Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
https://www.idnes.cz/…onomika_mato
https://www. novinky. cz/ekonomika/clanek/hypoteky-podrazi-cnb-zvedla-sazby-nejvice-od-roku-1997-40373501#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky. sznhp. box&dop_req_id=aVp0ga4nXzR-202109301650&dop_id=40373501&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
@Burj Chalifa píše:
Asi ano, ovšem je to relativní pojem.Cena může být v plynutí času pohyblivá nahoru i dolů. Když ho nyní prodají, koupí si jiný, tč. ještě dražší? Věřit jen trvale stoupající ceně je ošemetné. Pro hlubší ponor do problematiky doporučuji na Netlixu shlédnout film natočený podle skutečnosti - Sázka na nejistotu ( americká hypoteční krize ). Plus je tam ještě jeden amer. dokument.
Tohle je debata v kruhu ![]()
Big Short pochopitelně znám a už jsem ti to i psala.
Americká hypoteční krize vnikla za úplně jiných podmínek. Což musí být jasné každému, kdo ten film viděl! Hypotéku tam dostal každý, lidé měly několik hypoték a hypotéky se prodávaly investorům jako zajištění, ačkoliv reálně neměly hodnotu, protože je lidé nemohli splácet.
A k tomu všemu, ani ty nemovistosti neměly hodnotu. Vždyť jsi to v tom filmu viděla. Byla to města duchů. Stavby pro stavby.
Celé to byla potěmkinova vesnice.
Mám obavy o lidi, kteří už v té hypotéce jsou. Vzrostou jim všechny životní náklady. A aby nastal skutečný armagedon, úplně stačí jen to, aby ČNB dosáhla svého cíle a zkrotila ceny nemovitostí. Když totiž v téhle situaci, kdy splátka všech nákladů spojených s bydlením tvoří téměř sto procent vašeho disponibilního příjmu, se hodnota vašeho zajištění propadne, musí vás komerční banka požádat o dozajištění nebo vám zvýší úrokovou sazbu. Je to taková papírová válka. Někde někdo Na Příkopě (sídlo ČNB, pozn. red.) v excelové tabulce předělá čísla a lidé budou chycení v pasti. Banka řekne: vaše obydlí nemá cenu šesti, ale čtyř milionů, tak nám dozajistěte dva miliony. A nevím, jak to lidé udělají…
Výborný rozhovor s Radovanem Vávrou (bývalý ředitel Komerční banky) - https://www.seznamzpravy.cz/…anker-175741
Nečetla jsem všechno tady, ale zajímavý téma, pro mě aktuální. Taky mě to se®e. Jsme s chlapem přesně teďka v tomhle „blbým“ období - rok po škole, začínáme, nic jsme nezdědili, nedostali. Takže žijeme v pronajatým 1+1 za skvělou cenu (měli jsme štěstí), ale děcka zde mít nemůžeme.
Kecy typu „když nemáš svý bydlení (nebo na hypo), tak víc pracuj“ už neposlouchám - to říkají lidi 40+, kteří tohle řešili v jiné době a nemají představu.
Což o to, žít v pronájmu může být OK - ale jedině za podmínek stabilního tržního prostředí, kdy můžu předpokládat, že za ten nájem nedám 60 % příjmu rodiny a nemám vyhlídku, že za 2 roky to bude 80 %. Prostě začíná ekonomická krize se vším všudy, je potřeba si to uvědomit. Vícegenerační bydlení je nesmysl, když generace našich rodičů a prarodičů bydlí v bytech, anebo v domech pro jednu generaci (většinou).
Jsem z toho dost nas®aná, protože moc nevím, jak to vyřešit. Koupila bych zahradu a na ní mobilheim - jenže i to jsou aspoň 2 mega, ale s tím, že mi je nikdo nepůjčí (a ani bych si takto blbě krytý peníze nepůjčila). Další varianta je starej barák v neatraktivní lokalitě - to bychom museli mít stabilní podnikání, ale na to jsme fakt malí páni - stačí, když teďka hapruje shipment všude po světě například, všechno je nestabilní, nepředvídatelný. Prostě krize. Ceny potravin poletí nahoru, protože green deal, atd.
Ekonomika stojí za vyližp®del a já mám někdy chuť zapalovat popelnice.
![]()
Jdu se prokousat komentářema, jestli tam někdo nepsal, jak podobnou situaci dneska řeší. Protože na tohle jsem připravená nebyla, resp. že nás to ovlivní až tolik, je to fakt blbý a bude hůř.
@AZ29 kdežto dřív bydlely ty rodiny všechny v domech jakých? Znáš film Ecce homo Homolka? Tak bydlely rodiny dřív. V jednom pokoji a se společnou kuchyní. A ty domky? Dobře se podívej, jak vypadala dělnická zástavba. Třeba Baťovy domky. To byly domečky 2+1, často 1+1. Takže máš zkreslené představy. A lidi 40+ to měli stejné složité. Protože tyhle problémy řešili třeba před deseti patnáctý lety. Kdy byly ceny jinde, ale platy taky.
A jsem zvědavá, co teda budeš dělat. Nájem platit nechceš, u rodičů to nelze, dům nezvladnes. Stan? Např budeš muset vzít to, co utahnes. Co chceš slyšet?
@AZ29 píše:
Nečetla jsem všechno tady, ale zajímavý téma, pro mě aktuální. Taky mě to se®e. Jsme s chlapem přesně teďka v tomhle „blbým“ období - rok po škole, začínáme, nic jsme nezdědili, nedostali. Takže žijeme v pronajatým 1+1 za skvělou cenu (měli jsme štěstí), ale děcka zde mít nemůžeme.Kecy typu „když nemáš svý bydlení (nebo na hypo), tak víc pracuj“ už neposlouchám - to říkají lidi 40+, kteří tohle řešili v jiné době a nemají představu.
Což o to, žít v pronájmu může být OK - ale jedině za podmínek stabilního tržního prostředí, kdy můžu předpokládat, že za ten nájem nedám 60 % příjmu rodiny a nemám vyhlídku, že za 2 roky to bude 80 %. Prostě začíná ekonomická krize se vším všudy, je potřeba si to uvědomit. Vícegenerační bydlení je nesmysl, když generace našich rodičů a prarodičů bydlí v bytech, anebo v domech pro jednu generaci (většinou).
Jsem z toho dost nas®aná, protože moc nevím, jak to vyřešit. Koupila bych zahradu a na ní mobilheim - jenže i to jsou aspoň 2 mega, ale s tím, že mi je nikdo nepůjčí (a ani bych si takto blbě krytý peníze nepůjčila). Další varianta je starej barák v neatraktivní lokalitě - to bychom museli mít stabilní podnikání, ale na to jsme fakt malí páni - stačí, když teďka hapruje shipment všude po světě například, všechno je nestabilní, nepředvídatelný. Prostě krize. Ceny potravin poletí nahoru, protože green deal, atd.
Ekonomika stojí za vyližp®del a já mám někdy chuť zapalovat popelnice.
Jdu se prokousat komentářema, jestli tam někdo nepsal, jak podobnou situaci dneska řeší. Protože na tohle jsem připravená nebyla, resp. že nás to ovlivní až tolik, je to fakt blbý a bude hůř.![]()
Jsi vtipná. je mi 40+.první dítě 3 roky po škole, v 1+1. Do té doby 2 práce. myslis, že nám to spadlo na talíři? A šetřila jsem jak vzteklá. Dougeneracni bydlení je celkem normální. Ani jednomu z Vás rodiče nepomohli, ani stavebko? Rok po škole čekáš dům,3+1?
@jkra No jistě, protože to má přece každý. Buď dědil nebo dostal anebo mu to vyrostlo asi.
@inkakřivák No tohle je prostě tahle generace…jsou zvyklí, že mají všechno a chtějí všechno hned…vidím to i u synka…
auto, dovolená, telefony…nic si neodepřou…a chtějí vlastní byt…a pak kouká, kde na to má vzít…
svůj byt teda má, malý…ale za svoje…vydělal si na něj na brigádách a pořídil ho za super cenu…ale za větší dá dneska tady majlant a on by tady raději rovnou domeček
![]()
@inkakřivák píše:
@AZ29 kdežto dřív bydlely ty rodiny všechny v domech jakých? Znáš film Ecce homo Homolka? Tak bydlely rodiny dřív. V jednom pokoji a se společnou kuchyní. A ty domky? Dobře se podívej, jak vypadala dělnická zástavba. Třeba Baťovy domky. To byly domečky 2+1, často 1+1. Takže máš zkreslené představy. A lidi 40+ to měli stejné složité. Protože tyhle problémy řešili třeba před deseti patnáctý lety. Kdy byly ceny jinde, ale platy taky.
A jsem zvědavá, co teda budeš dělat. Nájem platit nechceš, u rodičů to nelze, dům nezvladnes. Stan? Např budeš muset vzít to, co utahnes. Co chceš slyšet?
Ja bych rekla, ze se i zmenilo vnimati tech 40+, kteri maji dospivajici, nebo dospele deti. Vetsina rodicu urcite nenecha deti na ulici, ale myslim, ze uz taky nejsou staveni na bydleni po kupe.
@Šarlota4 No tak zkratka budou dětičky platit nájem. Když u rodičů to nejde a vlastní není.
@inkakřivák píše:
@Šarlota4 No tak zkratka budou dětičky platit nájem. Když u rodičů to nejde a vlastní není.
Kdyz opomenu Prahu, tak ani tech najemnich bytu moc neni.
Otázku bydlení chápu, ale Proč si každý myslí, že má nárok a právo mít vlastní byt či dům? mě toto doslova fascinuje, ten mylný dojem, že každý musí bydlet ve svém!
Vlastní bydlení je především investice (já sama ji beru jako určitý typ penzijka). V důchodu (pokud vůbec nějaký mít budu), budu těžce splácet tržní nájemné s přemrštěnýma službama
. Nynější mladí (lidi do třiceti), to mají těžké, pokud nemají dotující rodiče. Nám nedal nikdo nic, ale před šesti lety jsme koupili dobře byt, který se teď prodal víc jak 2× dráž a vzali jsme si hypo na dům, přičemž její nemalou část umoříme právě z prodeje onoho bytu. Nebýt toho, že ceny vystřelily nahoru, zůstáváme v bytě, kdybychom dneska neměli kde bydlet a byli čerstvě po škole, šli bychom do nájmu. Prostě podle možností, každý nemůže mít vše ![]()
@inkakřivák píše:
Stavební zákon bohužel zakazuje upravit k bydlení nebytové prostory. Jasně, není to ono, ale alespoň něco. Vždy tu budou lidé, co by to uvítali.
@Monchichik píše:
@inkakřivák No tohle je prostě tahle generace…jsou zvyklí, že mají všechno a chtějí všechno hned…vidím to i u synka…auto, dovolená, telefony…nic si neodepřou…a chtějí vlastní byt…a pak kouká, kde na to má vzít…
![]()
svůj byt teda má, malý…ale za svoje…vydělal si na něj na brigádách a pořídil ho za super cenu…ale za větší dá dneska tady majlant a on by tady raději rovnou domeček
![]()
jo, rychlá náročná doba, vliv okolí a sociálních sítí, mít teď vše a v top kvalitě, bez prachů, na dluh. Pojem vypracovat se i v materiálních věcech mnozí neznají. K bydlení - zkrátka začíná nová ekonomická éra a všichni se jí budeme muset přizpůsobit, překopat vlastní ekonomické přemýšlení.
Jen lehce OT - JT Bank od 4.10. zvedá úročení spořících účtů z 0,3 na 1,1 %.První vlaštovka, juchů!