Co si myslíte o odchodu lékařů?

3040
10.1.11 18:08

Co si myslíte o odchodu lékařů?

Ahoj holky, tak jsem teď chytla část Fakt Barbory Tachecí. Celkem se tam o tom dost diskutovalo. Mám stejný názor jako Barbora.
Když chtějí odejít, tak ať odejdou. Peníze nejsou nikde. Chápu, že těch přesčasů a stresu je u nich hrozně moc, ale tak to bylo vždycky. To už prostě k tomuhle povolání (spíše poslání) patří.
Jen mě rozčiluje, že dali hromadně výpovědi a čekali, že si z toho všichni sednou na zadek. A teď ji někteří chtějí brát zpět.
Tohle se prostě může stát jen ve státním sektoru. Kdyby tohle zkusili u soukromníka, tak jedou a nikdo se s nima nebaví.
A to můžou být rádi, že se jim ty přesčasy, soboty, neděle, svátky a noční proplácí. U většiny soukromníků to tak není.
Asi si myslí, že na ně zahraničí čeká s otevřenou náručí. Brzy na to dojedou.
A my budeme muset v nemocnicích natahovat uši, abychom rozuměli zkomolené češtině z úst doktorů z různých států. Nic proti cizincům nemám - mnohdy se snaží daleko víc, než čeští.
Jen mi tohle všechno přijde postavené na hlavu.

Zajímá mne to, co si o tom myslíte vy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
48576
10.1.11 18:17

Já bych jim přidala :oops: .Myslim že se pořád dá někde brát a kdyby třeba politici dostávali méně,tak at to maj lékaři.
Bála bych se že zde zustanou jen nějaký fušaři a že pak se budu bát jít s dítětem na nějaký zákrok ještě 100× více :oops:
Strach že by ale odešli nějak nemám :lol:

Příspěvek upraven 10.01.11 v 18:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.11 18:17

ahoj, já se v nemocnicích dost pohybuji a často jednám i s řediteli nemocnic a musím říct, že lékaři jsou do odchodů tlačeni odborama a tak prostě výpověď podat musí. Zároveň mají strach o své místo a tak se domlouvají právě s řediteli, že se pak hned v březnu vrátí, maximálně, že zůstanou 1-2 týdny doma jako na dovolené a pak se vrátí v polovině března.
Celkem chápu dobré a zkušené lékaře, pro které by nebylo těžké najít uplatnění v cizině, ale budou opravdu docházet do rodin a dojíždět tolik kilometrů??? A na ty neatestované, nebo čerstvě po atestaci, na ty nikdo není zvědavej a oni to vědí!
Takže žádnej strach já osobně nemám, viděla jsem i skutečná čísla a tak strašný to opravdu není!!!

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.1.11 18:29

Já bych jim přidala,pracuju v nemocnici a vím jak probíhají služby lékařů.Jsou hlavy odděleních kde berou slušný prachy,ale řadový lékař tolik rozhodně nemá…Dlouho studují,Celoživotně se vzdělávají atd.

Za mě tedy nebrat a přidat.Brát se má jinde :palec:

• Citovat
  • Upravit
17310
10.1.11 18:30
Anonymní píše:
Já bych jim přidala,pracuju v nemocnici a vím jak probíhají služby lékařů.Jsou hlavy odděleních kde berou slušný prachy,ale řadový lékař tolik rozhodně nemá…Dlouho studují,Celoživotně se vzdělávají atd.Za mě tedy nebrat a přidat.Brát se má jinde :palec:

To jsem psala já,omylem jsem zaškrtla anonym :oops: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.11 18:31

Tak ti dám trochu jiný pohled. Pracuji v soukromé nemocnici( no která není soukromá), lékaři s praxí okolo 4 let berou něco kolem 18-22 000 tisíc. To je docela vtipné, protože je to právě s těma přesčasama, so+ne a tak dále. Do práce chodí od pondělka do pátku od 7 do 15.00 a do toho mají ještě služby. Upozorňuji že například přijdou v pátek ráno v 7 hodin do práce a odchází v pondělí odpoledne po 15.00. Já bych to teda dělat nechtěla, pokud si však vyjdou vstříc, víkend si rozdělí, ale opět je to na úkor volna. Já pracuji jako sestra se sedmiletou praxí, s přesčasy a veškerými výhodami se vyšplhám na 14 500Kč. Jen málokdo by dělal v noci, o svátcích, o víkendu nebo byl neusále v pohotovosti. Já mám třeba 15-16 šichet dvanáctihodinových, ale i více do měsíce + pohotovost + paeger. Kolik lidí má lepší výplatu za daleko méně práce? Neber naše zaměstnání jako poslání, je to přeci jen zaměstnání. To že se zdraží elektřina, plyn, voda pečivo, benzín každý bere jako samozřejmost. Tihle všichni stávkovat nemusí, prostě to zdraží a lidi to berou. Když ale chtějí přidat ve zdravotnictví hned každý peskuje. Taky nemůžete srovnávat plat lékařů do 40 let a platy lékařů ve fakultních nemocnicích. Pokud chce člověk trochu slušně žít má snad právo jít za lepším, jen se to teď prostě zmedializovalo. Proti cizincům nejsem, ale proč myslíte že jsou tady? Protože podmínky u nich byly ještě horší a šli za lepším. Za sebe ale raději českého lékaře, než cizince, kterému není rozumět- viz naši lékaři z Jemenu, Ukrajiny, Běloruska či Vietnamu.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.1.11 18:32

Můj názor je, že ti co chtěli odejít už to dávno udělali. Na druhou stranu se mi nelíbí, že jsou lékaři přetěžováni, přeci jen, když vás ošetřuje v nemocnici nevyspalý vystresovaný doktor, jelikož měl 72 hod. službu, tak se teda moc dobře necítím. Na jednu stranu maj doktoři pravdu - dávno tměla přijít reforma zdravotnictví, na druhou stranu ten protest je jen o jejich platech a to je špatně.

• Citovat
  • Upravit
mmonica
10.1.11 18:35

pridala bych , zaslouzi si to, oproti zahranici je u nas vysoka uroven zdravotnictvi, kterou chce ministr znicit a priblizit nekterym statum v EU, bohuzel tusim kterym, pak hodne zaplaceme, jako ja ted a pridala bych i sestram

• Citovat
  • Upravit
12982
10.1.11 18:36

Já bych jim taky přidala :oops: Přesně, jak říká kamča.dalmat, raděj bych vzala politikům a přidala doktorům, mám pocit, že jejich služby jsou třeba mnohem více a měli bychom se starat o to, aby kvalitní lékaři do ciziny neodcházeli :-? Nemyslím si tedy, že hromadná výpověď něco vyřeší :nevim: Ale díky této akci opravdu doufám, že stihnem porod do konce února :mrgreen: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caty
10.1.11 18:37

Lemaz, ty asi nemáš v rodině žádného doktora, viď?
Nedivím se jim, ale na druhou stranu mi to nepřijde fér řešení vůči lidem, vůči pacientům. Ale, nástupní plat po 6ti letém studia pro doktora 13tisíc? To je směšné. I já se střední jsem měla víc. Z toho si nezaplatí ani byt a co když mají rodinu? A budeš se divit. Zrovna v Německu je cca 1000 míst pro české doktory. Zjišťovala sis to někde vůbec? Ano, jsou tam vyšší nároky na bydlení, ale pořád jsou tam na tom doktoři lépe než tady. A upřímně? Nechtěla bych jít pod kudlu doktoroi, co sloužil celý víkend a v pondělí má operační den. I doktoři jsou jen lidi a dělají chyby a potřebují svůj čas načerpat sílu. Vpodstatě jsou neustále jednou nohou v kriminále. Je to nedoceněné povolání, stejně jako hasiči, aspoň pro mě. I učitel má vyšší nástupní plat než doktor a je nesrovnatelně v menším stresu, má více volna apodobně. Ano, teď se na mě sesypou učitelé. Učitel je taky velice důležité a zodpovědné povolání, bez nich by ti doktoři nebyli, ale jde o ten stres, o noční, CD, víkendy, to učitel prostě nenapracuje ani kdyby se zbláznil. VOné svátky, půl prázdnin. Opět jedno kontroverzní téma k zamyšlení.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.1.11 18:38

Anonymní co psala v 18.31

Chyba je v odborech. Sestry mohly stávkovat taky, ale odbory to zamítly a k lékařům se nepřidaly, což spoustu sester štve. I když ráda budu i za to, pokud mi peníze neklesnou.

• Citovat
  • Upravit
Caty
10.1.11 18:40

Ale holky, nemusíte se bát, že tady zůstanou jen fušaři. Vpodstatš dávají výpovědi doktoři, kteří nemají všechny atstace a jsou mladší cca 40ti let, protže si ještě nenapracovali ty peníze. Ale takoví machři, myslím špičku, primáře apodobn,ě těch je hodně málo, co půjdou pryč. Tady mají skvělé místo, odslouženo a velice dobře placeno. Tady se jedná opravdu spíš o začínající doktory a mladé. Otázka je, co spíš za pár let,až ti mladí půjdou rovnou do zahraničí?

• Citovat
  • Upravit
JVP
568
10.1.11 18:42

Já myslím, že každý soudný člověk musí vidět něco podivného na tom, že i schopný a nezačínající lékař má často několikrát méně než třeba schopný řemeslník 8-o (nic proti nim) a přitom je zodpovědnost nesrovnatelná :-?
Takže asi otázka není v tom, jestli přidat nebo ne :think: , ale odkud vzít, že? Když se vezme politikům, budou ještě snadněji korumpovatelní a náchylní ke kdejaké „všivárně“ … :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Caty
10.1.11 18:45

No já jsem jednoznačně pro vyšší placení návštěvy u lékaře, pobyt v nemocnici, pohotovost, ne za recept, ale jen pro pracující, ne důchodce, ID a děti.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
10.1.11 18:47
Anonymní co psala v 18.31

Caty souhlasím, u nás nedal výpověď jen primář, jeho zástupce a 2 nejstarří lékařky. A jen pro příklad bydlím kousek od Německa a pravidelně nás tam lanaří do domácí péče a podobně. Kdybych nebyla otrávená dojížděním do minulého zaměstnání a novým začátkem, tak bych šla hned. Nabízí možnost ubytování za pár euro, dlouhé a krátké týdny a peníze 3× větší než u nás.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová