Předražené nemovitosti

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
36504
30.9.21 18:51

https://www.idnes.cz/…onomika_mato

https://www. novinky. cz/ekonomika/clanek/hypoteky-podrazi-cnb-zvedla-sazby-nejvice-od-roku-1997-40373501#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky. sznhp. box&dop_req_id=aVp0ga4nXzR-202109301650&dop_id=40373501&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36556
30.9.21 19:03
@Burj Chalifa píše:
Asi ano, ovšem je to relativní pojem.Cena může být v plynutí času pohyblivá nahoru i dolů. Když ho nyní prodají, koupí si jiný, tč. ještě dražší? Věřit jen trvale stoupající ceně je ošemetné. Pro hlubší ponor do problematiky doporučuji na Netlixu shlédnout film natočený podle skutečnosti - Sázka na nejistotu ( americká hypoteční krize ). Plus je tam ještě jeden amer. dokument.

Tohle je debata v kruhu :lol:
Big Short pochopitelně znám a už jsem ti to i psala.

Americká hypoteční krize vnikla za úplně jiných podmínek. Což musí být jasné každému, kdo ten film viděl! Hypotéku tam dostal každý, lidé měly několik hypoték a hypotéky se prodávaly investorům jako zajištění, ačkoliv reálně neměly hodnotu, protože je lidé nemohli splácet.

A k tomu všemu, ani ty nemovistosti neměly hodnotu. Vždyť jsi to v tom filmu viděla. Byla to města duchů. Stavby pro stavby.

Celé to byla potěmkinova vesnice.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14751
30.9.21 19:06

Mám obavy o lidi, kteří už v té hypotéce jsou. Vzrostou jim všechny životní náklady. A aby nastal skutečný armagedon, úplně stačí jen to, aby ČNB dosáhla svého cíle a zkrotila ceny nemovitostí. Když totiž v téhle situaci, kdy splátka všech nákladů spojených s bydlením tvoří téměř sto procent vašeho disponibilního příjmu, se hodnota vašeho zajištění propadne, musí vás komerční banka požádat o dozajištění nebo vám zvýší úrokovou sazbu. Je to taková papírová válka. Někde někdo Na Příkopě (sídlo ČNB, pozn. red.) v excelové tabulce předělá čísla a lidé budou chycení v pasti. Banka řekne: vaše obydlí nemá cenu šesti, ale čtyř milionů, tak nám dozajistěte dva miliony. A nevím, jak to lidé udělají

Výborný rozhovor s Radovanem Vávrou (bývalý ředitel Komerční banky) - https://www.seznamzpravy.cz/…anker-175741

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
707
1.10.21 02:00

Nečetla jsem všechno tady, ale zajímavý téma, pro mě aktuální. Taky mě to se®e. Jsme s chlapem přesně teďka v tomhle „blbým“ období - rok po škole, začínáme, nic jsme nezdědili, nedostali. Takže žijeme v pronajatým 1+1 za skvělou cenu (měli jsme štěstí), ale děcka zde mít nemůžeme.

Kecy typu „když nemáš svý bydlení (nebo na hypo), tak víc pracuj“ už neposlouchám - to říkají lidi 40+, kteří tohle řešili v jiné době a nemají představu.

Což o to, žít v pronájmu může být OK - ale jedině za podmínek stabilního tržního prostředí, kdy můžu předpokládat, že za ten nájem nedám 60 % příjmu rodiny a nemám vyhlídku, že za 2 roky to bude 80 %. Prostě začíná ekonomická krize se vším všudy, je potřeba si to uvědomit. Vícegenerační bydlení je nesmysl, když generace našich rodičů a prarodičů bydlí v bytech, anebo v domech pro jednu generaci (většinou).

Jsem z toho dost nas®aná, protože moc nevím, jak to vyřešit. Koupila bych zahradu a na ní mobilheim - jenže i to jsou aspoň 2 mega, ale s tím, že mi je nikdo nepůjčí (a ani bych si takto blbě krytý peníze nepůjčila). Další varianta je starej barák v neatraktivní lokalitě - to bychom museli mít stabilní podnikání, ale na to jsme fakt malí páni - stačí, když teďka hapruje shipment všude po světě například, všechno je nestabilní, nepředvídatelný. Prostě krize. Ceny potravin poletí nahoru, protože green deal, atd.

Ekonomika stojí za vyližp®del a já mám někdy chuť zapalovat popelnice. :poblion: :pocitac:

Jdu se prokousat komentářema, jestli tam někdo nepsal, jak podobnou situaci dneska řeší. Protože na tohle jsem připravená nebyla, resp. že nás to ovlivní až tolik, je to fakt blbý a bude hůř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79821
1.10.21 06:06

@AZ29 kdežto dřív bydlely ty rodiny všechny v domech jakých? Znáš film Ecce homo Homolka? Tak bydlely rodiny dřív. V jednom pokoji a se společnou kuchyní. A ty domky? Dobře se podívej, jak vypadala dělnická zástavba. Třeba Baťovy domky. To byly domečky 2+1, často 1+1. Takže máš zkreslené představy. A lidi 40+ to měli stejné složité. Protože tyhle problémy řešili třeba před deseti patnáctý lety. Kdy byly ceny jinde, ale platy taky.
A jsem zvědavá, co teda budeš dělat. Nájem platit nechceš, u rodičů to nelze, dům nezvladnes. Stan? Např budeš muset vzít to, co utahnes. Co chceš slyšet?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
55976
1.10.21 06:13
@AZ29 píše:
Nečetla jsem všechno tady, ale zajímavý téma, pro mě aktuální. Taky mě to se®e. Jsme s chlapem přesně teďka v tomhle „blbým“ období - rok po škole, začínáme, nic jsme nezdědili, nedostali. Takže žijeme v pronajatým 1+1 za skvělou cenu (měli jsme štěstí), ale děcka zde mít nemůžeme.

Kecy typu „když nemáš svý bydlení (nebo na hypo), tak víc pracuj“ už neposlouchám - to říkají lidi 40+, kteří tohle řešili v jiné době a nemají představu.

Což o to, žít v pronájmu může být OK - ale jedině za podmínek stabilního tržního prostředí, kdy můžu předpokládat, že za ten nájem nedám 60 % příjmu rodiny a nemám vyhlídku, že za 2 roky to bude 80 %. Prostě začíná ekonomická krize se vším všudy, je potřeba si to uvědomit. Vícegenerační bydlení je nesmysl, když generace našich rodičů a prarodičů bydlí v bytech, anebo v domech pro jednu generaci (většinou).

Jsem z toho dost nas®aná, protože moc nevím, jak to vyřešit. Koupila bych zahradu a na ní mobilheim - jenže i to jsou aspoň 2 mega, ale s tím, že mi je nikdo nepůjčí (a ani bych si takto blbě krytý peníze nepůjčila). Další varianta je starej barák v neatraktivní lokalitě - to bychom museli mít stabilní podnikání, ale na to jsme fakt malí páni - stačí, když teďka hapruje shipment všude po světě například, všechno je nestabilní, nepředvídatelný. Prostě krize. Ceny potravin poletí nahoru, protože green deal, atd.

Ekonomika stojí za vyližp®del a já mám někdy chuť zapalovat popelnice. :poblion: :pocitac:

Jdu se prokousat komentářema, jestli tam někdo nepsal, jak podobnou situaci dneska řeší. Protože na tohle jsem připravená nebyla, resp. že nás to ovlivní až tolik, je to fakt blbý a bude hůř.

Jsi vtipná. je mi 40+.první dítě 3 roky po škole, v 1+1. Do té doby 2 práce. myslis, že nám to spadlo na talíři? A šetřila jsem jak vzteklá. Dougeneracni bydlení je celkem normální. Ani jednomu z Vás rodiče nepomohli, ani stavebko? Rok po škole čekáš dům,3+1?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79821
1.10.21 06:19

@jkra No jistě, protože to má přece každý. Buď dědil nebo dostal anebo mu to vyrostlo asi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32079
1.10.21 07:06

@inkakřivák No tohle je prostě tahle generace…jsou zvyklí, že mají všechno a chtějí všechno hned…vidím to i u synka… ;) auto, dovolená, telefony…nic si neodepřou…a chtějí vlastní byt…a pak kouká, kde na to má vzít… :mrgreen: :mrgreen: svůj byt teda má, malý…ale za svoje…vydělal si na něj na brigádách a pořídil ho za super cenu…ale za větší dá dneska tady majlant a on by tady raději rovnou domeček :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
1.10.21 07:11
@inkakřivák píše:
@AZ29 kdežto dřív bydlely ty rodiny všechny v domech jakých? Znáš film Ecce homo Homolka? Tak bydlely rodiny dřív. V jednom pokoji a se společnou kuchyní. A ty domky? Dobře se podívej, jak vypadala dělnická zástavba. Třeba Baťovy domky. To byly domečky 2+1, často 1+1. Takže máš zkreslené představy. A lidi 40+ to měli stejné složité. Protože tyhle problémy řešili třeba před deseti patnáctý lety. Kdy byly ceny jinde, ale platy taky.
A jsem zvědavá, co teda budeš dělat. Nájem platit nechceš, u rodičů to nelze, dům nezvladnes. Stan? Např budeš muset vzít to, co utahnes. Co chceš slyšet?

Ja bych rekla, ze se i zmenilo vnimati tech 40+, kteri maji dospivajici, nebo dospele deti. Vetsina rodicu urcite nenecha deti na ulici, ale myslim, ze uz taky nejsou staveni na bydleni po kupe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
79821
1.10.21 07:26

@Šarlota4 No tak zkratka budou dětičky platit nájem. Když u rodičů to nejde a vlastní není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13955
1.10.21 07:31
@inkakřivák píše:
@Šarlota4 No tak zkratka budou dětičky platit nájem. Když u rodičů to nejde a vlastní není.

Kdyz opomenu Prahu, tak ani tech najemnich bytu moc neni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
1.10.21 07:49

Otázku bydlení chápu, ale Proč si každý myslí, že má nárok a právo mít vlastní byt či dům? mě toto doslova fascinuje, ten mylný dojem, že každý musí bydlet ve svém!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2790
1.10.21 08:25

Vlastní bydlení je především investice (já sama ji beru jako určitý typ penzijka). V důchodu (pokud vůbec nějaký mít budu), budu těžce splácet tržní nájemné s přemrštěnýma službama :nevim:. Nynější mladí (lidi do třiceti), to mají těžké, pokud nemají dotující rodiče. Nám nedal nikdo nic, ale před šesti lety jsme koupili dobře byt, který se teď prodal víc jak 2× dráž a vzali jsme si hypo na dům, přičemž její nemalou část umoříme právě z prodeje onoho bytu. Nebýt toho, že ceny vystřelily nahoru, zůstáváme v bytě, kdybychom dneska neměli kde bydlet a byli čerstvě po škole, šli bychom do nájmu. Prostě podle možností, každý nemůže mít vše ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
1.10.21 08:40
@inkakřivák píše:

Stavební zákon bohužel zakazuje upravit k bydlení nebytové prostory. Jasně, není to ono, ale alespoň něco. Vždy tu budou lidé, co by to uvítali.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36504
1.10.21 09:09
@Monchichik píše:
@inkakřivák No tohle je prostě tahle generace…jsou zvyklí, že mají všechno a chtějí všechno hned…vidím to i u synka… ;) auto, dovolená, telefony…nic si neodepřou…a chtějí vlastní byt…a pak kouká, kde na to má vzít… :mrgreen: :mrgreen: svůj byt teda má, malý…ale za svoje…vydělal si na něj na brigádách a pořídil ho za super cenu…ale za větší dá dneska tady majlant a on by tady raději rovnou domeček :mrgreen: :mrgreen:

jo, rychlá náročná doba, vliv okolí a sociálních sítí, mít teď vše a v top kvalitě, bez prachů, na dluh. Pojem vypracovat se i v materiálních věcech mnozí neznají. K bydlení - zkrátka začíná nová ekonomická éra a všichni se jí budeme muset přizpůsobit, překopat vlastní ekonomické přemýšlení.
Jen lehce OT - JT Bank od 4.10. zvedá úročení spořících účtů z 0,3 na 1,1 %.První vlaštovka, juchů!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí