Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Popeladym píše:
Tu poslední větu slýchám jen od lidí, kteří jsou ve svém. Že to není právo, asi každý ví, ale přijde mi normální, že lidi o své bydlení usilují.
Ona je @Burj Chalifa na emiminu známá tím, že už tu roky vykřikuje, že brát hypo si může jen šílenec
A těm lidem, kterým se posmívala, se majetek už dvojnásob zhodnotil. ![]()
Pravdu ovšem má v tom, že nikdo nebydlí pod mostem. Prostě není možné, aby si každý koupil byt a ty byty byly levné.
@Burj Chalifa píše:
To je správné, ovšem nic lidem nespadne do klína tady a teď. Naši rodiče se také museli vypracovat. Nebylo to jednoduché. A měli děti - nás.
Jasně. S tím souhlasím!
@inkakřivák píše:
@jkra To ano. To beru. Víc vydělávat, šetřit. Ale ne brát hypo na krev s tím, že se to,, nějak" udělá. To je šílenství. A zejména dobře počítat, co je ještě schůdné a co už ne.
To jasně.
@Bábrdl píše:
Ona je @Burj Chalifa na emiminu známá tím, že už tu roky vykřikuje, že brát hypo si může jen šílenecA těm lidem, kterým se posmívala, se majetek už dvojnásob zhodnotil.
Pravdu ovšem má v tom, že nikdo nebydlí pod mostem. Prostě není možné, aby si každý koupil byt a ty byty byly levné.
Tak ne každý hypotekář končí vysmátý. ![]()
@Popeladym píše:
Tak ne každý hypotekář končí vysmátý.
Osobně neznám žádného, který by koupě litoval. Naopak znám mnoho lidí, co čekali, až „bublina praskne“ a teď si rvou vlasy.
@Bábrdl píše:
Ona je @Burj Chalifa na emiminu známá tím, že už tu roky vykřikuje, že brát hypo si může jen šílenecA těm lidem, kterým se posmívala, se majetek už dvojnásob zhodnotil.
Zkopíruj sem větu, kde jsem řekla, že hypotéku si může brát jen šílenec. Doporučovala jsem obezřetnost a nemít velké oči. Nejet od výplaty k výplatě bez rezerv.
Dnes byla zvýšena úroková sazba o historicky obřích 0,75.Není vyloučeno, že do konce roku dojde ještě k dalšímu navýšení. Lidé, co si brali hypotéku neúměrně ke svým příjmům a na dřeň, si budou po dnešku drbat hlavu.Plus očekávaný nárůst cen ve všech oblastech.Co tady bylo diskusí o " domečcích" s růžovými finančními brýlemi.
Doporučuji dnešní vyjádření guvernéra ČNB k nastávající makroekonomické situaci. Nyní už nejde o to, co kdo chce ( hypotéku versus nájem), nýbrž o to, na co má. A když nemá, tak má smůlu - surově řečeno.
@Burj Chalifa No, jsem celkem rada, ze jsem v cervenci dopredu podepsala fixaci na dalsich 5 let.
@Burj Chalifa píše:Jenže v době, kdy tys
Zkopíruj sem větu, kde jsem řekla, že hypotéku si může brát jen šílenec. Doporučovala jsem obezřetnost a nemít velké oči. Nejet od výplaty k výplatě bez rezerv.
Dnes byla zvýšena úroková sazba o historicky obřích 0,75.Není vyloučeno, že do konce roku dojde ještě k dalšímu navýšení. Lidé, co si brali hypotéku neúměrně ke svým příjmům a na dřeň, si budou po dnešku drbat hlavu.Plus očekávaný nárůst cen ve všech oblastech.Co tady bylo diskusí o " domečcích" s růžovými finančními brýlemi.
Doporučuji dnešní vyjádření guvernéra ČNB k nastávající makroekonomické situaci. Nyní už nejde o to, co kdo chce ( hypotéku versus nájem), nýbrž o to, na co má. A když nemá, tak má smůlu - surově řečeno.
@Burj Chalifa píše:
Jenže ten majetek se jim třeba dvojnásobně zhodnotil.
@Bábrdl A já jo. Znám lidi, co si vzali hypo na stavbu, a nakonec skončili s prázdnýma rukama. Tak jako lidi, co rekonstruovali a dopadli stejně. špatně odhadli svoje schopnosti. Pohybují se ve stavebnictví, zažila jsem rozvody klientů v průběhu přípravy stavby, v průběhu stavby, zažila jsem i sebevraždy! Fakt nelžu. A říkám každému - počítejte a počítejte, a vždycky raději s horší variantou. Nebudete zaskočení. No a lidi jsou pořád stejní, plní iluzí.
@Bábrdl píše:
Jenže ten majetek se jim třeba dvojnásobně zhodnotil.
Asi ano, ovšem je to relativní pojem.Cena může být v plynutí času pohyblivá nahoru i dolů. Když ho nyní prodají, koupí si jiný, tč. ještě dražší? Věřit jen trvale stoupající ceně je ošemetné. Pro hlubší ponor do problematiky doporučuji na Netlixu shlédnout film natočený podle skutečnosti - Sázka na nejistotu ( americká hypoteční krize ). Plus je tam ještě jeden amer. dokument.
Ivane PPZ, jsi tu ještě? Tvoje ekonomické analýzy byly vždy hodně dobré. Chybíš tu!
@j.a.n.i1 píše:
@Burj Chalifa No, jsem celkem rada, ze jsem v cervenci dopredu podepsala fixaci na dalsich 5 let.
To ti může být k pr.du, protože každá banka má ve smlouvě, že když se zvednou úroky nad stanovenou úroveň, může zvyšovat úroky na hypotékách i mimo období fixace. Asi to nebude při zvednutí o jedno procento, ale kdyby to byly třeba tři procenta, tak už téměř jistě. A letos už se zvedalo dvakrát a ještě jednou se bude do konce roku.
Ostatně příkladem je třeba „fixace“ cen elektřiny u Bohemia Energy, kde nyní zvyšují ceny i v průběhu fixace, protože se nákupní ceny zvedly „neočekávaně vysoko“.
@inkakřivák píše:
@Bábrdl A já jo. Znám lidi, co si vzali hypo na stavbu, a nakonec skončili s prázdnýma rukama. Tak jako lidi, co rekonstruovali a dopadli stejně. špatně odhadli svoje schopnosti. Pohybují se ve stavebnictví, zažila jsem rozvody klientů v průběhu přípravy stavby, v průběhu stavby, zažila jsem i sebevraždy! Fakt nelžu. A říkám každému - počítejte a počítejte, a vždycky raději s horší variantou. Nebudete zaskočení. No a lidi jsou pořád stejní, plní iluzí.
Iluze budou pryč a velmi brzy. Při vší mizérii a bolestivosti to bude mít i výchovný dopad. Lidé snad budou odpovědněji vážit výdaje a osobní možnosti. Pořád se čekalo, odkud přiletí tzv. černá labuť, přilétla s tím, co by nikdo nečekal - s virem a ještě to není elegantní pták, nýbrž daleko rubustnější opeřenec.
@Prof. Farnsworth píše:
To ti může být k pr.du, protože každá banka má ve smlouvě, že když se zvednou úroky nad stanovenou úroveň, může zvyšovat úroky na hypotékách i mimo období fixace. Asi to nebude při zvednutí o jedno procento, ale kdyby to byly třeba tři procenta, tak už téměř jistě. A letos už se zvedalo dvakrát a ještě jednou se bude do konce roku.Ostatně příkladem je třeba „fixace“ cen elektřiny u Bohemia Energy, kde nyní zvyšují ceny i v průběhu fixace, protože se nákupní ceny zvedly „neočekávaně vysoko“.
nepochybuji, že to s velkou radostí udělají, jen co to bude možné ![]()
@Prof. Farnsworth no u té Bohemia Energy to taky není tak jednoznačné…za určitých podmínek to zvednou nemůžou…