Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Budu muset do práce nejpozději, až budou malé dva roky a proto bych se vás chtěla zeptat, jestli máte nějaké zkušenosti s chůvou. Jedna varianta je dát malou do jeslí, což mě bude stát cca 5 tisíc měsíčně. No a nevím, jestli by nebyla lepší druhá varianta - sehnat někoho na hlídání.....? A kolik to asi stojí? A kde se dá někdo sehnat?
Revu, záleží odkad jsi a na jak dlouho bys chůvu chtěla. Každopádně bych jí řádně prověřila a chtěla aby přišla třeba třikrát, abych viděla jak se chová k dítku a jak na něj malé reaguje. Jinak, platí se od kraje. V Praze je to okolo 100 Kč na hodinu, v chudších krajích míň, okolo 70 Kč.
Já jsem před mimi pracovala jako chůva na plný úvazek, takže to můžu posoudit i z druhé strany. Jelikož jsem tam byla každý den, a občas s nima jela i na víkendy, hory, atd..jsou pro mě takovou druhou rodinou. Teď, když to mám obráceně a hledala jsem sama občasné hlídání pro syna, tak nikdo neuspěl, měla jsem vysoké nároky, očekávala jsem hlídání minimálně na stejné úrovni, jakou jsem poskytovala já. Je sice hezké když má nějaké vzdělání: pedagogické, zdravotnické nebo nějaký kurz, ale nejdůležitější je, aby jí měly děti rádi a ona musí mít ráda je. Rozhodně ať k Vám nejdříve přijde 2×-3× hlídat za Vaší přítomnosti, aby jste viděli jaký má k dětem vztah a jak se o ně dokáže postarat. Musí Vám být prostě sympatická, jsou studentky, které si chtějí přivydělat, ale k dětem nemají žádný vztah, pak to lehce dopadne tak, že jim ujedou nervy a odnáší to dítě. Máme v rodině známou, která se pořád vyptává, co všechno jsem musela dělat a že by šla taky hlídat „fagany“, když je za to tolik peněz (měla jsem trochu víc než bývá a spoustu dalších výhod). Hrozně mě tím vždycky naštve, ale musím se držet. Hodně dobré je, když má nějaké reference a dají se prověřit (často jsou smyšlené, protože to skoro nikdo nekontroluje). Nebojte se jí vyptat na všechno co Vás napadne (koníčky, přítele, rodinu, proč chce hlídat děti, co by s nima chtěla dělat, kdy chce mít sama děti,…). Vypadá to sice jako u výslechu, ale vyplatí se to, hodně to na ní vyzradí. Doporučuji, aby na první schůzce s Vámi bylo i dítě. Hodně o ní poví už jen to, jak se k němu zachová když přijde nebo když během pohovoru začne dítě kňourat, že se nudí. Jinak cena se v Praze průměrně pohybuje kolem 100 Kč na hodinu, ale myslím že se dá najít i za těch 80. To jsem se tedy rozepsala, asi že je to tak trochu mé osobní téma:-). No snad jsem alespoň trochu pomohla.
Pokud chceš hlídání na 8-9hodin denně, raději bych volila jesle. Bude to levnější a jistější !!! Sama mám s chůvami zkušenosti, jelikož jsme rodina bez babiček, dědečků, tetiček…
V jeslích si můžeš být naprosto jistá, že vše bude jak má. Chůva, když například onemocní, tak co budeš s malým dělat ?! Tohle jesle zajistí. Další věcí je, že si malý na chůvu zvykne, jenže ona ti „dá výpověď“ a budeš hledat a zvykat dítě na další chůvu.
Jiné řešení je, zajistit si hlídání od hlídací agentury, kde by jsi měla na vše smlouvu, vč. zajištění náhr. hlídání v případě nemoci atd. Jenže to je dražší.
U nás chůva 100Kč/hodinu, hlídací agentura od 140Kč/hodinu.
Cena hlídání chůvy na 9hodin denně po-pá, kdyby si účtovala jen 70Kč/hod. = 12 600,–/měsíc.
ahoj, chtěla bych navázat na výše uvedené a optat se těch, které mají zkušenosti s chůvami a dlouhodobějším hlídámi…
Jaké jsou Vaše zkušenosti, jak moc se paní dítěti během dne věnuje, co spolu dělají, zda paní připraví pro dítě oběd apod.?
Máme doma zajištěno hlídání paní cca 5 měsíců a popravdě, začínám být docela nespokojena, co se věnování dítěti týče. Je normální, že se paní dívá na televizi a dítěti se plně nevěnuje, když je to její práce? ![]()
Ty máš paní nahlídání která se dívá místo hlídání dětí na televizi? No chlěla bych u tebe dělat. ![]()
Ne teď vážně, povinnosti si musíš předem dohodnout, co se týká vaření také, některé vaří nekteré ne je to vše po dohodě. Pokud jsou děti malé a spí nevidím problém v tom, že si jde pí. na hlídání dívat na televizi, ale pokud děti nespí a hrají si sami a ona kouká na bednu takou paní bych hnala smikem ![]()
Chůva se nemá co dívat na televizi!
Jedině, když dítě spí, to pak ano… ![]()
Já nemám chůvu na celodenní hlídání, jen na výpomoc. Ale sama chodí třeba s malým ven, anebo se ji nebojím nechat s dítětem doma a na 2-3 hoďky si odběhnout něco vyřídit.
Takže u nás je to takto: chůva si s dítětem hraje(!), to je její hlavní pracovní náplň, obědy nevaří, to dělám já, chodí spolu ven (na písek, do parku, do muzea, do dětské kavárničky, na zmrzlinu, jezdí vlakem ze zastávky na okraji města na hlavní nádraží do centra a zpátky tramvají
, povídají si, zpívají písničky, říkají básničky, čtou v knížce, doma stavějí koleje, hrady z kostek atd.), chůva zvládá mladýho převléct, doběhnout na WC, metodicky ho vede stejně jako já k samostatnosti (sundáni botiček, pověšení bundičky atd.), k uklízení hraček atd. Taková prostě teta či starší sestra. ![]()
Televizi nepouští. Já jsem to nezakázala, ji by to ani nenapadlo. Když malej spí, tak jsem jí to nabídla, že si ji může pustit. Většinou odmítne anebo i tak nestíhá, páč v tom případném mezičase uklízí (je to slečna na hlídání i úklid
).
jo, to je ideál, mít paní i na úklid
Je fakt, že by tak lépe zaplnila placený čas ![]()
No naše chůva má asi takový to program: já děti ráno přistrojím, nachytám snídani. Paní příjde většinou s dcerou, která pak jde do ZŠ. - to jí jdou vyprovodit a pak spojí s vycházkou. Oběd mají ode mě nachystaný, max. dovaří např. brambory. Syn někdy usne už dopol v kočárku, nebo ho dá spát po obědě (1,5-2hodiny spí). Pak spolu dělají „něco“,ale nikde pak nevidím nějaké malování nebo, co vlastně dělali. Občas je doma i dcera a když jsem se ji ptala, co dělali, tak mi říká, že si hráli s její dcerou (někdy příjde i po škole) a paní se dívala v posteli na TV (ne na pohádky), nebo že paní venku telefonovala. Taky se stalo,že v jídelně přibyly od syna čmáranice na zdi a když jsem se ptala dcery, zda paní Toma pokárala, tak prý ne, že paní telefonovala
Zdá se mi, že chci po paní minimum a ani to není odváděno
Někdy jim ani nedala druhé jídlo s tím, že šli spát po polévce a pak se jim snaží dát druhé odpoledne, což už nechtějí…nechápu,proč by jim neměla nabídnou k obědu oba chody…jakoby nestihla uvařit např. ty brambory a dělala je až když spí - nebo nevím
Dcera na moji otázku, zda jim paní čte pohádky, hrají hry apod. říká, že ne -při dotazu, co teda dělají jen otráveně krčí rameny a nebo má dojmy z vycházky, co viděli.Syn ještě nemluví, tak neřekne už vůbec nic.
Jako určitě, když to tu tak napíši, tak nemůže být jiná odezva, než že ji mám vyměnit. Ale máme zkušenosti i s 2.paní, která tu stálou zastupuje při nemoci apod. a taky má své mouchy - tak fakt nevím ![]()
Tak si sní promluv a stanov si s ní co přesně po ní chceš a to bude dodržovat, ty jsi ten kdo jí platí ona na tomůže i nemusí přistoupit a podle toho bych asi jednla, chci po vás tohle bude te mít tolik atd…Jinak jak píšeš asi bych jí vyměnila, každý lze nahradit a takouvouhle paní bych opravdu nechtěla ani zadarmo. ![]()
korena píše:
jo, to je ideál, mít paní i na úklidJe fakt, že by tak lépe zaplnila placený čas :wink…
Přesně tak! Žádné prostoje. ![]()
(U nás to bylo naopak - nejdřív to byla slečna na úklid a pak se jí to postupně rozšířilo i na hlídání. Já ji už znala, měla k ní důvěru, ona měla/má klíče od bytu, o to snažší bylo jí přenechávat dítko…)
Wiolla: njn, jenže já mám paní přes agenturu…a kdyby to bylo s úklidem, tak bych asi platila jinou sumu - prostoje, neprostoje. Kdyby moje děti již přes den nespali, tak taky platím pořád stejně ![]()
add. pravidla - ta jsme si na začátku stanovily - teda úplně jsem ji nevykreslovala to, co by měla dělat s dětmi - to se mi zdálo jako samozřejmost. Ale to třeba, že jim obědy budu připravovat - přestože původně měla ona (je to zahrnuto v rámci péče o dítě).dohodli jsme se tk, aby mohla věnovat více pozornosti synovi -hlavně jeho bezpečnosti (btw. protože, že ji na první zkušební vycházce upadl a rozsekl si čelo na 2stehy
-asi špatné znamení)
korena píše: …Jako určitě, když to tu tak napíši, tak nemůže být jiná odezva, než že ji mám vyměnit. Ale máme zkušenosti i s 2.paní, která tu stálou zastupuje při nemoci apod. a taky má své mouchy - tak fakt nevím
Předně je to tím, že tam nejsi a nemůžeš si to zkontrolovat. Je to jen „jedna dcera povídala“ (byť určitě říká pravdu). Něco může být jen dceřin dojem, něco pravda…
U nás také nezůstávají výrobky.
Koleje jsou postaveny, anebo následně rozebrány. Auta po celém bytě, anebo zaparkovaná na parkovištích (na koberci). Výrobky nikde.
Naší „tetě“ také pořád někdo telefonuje, ale ona má tendenci „stíhacího“ partnera ukončit (ten hovor).
Ale vím já, jestli je to tím, že tam jsem, anebo to dělá i když jsou sami?
Čmárance se zadaří natotata, i když se na dítě přímo díváš či nad ním stojíš. Tím jak je ale teta uklízecí, tak škody rovnou zahlazuje.
Co se týče jídla, tak se mi dítko jednu dobu po polívce „kouslo“, že druhý nechce a chce jít spinkat. Tak šlo. Nabízela jsem oběd pak k svačině či k večeři. To nemůžeš vědět, jak to bylo, když jsi tam nebyla… ![]()
Pokud se necítíš na otevřený rozhovor ve smyslu výtek a tvé nespokojenosti, tak to udělej obráceně. Naplánuj jim, co mají dělat: posbírat kaštany a udělat zvířátka, zajít do muzea na tu a tu výstavu (důkazem bude lístek), návštěva zoo, posbírání listů a udělání koláže atd. A chůvě řekni, že jsi došla k názoru, že chceš, aby byly děti takto rozvíjeny.
A ať klidně něco navrhne, že její iniciativně meze nekladeš, zatím že budeš určovat ty, co se má dělat. Pokud to bude dělat, ok. Když ne, tak je na řadě ta výměna.
korena píše: … Ale to třeba, že jim obědy budu připravovat - přestože původně měla ona (je to zahrnuto v rámci péče o dítě).dohodli jsme se tk, aby mohla věnovat více pozornosti synovi -hlavně jeho bezpečnosti (btw. protože, že ji na první zkušební vycházce upadl a rozsekl si čelo na 2stehy-asi špatné znamení)
Jejda, ale tak to paní není příliš schopná, ne? ![]()
Teda jak to tady tak čtu,nestačím se divit.Dělám chůvu už 16 let,taky jsem začínala u agentur,ale v životě by mě nenapadlo se během hlídání dítěte dívat na televizi
Pokud je to navíc chůva přes agenturu,rozhodně bych se s ní spojila (s agenturou)a upozornila na to.
Když je dítě starší(2,5)tak se koukáme půl hod.na Kouzelnou školku,jinak dětem tv zásadně nepouštím.Se staršími dětmi tvořím něco třeba z plastelíny,na podzim lepíme listy,děláme zvířátka z kaštanů,který si nasbíráme na vycházce,nakreslíme mamince(tatínkovi)obrázek a vystavíme ho magnetkama na lednici…
Inspiruju sse knížkou „Hrajeme si s nejmenšími“,nebo ůPraha s dětmi na krku"a čtu odborné a psychologické knížky.Moje práce je můj koníček,zkoušela jsem dělat něco jinýho,ale moje práce mi chyběla,tak jsem se k ní vrátila ![]()
hmm, dávat jim společné úkoly je docela dobrý tip, to by mě upřímně nenapadlo. Už tak docela ztrácím inspiraci na dělání jídelníku každý den -snídaně, svačina, oběd, svačina…hrůza. Ale tak za to mé úsilí by to asi stálo. Já být doma a jen vymýšlet zábavu bez všedních starostí a povinností okolo domácnosti, manžela, dětí…tak to není zas tak složité - nápadu je dost.Tak ještě jednou díky za tip, budu je úkolovat ![]()
Ona paní má tech vroubků ještě víc
ale říkala jsem si tehdy, že ji druhou šanci dám. Že by si 4,5letá dcera vymýšlela, si nemyslím. Jednou když vyjimečně hlídala i dceru,si dcera večer stěžovala, že paní někam odešla a že tam byla dlouho…nakonec vyplynulo, že se z vycházky s dětmi stavila u její rodičů, kde s nima byli na zahradě a paní si někam odskočila zajet pro dceru.Fakt jako vrchol všehu ještě, když vezmu v potaz, že tam nechala moje děti s pro ně úplně cizími lidmi
Paní jsem pak sjela, vymlouvala se, že to bylo jen 15min., což mohli být, ale taky nemuseli, ale hlavně si to vůbec neměla dovolit. To se předtím dovolovala, jestli se snimi u rodičů může zastavit, nebo tam Toma vzít - obecně, ne ten den…což jsem ríkala, že mi to nevadí ![]()