydlíme ve vlastním, ale zatím jsme to spíš všechno vydřeli. Žádné dědictví, žádní známí, žádné konexe na úřadě…
A nebo jsme prostě neschopní. Nevím.
Mám kolem sebe vlastně jenom lidi, kteří vlastní nemovitost, nebo nemovitosti, ale většinou, a oni se tím ani netají, tam byl pozemek od…, zděděný domek od…, apod. Jeden pronajali, druhý postavili, pak na základě toho třeba přikoupili další.
No a my taky. Co je na tom, to je normální, ne? A proto nechápu, proč bych z toho měla platit nějakou extra daň. My jsme dům koupili, vlastníma rukama rekonstruovali. Pak jsme šetřili dětem základ, a nám zase na důchod. Pak jsme vzali úvěr a koupili si domek, vlastníma rukama rekonstruovali. A pak prodali ten první a teď si konečně mužem platit firmu. To je naprosto v normě. A když někdo zdědil, je mu přáno. Jeho rodiče si na to vydělali, nebo prarodiče. A nikdo nemá právo je za to trestat vyššími daněmi nebo znárodňovat, jak si přeje ta škatule Semelová.
@Bábrdl píše:
No vidíš to a já v takovém domě žiju. Kdybychom ho bourali a stavěli si nový, tak bychom neměli teď žádný investiční byt. Ale ty vidíš jenom to, že někdo má nemovitosti.Lidi si kupují to, na co mají. Ty tady běduješ, jak chudáci nemůžou koupit nic, ale nad satelitem ohrnuješ nos.
Nechape asi, ze i to zbourani a odvezeni a vycisteni pozemku vyjde dost draho.
@inkakřivák Bezva! To je fajn a teď jde prostě o to, jestli následující generace bude při dnešních cenách nemovitostí mít tu možnost si třeba ten úvěr vzít. Protože my jsme si právě taky mohli vzít úvěr a řeší se to, že ty nemovitosti jsou tak předražené, že si to nebudou moct lidi, kteří pracují dovolit. A ze střední třídy se stanou chudáci, co si budou moct dovolit koupit nějakou tu elektroniku.
Já si prostě pořád myslím, že pro stabilní společnost je důležitá střední třída. To jsou ti, co pro ně má hodnotu vzdělání, práce, vlastní bydlení například. Jenže ani ti průměrně vydělávající si nemohou dovolit pozemek za 8 milionů. A nebo se tedy odstěhují za levnějším bydlením, ale tam zas nedosáhnou ani na to levnější bydlení, protože nebudou mít ani tu průměrnou mzdu.
Nechci se tady dál hádat, nemá to smysl. Myslím, že některé moje příspěvky nebyly pochopeny dobře, nebo byly záměrně nepochopeny?
@eva valoi píše:
Tyjo Evo, já mám taky pochopení. ale začnu s dovolením u vlastních dětí. nos neohrnuju, ale každý se musí snažit sám.
@eva valoi Ale dřív si to taky nemohl dovolit každý. Prostě je fakt, že vlastnické bydlení je luxus. A jak velký luxus to je, se pozná, až se začne měnit úroková sazba unstavajicich hypoték. A spousta lidí bude mít potíže splácet zase. To je prostě fakt. Vlastnické bydlení zkrátka není narokove a je to luxus. Tečka.