Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj holky,chtěla jsem se vás zeptat na pro a proti mít v dnešní době čtyři děti..Já vím mohla jsem si vzít papír a sama si to zaznamenat,ale víc hlav-však víte
![]()
Ahoj ja nevím jak ty ale já mam tři kluky a ted čekam dvojčata,myslím si že to je každého věc a uvážení kolik chce mít nebo má dětí. ![]()
Mám zatím děti dvě a chtěla bych i třetí, ale do čtvrtého už bych nešla.
Taky bych řekla že záleží na okolnostech přímo u Vás v rodině… na kolik si troufáte. Jestli nebudou v nějakém směru děti strádat a podobně. Jestli to dokážeš udělat tak, aby měly všechny děti všeho dostatek (nejen materiálně) - včetně lásky, porozumnění a pochopení od rodičů. A jestli i Vy-rodiče budete se svým životem s větším počtem dětí - spokojeni. Pokud si to všechno dokážeš bez problémů představit, tak bych do toho šla.
A píšu rovnou - obdivuju Tě ![]()
já vidím jediné mínus že se nevlezete do běžnýho auta, tam dáte jen max 3 děti…
Tak my jsme byly 3 sestry a klidně by jsme dalšího sourozence uvítaly, ale jen co se týče lumpáren, zábavy a věcí které se týkaly školy. V dnešní době je výhoda, že si dokážeme navzájem pomoci a naši o tom ani neví
. Negativ bylo ale hodně: financí bylo poskromnu a to dost ovlivňovalo možnost studia, koníčků, dovolených, …
(i když nakonec mají sestry obě vyšší školu). O tom, že na oblečení a spoustu dalších věcí prostě nebyly prostředky se snad ani nemusím zmiňovat
. Také se rodiče na nás v mnohém spoléhali, takže jsme jako děti měli daleko víc povinností.
Za sebe rovnou říkám že ne, ale je to dost ovlivněno opět financemi. Byt máme zatím 2+1 a vyděláváme oba průměrně.
já sobně klidně 5 dětí, ale po finanční stránce bychom to nezvládli bohužel ![]()
mít víc než tři děti je dost o financích-potřebujete nejdřív sedmimístné auto a pak kdeco. sice mohou po sobě děti dědit, ale ve školním věku z toho nadšené už nebudou.
jinak mi to přijde super mít víc dětí a tím větší rodinu(časem snachy, zetě, horu vnoučat).
pro: Je skvělé mít spoustu sourozenců. Vidím to u
příbuzných, kterých bylo více. Ta rodinná setkání
stojí za to. Člověk má spojence a parťáka v dětství (čím víc,
tím líp).
Je vždy možnost si s někým popovídat.
Rodina je obvykle toleratnější a pomůže, když jsou
problémy.
Jestliže má někdo rodinu a děti jako smysl života,
tak mu ho ty čtyři děti spolehlivě vyplní.
Návštěvy u stárnoucích rodiču jsou pro více dětí
menší zátěží(i když jezdí rádi, tak mají i vlastní koníčky a plány) a zároveň je vcelku jisté, že u sebe
bude mít člověk nějaké lidi, takže nebude ve
stáří smutnit pro to, že jedno nebo druhé dítě vidí
jednou za měsíc.
To vše, co jsem napsala jako pro, platí jen pro harmonickou rodinu. Tím nemyslím, že se nikdy nehádají, ale znám i rodiny, kde děti nemají dobré vztahy. Ale naší rodiny se to netýká, takže píšu ze svého pohledu.
proti: Vše se odvíjí od finančních prostředků, takže
zajistit 4 děti v době, kdy finanční nároky neustále rostou, to je problém. Je potřeba více místa, protože doba, kdy bylo relativně normální narvat plno lidí do jedné místnosti, ta už je pryč.
Znamená to velký problém s pracovním úplatněním a zároveň to je výpadek jednoho příjmu. A ceny a hypotéky jsou dnes nastaveny tak, že rodině se bez dvou příjmů obvykle nežije zrovna lehce.
Dítě podle mě potřebuje konička. Nejsem příznivcem toho, že má dítě 6 kroužků. Ale zájmy jsou potřeba a ufinancovat zájmy pro čtyři děti, je dost záhul.
Ufinancovat 4 děti na školách, to je také problém. Obzvlášť na vysoké.
Mít větší rezervu se čtyřmi dětmi není jednoduché. Přijít o práci dnes nění těžké, najít novou naopak těžké je. Pokud zavedou významnou spoluúčast pacienta, tak to znamená , že nějaká dlouhodobější nemoc naprosto zruinuje rodinný rozpočet. A to, co řeknu zní hnusně, ale čím víc lidí, tím je větší pravděpodobnost, že nějaký dlouhodbý problém jednou bude. Ženské tělo po čtyřech porodech nemusí vypadat zrovna vábně, ale někdo má štěstí .
Záleží na tom, jakého má člověk partnera, ale statisticky platí, že dítě je největší zátěž a zkouška pro vztah (únava, nevyspání, změna priorit, kterou nesdílí oba, horší sexuáloní život).
Auto pro šest lidí taky není zadarmo. Stejně jako jeho provoz.
Důvodů proti se zdá asi hodně, ale pro mě jeden z důvodů u pro vydá za skoro všechny proti.
Kromě jednoho a to je to zdraví. Hodně toho člověk ovlivní, z hodně věcí se vyhrabe, ale sebelepší prevence některým nemocem nezabrání. A ta spoluúčast je dost reálná.
Pokud jde o mě, tak já bych také chtěla 4 děti. Prostory už relativně máme. Peníze, abychom zajistili svoje i koníčky a potřeby dětí, až trošku hneme hypotékou, budou také. Ale váhám kvůli politické situaci. Děti máme zatím dvě. Už jsou to nějakou dobu školáci, třetí by bylo s odstupem, takže bych mu chtěla zajistit i parťáka podobného věku.
Ještě bych chtěla dodat, že nejsem člověk, pro kterého by byly peníze na prvním místě, i když bych si z finančních důvodů nepořídila jedináčka, tak potřebuji mít určitou jistotu, proto váhám.
Pokud budeme mít třetí, bude i čtvrté-jestli se zadaří .
Omlouvám se za anonym, ale ty moje plány jsou poněkud soukromé.
Uf to je zase elaborát.
S.
Ahoj,
jsem ze 3 deti. Penez jsme nikdy moc nemeli, k mori jsme nejezdili, znackove obleceni taky nebylo, nepovazuju to ale za nejake minus sveho detstvi. Vysokou jsme vystudovaly vsechny, to byla pro nase proste priorita.
Ja sama jsem vzdycky chtela 4deti: 2 mi prijdou malo, 3deti vzdycky udelaji tlupy 2proti1, od 4 je to ideal, vzdycky je sance, ze to budou aspon 2na2. Kdyz jsme s manzelem probirali tema poctu deti, 4 mi zamitl z duvodu auta. Ze se do zadneho „normalniho“ nevejdeme. Takze jsme se „dohodli“ na 3, bohuzel ted manzel nejak brzdi, ze 2 staci. ![]()
Jak koukam na tvoje metriky, do ctvrteho bych sla, vzdyt nejmladsi je skoro jedinacek.
![]()
Tak já jsem určitě pro - pokud to chceš. Protože to je základ a pak už se tomu vše nějak přizpůsobí. Jasně že nemůžeš dát každému tolik, jako když máš jedno, ale otázka v dnešní době je, jestli je vůbec dobře, že děti mají všechno co vidí a co jsou rodiče schopni uplatit
Mám příklad ve svém okolí - je tu spousta mladých flákačů, kterým nikdy nic nechybělo, mají hodné rodiče, kteří se jim obětovali, měli všechno a přesto jsou nespokojení, nepracují, berou drogy… naproti tomu je tu rodina, která má 7 dětí (nejmladší chodí s mou dcerou do školy a nestarší jsou na vysoké) a o těhle dětech jsem v životě neslyšela jediné špatné slovo. Jako určitě měli a mají spoustu poviností,ale jak je vidět, nic špatného to s nima neudělalo, naopak… takže za mě uričtě, taky bych ráda ještě jedno mrně, ale uvidíme jak to bude… Držím palce a hlavně té mamince co čeká ke třem dítkům ještě ta dvojčátka
smekám klobouk
![]()
Jinak já to čtvrté právě chci taky tak trochu z důvodu aby teď ten malý nebyl sáma měl kumpána k sobě věkem, jako byly holky - vyhrajou si i když se hádají. Kolem prcka teď všichni běhají, tak by to nebyl trochu jedináček ![]()
merett píše:
já vidím jediné mínus že se nevlezete do běžnýho auta, tam dáte jen max 3 děti…
já chtěla vždy 4 děti, velká rodina byla můj sen. 3 živé děti už máme a mám neodbytný pocit že moje mateřské pudy nejsou ještě naplněny, ale… ještě větší strach mám že by to třeba zas nemuselo dopadnout a mít dalšího andílka bych asi opravdu jen velmi těžko vydýchávala, takže jsem teď vděčná za 3 zdravé děti a 4 neplánujem. Výbavičku jsem po Lidušce prodala, auto je malý a na větší zatím nejsou peníze.Máme veliký dům a peněz jistě dost aby se najedl a ošatil další človíček, ale strach je momentálně větší.
Jenom jak už tu bylo psáno, dost mě mrzí že Liduš bude tak trochu „jedináček“, ne nejsou věkově daleko,ale je tu pohlavní bariéra(2kluci+1holčička), kdyby mi někdo zaručil že 4 bude holka asi bych do toho šla aby nebyla slečna sama mezi rarachama a měla si s kým hrát. No uvidíme, je mi skoro 32 a zařekla jsem se že nad 35let rodit nejdu, takže času dost.
je to zmatený co? No já sama v tom nemám moc jasno tak se mi špatně píše ![]()
ahoj, na toto téma (podobné) jsme tu nedávno diskutovaly… ![]()
https://www.emimino.cz/…hcete-55546/
Za sebe můžu říct, že chceme 4 taky, já sama jsem taky ze 4, manžel ze 2 a ten by klidně měl i 5, ale myslím, že 4 už nám budou stačit ![]()
Pořád dokola se točí finanční otázka, je jasné, že je třeba mít kde hlavu složit, ale už minule jsme se shodly, že to většinou řeší víc ti, kteří chtějí poskytovat „těžký nadstandard“ - možná proto, že ho samy neměly a myslí, že to je to nej- Já si naopak myslím, že víc dítě ocení velkou rodinu, kde je veselo, sourozence, kteří mu jednou pomůžou a podrží ho v těžkých časech. Tak to mám já, a mé movitější kamarádky z tradičních dvoudětných rodin mi to vždy záviděly (radši jely s naší rodinou na chalupu na Vysočinu, než lyžovat do Alp…) ![]()
Pokud na to máte tak klidně:)
My plánujeme za pár let 3…klidně bych šla i do čtvrtého ale na to manžela neukecám ani kdyby nevím co.Takže pokud jste dost zajištění a víš že nouze nebude a že to i v budoucnu zvládnete tka proč ne:)