Předseda SVJ

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5618
12.2.11 20:12

Ahoj,

manžel je předsedou SVJ. Pokud proběhlo hlasování dle platných stanov, těžko se s tím dá něco dělat.
Rozhodující tedy je, zda bylo všechno v pořádku. Hlasovalo dostatečné množství vlastníků (pravděpodobně 75% podílů)?
Nehlasoval na shromáždění někdo, kdo není vlastníkem bytu (např. syn/dcera, manžel/manželka), který nebyl vybaven zmocněním pro dané hlasování?
Byla pozvánka vyvěšena nebo doručena min.15dní před shromážděním vlastníků?
Bylo možné se předem seznámit s materiály k hlasovaným bodům?
Byl na začátku shromáždění volen zapisovatel a ověřovatel zápisu ze shromáždění?
atd., atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
hananas
12.2.11 20:20

jedina pochybnost

Jediné co mi zde schází je hlasování o zapisovateli a ověřovateli zápisu. Slyšela jsem jen větu: „pan xy mi to zase ověří, že?“
Hlasování zcela jistě nebylo.
Dále také bylo hlasováno způsobem: „kdo je proti?“ A zcela vynecháno „pro“ a „zdržel se“. Je to takto korektní?
Dále také představenstvo má jen jednoho člena, potažmo členku. I když toto bylo odhlasováno, není to proti zákunu? Mám dojem že členové musejí být alespoň tři. Moc děkuji za rychlou odpověď.

• Citovat
  • Upravit
5429
12.2.11 20:27

hananas-asi Ti neodpovím na všechno co chceš vědět,jen napíšu co vím.
Hlasování o výběru firmy která bude provádět revitalizaci,napadnutelné je-ale v praxi se bude těžko dokazovat.
Záleží tedy hodně na tom,kolik majitelů domu bude stát na Tvé straně.Pokud to bude nadpoloviční většina myslím,že by byla šance výsledek hlasování na schůzi zvrátit.pokud budete v menšině těžko něčeho dosáhneš.
takže tě čeká náročná práce.
Předsedkyně SVJ samozřejmě může také vznést žalobu proti Tobě a to je potom o tom komu dá soud za pravdu.
Správně by to ale měco být tak že se udělá zápis ze schůze-tk jak to ve skutečnosti bylo(výtěž ta předražená nabídka)Následně se udělá nová chůze-agrumety proti výběru té firmy-popřípadě volba nového předsedy SVJ-popřípadě volba jiné firmy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5429
12.2.11 20:31

Představenstvo musí mít ze zákona tři členy:
Předsedu SVJ
Místopředsedu Člena představenstva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
hananas
12.2.11 20:34

Soud?

Vznést žalobu proti mě? Na základě čeho? 8-o
Pokud seženu většinu, která bude při mém názoru, mohu svolat schůzi a na ní vynutit další hlasování z zrušení předešlého hlasování? Dle mého se může vybrat jiná firma , dokud nebyla podepsána smlouva o dílo, a to nebyla. Měla bych tedy počkat na zápis ze schůze? A na základě něj reagovat svoláním další? Děkuji moc.
 Hana

• Citovat
  • Upravit
hananas
12.2.11 20:40

jeden člen

A co tedy dělat, když máme všechny funkce v jedné osobě a ta ještě pracuje špatně? :zed: :zed: :zed:
 Hana

• Citovat
  • Upravit
5429
12.2.11 20:43

Ten soud jsem mylela takto-pokud si předsedkyně bude stát za tím,že schůze a hlasování o výběru firmy proběhlo podle pravidel a vlastníci si zase budou stát za tím,že podle pravidel neproběhla a vzájemně se prostě nedomluví.Tak už potom zbývá jenom soud.Buď vznesete žalobu Vy vůči ní,nebo ona)předsedkyně SVJ) vůči Vám.
Já právě nevím,zda můžeš svolat schůzi.To právě může asi jen člen představenstva. :think:
Udělala bych to takto-obešla bych vlastníky bytu-vysvětlila jim co a jak-pokud by Vás bylo dost proti výběru té předražené nabídky,obeznámili byste předsedkyni,která by měla svolat novou schůzi,na které by se toto mělo řešit-případně pak i její odvolání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5429
12.2.11 20:48

Pokud máte jen předsedkyni a ostatní členy nemáte,je to prostě jinak než praví zákon,tudíž je vše co se rozhodlo velmi zpochybnitelné(možná i neplatné).
Koukám,že v tomhle je nehoráznej binec všude.
Nejen u nás v domě.
Ale u nás za to aspoň nebere nikdo peníze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
hananas
12.2.11 20:49

a co zavaznost nabidky?

A co s jejím vyhrožováním, že nabídka je závazná a výběrové řízení nemůžeme zrušit, jelikož je to žalovatelné? Musí se tedy vybrat firma s toho řízení? Nebo se lednoduše zahodí a udělá nové? Podotýkám, že výběrové řízení neorganizuje předsedkyně, ale najatá firma! Opravdu nevím cač ty peníze bere, když si na všechno najímá lidi, které my platíme z fonru oprav…:-( :cert:

• Citovat
  • Upravit
hananas
12.2.11 20:56

jeden člen

Ha! teď jsem objevila, že pokud se nezvolí členové, pak se zvolí jeden z vlastníku, který se se stane pověřeným vlastíkem a funguje místo představenstva. Takže to asi bude košér…nic :-x méně ta naše pověřená toho patřičně využívá…:-(

• Citovat
  • Upravit
5429
12.2.11 21:08

No pokud to výběrové řízení dělá firma nepůjde to asi jen tak zahodit,ale to nevím jak je to u výběrových řízení.
To že je možné aby byl jen jeden člen to teda slyším poprvé 8-o 8-o .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
12.2.11 21:22

Ahoj,
podle toho, co píšeš, nemáte předsedu výboru, ale pouze pověřeného vlastníka. Předpokládám, že se nidky nenašli 3 lidi, kteří by byli členy společenství a byli by odchotni to dělat.

Jsem také členem výboru (vystřídala jsem tam mj. manžela) a mohu ti říct, že to opravdu žádná sranda není. Zvlášť, když se má člověk věčně s někým dohadovat a v baráku nefunguje vše tak jak by mělo (problémy s elektrikou a podobně…)

Co se týče odvolání poveřeného vlastníka, tak ho samozřejmě odvolat můžete. Myslím, že by na to měla 1/2 přítomných na shromáždění. Dříve, než to uděláte, tak byste si měli sehnat dostatečnou podporu pro někoho nového (jiného vlastníka), kdo to budě dělat. Třeba s podporou správcovké firmy. I my ji máme, jinak bychom se z toho asi zbláznili - náklady na odměnu nám + správc. firmě, která dělá mj. i účetnictví jsou cca 10 000 měs. - 18 jednotek. Správcovskou firmu by opět mělo schválit shormáždění.
(Záleží na stanovách)

Jinak záleží na tom, o čem přesně se hlasovalo.
Např. podle JUDr. Zbyňka Pražáka (kniha Společenstní vlastníků jednotek), třeba o poskytnutí úvěru na opravu domů může rozhodovat i jen výbor (ve vašem případě pov. vl.) a pokud o něm rozhoduje na shromáždění, tak stačí prostá většina přítomných hlasů…
Zatímco při hlasování o opravě domu je potřeba 3/4 všech hlasů. (Což mne napadá, že s výběrem firmy to bude podobné jako s tím poskytnutím úvěru)

Pokud to lidi odsouhlasili (a je jedno jeslti to bylo formou „kdo je proti“, tak to bude těžko napadnutelné.
(více níže)

Podle mne nemusí být zapisovatel volen - nikdy jsme ho nevolili. Ve stanovách máme, že si ho určí svolavatel shromáždění.

No a samozřejmě si můžes svolat shromáždění sama a to za podmínek, které stanoví stanovy SVJ (ty vaše by měly být mj. v rejstříku SVJ). Nejčastěji to bývá tak, že je třeba sehnat min 1/4 podpisů členů svj (podle podl. plochy) pak požádat ve vašem případě pověreného vlastníka a pokud do určité doby nesvolá nové shromáždění, tak ho můžete svolat vy.

VŠE ale záleží na tom, co máte ve stanovách.

Co se týče napadnutí schůze, tak ji samozžejmě napadnout můžeš, ale nejspíš to bude tvrzení proti tvrzení.
Co se týče toho, jak zvrátit odsouhlasené, tak to lze pravděpodobně opravdu jen žaklobou. Ale doporučuji počítat s tím, že soud může dát za pravdu druhé draně.

Cituji z výše jmenované knihy:
Jste v situaci člena společenství, který byl na shromáždění přehlasovámn.
Nicméně ustanovení §11 odst. 3 třetí věty zákona o vlastnictví bytů vám umožňuje abyste se žaklobou u soudu domáhali toho, aby rozhodnutí většiny, jde-li o důležitou záležitost, bylo soudem zrušeno. Při řízení musíte prokázat, že přijaté usnesení je v rozporu s právní úpravou, v rozporu s objektivními podmínkami společenství nebo soužití ve společenství, nebo prostě nesmyslené.
Pokud přijaté usnesení nesplňuje tyto podmínky, bylo přijato v souladu se zákonem a je platné.
Ve společenství máte vždy povinnost podřídit se názoru většiny, není-li protiprávní. Žalobu můžete podat u soudu do 6 měsíců ode dne, kdy k přijetí rozhodnutí (přehlasování vlatníka) došlo. Žalobu je třeba podat proti samotnému společenství, protože orgán společenství, shromáždění, přijalo konktétní rozhodnutí a vás přehlasovalo."

V každém případě doporučuji si koupit nějakou literaturu (ta kniha od Pražáka mne osobně zaujala nejvíc, z toho, co mi prošlo rukama) a pro případné napadnutí společenství u soudu by to určitě chtělo právníka. (Já jím nejsem)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5618
12.2.11 21:23

Pověřený vlastník se volí pouze v siuaci, kdy se nenajde nikdo, kdo by se do výboru nechal zvolit. Jinak vždy musí mít výbor minimálně 3 členy z řady vlastníků.
Pokud nebylo hlasováno stylem pro-proti-zdržel se, je to podle manžela neplatné.
Stejně jako nezvolení zapisovatele a ověřovatele - také se volí stylem pro-proti- zdržel se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5618
12.2.11 21:27

Tak oprava: zapisovatel se jmenuje a o ověřovatel se MUSÍ volit.

Ale rozhodující je, jaké máte vy stanovy, podívej se, jaké máte na obchodním rejstříku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7421
12.2.11 21:28
hananas píše:
A co tedy dělat, když máme všechny funkce v jedné osobě a ta ještě pracuje špatně? :zed: :zed: :zed:
Hana

Jediná možnost je sehnat další lidi, kteří to budou chtít dělat, sehnat pro vás dostastečnou podporu, změnit stanovy (schválit výbor místo pověřeného vlastníka) a začít to dělat sámi. Ale rovnou říkám, že to nebude jednoduché a lidi (včetně té, co to dělá teď) vám budou nadávat…
Až to budete dělat vy, tak samozřejmě může se snadno její rozhodnutí zrušit. Ale napřed si pročtěte smlouvy, co ona podepsala, aby případné penále nestálo víc, jak jiná firma…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová