Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Holky já bych chtěla tak do tří let třetí dítko.Řešíme ale finance.Dají se tři zvládnout,když nejsou extra velké příjmy? ![]()
Zvládnout se dá v případě nutnosti snad vše.Ale musíš to brát po rozumové stránce.Pokud žijete stylem života-doma,všichni pohromadě,spokojený,bez dovolených,výletů,zájmových kroužků,nepěstujete nějakého dražšího koníčka,nemusíte mít třeba troje kalhoty a dvě bunky,tak se tři děti s nic moc příjmy zvládnout dají.Ale jak říkám-musí to vyhovovat všem.Máme příbuznou,která má ten samý způsob života a doma si „prosadila“ čtyři děti.Dnes už jsou tři dospělé.Ale popsaný způsob života-doma,bez kroužků,výletů,dovolených vyhovuje vlastně jenom jí.Ostatní by radši něco jiného-starší se za rodinu stydí,nyní jako studenti vš moc domů nejezdí,zůstávají v Praze i přes víkendy.Děti měly sice matku i otce doma,povídali si,vztah nebyl a není špatný,ale trpěly tím,že žijí jinak než jejich vrstevníci.
Takže zvaž,zda tvé přání a styl života je i smyslem života ostatních členů domácnosti.POkud ano,tak i s menšími příjmy se dají tři děti uživit.
Nedá mi to a musím reagovat - doufám, že nevadí, že jsem chlap, když oslovení bylo „holky“. Z vlastní zkušenosti musím říct, že finance nejsou tak velikou bariérou, jak si mnoho lidí myslí. Máme tři děti a čtvrté na cestě, od roku 2003 žijeme z mého nijak závratného platu + střídavě mateřská a rodičovský příspěvek. Nejstarší syn do kroužků chodí, ti další, až dorostou, budou chodit taktéž. Myslím, že nejvíc pomůže jednat rozumně a trochu plánovat, nakupovat věci tam a tehdy, kdy je to výhodné, nenechat si zblbnout hlavu reklamou vnucovaným šuntem. Hodně pomůže Aukro, Mimibazar a podobné.
Přispěvatelka přede mnou píše, že se starší děti za rodinu stydí - ale je ten problém určitě v materiální situaci rodiny? Znám případy, kdy se dětem po přesunu do města na VŠ z nového prostředí a nových přátel trochu zamotá hlava, ale bývá to jen přechodné ![]()
Ono také záleží na tom jak vyskoé máte přájmy - jaké máte výdaje třeba na bydlení.
Já mám jednu holčičku 18měs. jsem s ní sama a jen tak tak to zvládám.Ale pokud bych měla hodného a pracovitého chlapa chtěla bych ještě jedno dítko.Tři asi ne ale uvidíme jak budu mluvit za pár let.
Ono jde hlavně o to, jaké „cestičky“ si rodiče najdou. Není důvod, proč by rodina nemohla jezdit na výlety, třeba vlakem jedou rodiče společně s velkou slevou a děti do šesti let (se dvěma rodiči až tři) úplně zadarmo, proč by děti nechodily na kroužky (ve školkách a školách se většina kroužků vejde do 500 - 1000 Kč). Prostě nekupujete a nepořizujete věci kdykoliv se vám zlíbí, bez přemýšlení, ale hledáte nejvýhodnější varianty. Což ale neznamená, že si musíte všechno odpírat.
Máme příjmy kolem 30t.Po odečtení výdajů zbude asi 15t.Za 6let končí jedna splátka,tak to bude kolem 20t.
Staršího syna nevzali do školky,takže zatím mám obě děti doma.Jsem na 3leté RD,ale v práci myslím víc jak 10-11t. mít nebudu.
Příspěvek upraven 23.11.11 v 15:28
saxa píše:
Máme příjmy kolem 30t.Po odečtení výdajů zbude asi 15t.Za 6let končí jedna splátka,tak to bude kolem 20t.
To záleží na tom, jak to zvládnete. Peníze nejsou nic, co by bylo stabilní, kdo ví, jestli si za šest let za dvacet tisíc koupíš víc než pár kilo brambor. My máme kolem 40t, ale platíme hypotéku na domeček, dětem soukromou školu.. když zaplatíme složenky a pravidelné platby, zbývá nám o něco míň než šest tisíc. Ale vycházíme i se čtyřmi dětmi snad v pohodě a jak to tu někdo psal minimálně „dvě bundy a troje kalhoty“, to u nás má každé dítě.
Beps píše:saxa píše:To záleží na tom, jak to zvládnete. Peníze nejsou nic, co by bylo stabilní, kdo ví, jestli si za šest let za dvacet tisíc koupíš víc než pár kilo brambor. My máme kolem 40t, ale platíme hypotéku na domeček, dětem soukromou školu.. když zaplatíme složenky a pravidelné platby, zbývá nám o něco míň než šest tisíc. Ale vycházíme i se čtyřmi dětmi snad v pohodě a jak to tu někdo psal minimálně „dvě bundy a troje kalhoty“, to u nás má každé dítě.
A to máte na jídlo,oblečení tech 6t.?
Ano. Za jídlo dáme tak dva tisíce, dva a půl (ovoce a zeleninu máme od léta do zimy vlastní ze zahrady) - nakupujeme většinou ve slevách, masa většinou nespotřebujeme víc než 3-4 kg za měsíc, tři děti mají obědy a svačiny ve školce a ve škole, rohlíky kupujeme za korunu padesát v pekařství, které na ně láká zákazníky
, chleba peču, jogurty si děláme sami. Nakupujeme ve velkém, když je nějaká dobrá příležitost - nedávno manžel přinesl z obchodu pražmy víc než o polovinu levnější, vyšla jedna ryba asi na 7 korun, tak jich máme plný mrazák. ![]()
Zbývá nám i na občasné nákupy dobrůtek v pekařství u školy, občas dětem koupíme jogurty Hello Kitty s hračkou, Toblerone čokoládu, Kinder vajíčka atd., znají víceméně všechno, co chtějí ochutnat, jen to nemají každý den, ale třeba třikrát za měsíc.
Stejně, jako jsem už psala předtím, nakupujeme i oblečení - ve slevách po sezóně, na rok dopředu. To jsou ceny značkového oblečení jen o malilinko vyšší, než kdybychom šli do sekáče, a děti jsou krásně oblečené za minimum peněz
. Jedině boty, to je pálka, to ano. Na ty šetříme.
Beps píše:
Ano. Za jídlo dáme tak dva tisíce, dva a půl (ovoce a zeleninu máme od léta do zimy vlastní ze zahrady) - nakupujeme většinou ve slevách, masa většinou nespotřebujeme víc než 3-4 kg za měsíc, tři děti mají obědy a svačiny ve školce a ve škole, rohlíky kupujeme za korunu padesát v pekařství, které na ně láká zákazníky, chleba peču, jogurty si děláme sami. Nakupujeme ve velkém, když je nějaká dobrá příležitost - nedávno manžel přinesl z obchodu pražmy víc než o polovinu levnější, vyšla jedna ryba asi na 7 korun, tak jich máme plný mrazák.
Zbývá nám i na občasné nákupy dobrůtek v pekařství u školy, občas dětem koupíme jogurty Hello Kitty s hračkou, Toblerone čokoládu, Kinder vajíčka atd., znají víceméně všechno, co chtějí ochutnat, jen to nemají každý den, ale třeba třikrát za měsíc.
Stejně, jako jsem už psala předtím, nakupujeme i oblečení - ve slevách po sezóně, na rok dopředu. To jsou ceny značkového oblečení jen o malilinko vyšší, než kdybychom šli do sekáče, a děti jsou krásně oblečené za minimum peněz. Jedině boty, to je pálka, to ano. Na ty šetříme.
pochopila jsem to teda dobře,že to máte na jídlo doma + oblečení?A školu ,školku započítanou do měs.výdajů?Až půjdeš do práce,tak na tom ale budete líp,ne.A ve škole kromě jídla jsou velké výdaje během roku,když nepočítám žáří?Mám děti malé 4roky a 3měsíční mimčo,takže zatím nejsou takové výdaje.Máme tak hypotéku 3800,ale to jsem započítala do těch výdajů.
Můžu se ještě zeptat na ty jogurty?Koupíte bílý a do něho dáte třeba marmeládu,ovoce?
saxa píše:Beps píše:pochopila jsem to teda dobře,že to máte na jídlo doma + oblečení?A školu ,školku započítanou do měs.výdajů?Až půjdeš do práce,tak na tom ale budete líp,ne.A ve škole kromě jídla jsou velké výdaje během roku,když nepočítám žáří?Mám děti malé 4roky a 3měsíční mimčo,takže zatím nejsou takové výdaje.Máme tak hypotéku 3800,ale to jsem započítala do těch výdajů.
Ano. Za jídlo dáme tak dva tisíce, dva a půl (ovoce a zeleninu máme od léta do zimy vlastní ze zahrady) - nakupujeme většinou ve slevách, masa většinou nespotřebujeme víc než 3-4 kg za měsíc, tři děti mají obědy a svačiny ve školce a ve škole, rohlíky kupujeme za korunu padesát v pekařství, které na ně láká zákazníky, chleba peču, jogurty si děláme sami. Nakupujeme ve velkém, když je nějaká dobrá příležitost - nedávno manžel přinesl z obchodu pražmy víc než o polovinu levnější, vyšla jedna ryba asi na 7 korun, tak jich máme plný mrazák.
Stejně, jako jsem už psala předtím, nakupujeme i oblečení - ve slevách po sezóně, na rok dopředu. To jsou ceny značkového oblečení jen o malilinko vyšší, než kdybychom šli do sekáče, a děti jsou krásně oblečené za minimum peněz. Jedině boty, to je pálka, to ano. Na ty šetříme.
Správně, jo. Školka je započítaná do měsíčních výdajů, tam máme dvě děti (3 a 5 let), jedno ve škole (druháka) a roční mimino ještě doma. Školka vychází měsíčně asi na 6.000 se vším všudy, s jídlem a výtvarnýma potřebama, kroužkama atd., ale vím, že většina (městských) školek je daleko levnější (ovšem taky míň kvalitní). Ve škole neplatíme školné, ale má hodně „přídavných“ aktivit a věcí, na které se vybírá, vychází tak průměrně rozpočítáno na 2500 za měsíc včetně jídla, je v tom ale plavání, divadla, družina, flétna. Většina věcí se platí v září, říjnu, lednu a únoru, je fakt že například v září a říjnu jsme vyplázli najednou skoro 16.000, protože to se platí dvoje stravný (krát tři, že ano), dvoje školkovný (krát dvě), pastelkovný (tři tisíce dvakrát do školky, tisícovka jednou do školy), zálohy na kulturu, focení, platí se kroužky apod. Pak jsou školy v přírodě (1 - 2 x za rok), ty u nás stojí kolem 4.000, ale na ty samozřejmě nejezdí všechny děti současně.
Jogurty děláme bílý a dávám do nich zavařeninu nebo piškoty, syrové ovoce ne, to nikomu nechutná .
Taky dělám domácí „Lipánky“ z tvarohu, smetany, cukru a vanilkových lusků, ale ty tajně cpu do krabiček od koupených tvarohových dezertů a nechávám v ledničce - je děti dlabají jako o závod, ale kdybych jim to naservírovala jako „home-made“ v mističkách, pošlou mě i s vanilkovým nebo kakaovým tvarohem kamsi ![]()
… ta školka teda samozřejmě 6000 pro dvě děti. Jinak jak to bude, až se vrátím do práce, to je otázka. Proto jsem taky říkala, že s penězma to nikdy není jistý. Já jsem sice měla edocela vysoký plat, mám dvouletý rodičák 11.400, ale zaměstnavatel skončil…
Takže je klidně možný, že až se vrátím do práce, budem na tom hůř než teď.
Ahoj ![]()
My si píšeme od tohoto měsíce příjmy a výdaje,aby jsme věděli,kde utrácíme zbytečně.Zdá se mi,že platíme nejvíc za jídlo a to nakupujeme v akcích.Asi bych se měla naučit i levněji vařit.Ted by se tři děti snad uživily,ale máme právě strach až porostou,nároky se budou zvyšovat.
To už jsem taky od některých maminek slyšela,že jsou na tom hůř,když se vrátily do práce,je to hrozné.
A čtyřma dětma končíte
?
Co tam dáváš do těch pribináčků ty van.lusky,to je co?Jako normálně vanilka na ovonění?A vyjdou jogurty a pribináčky levněji?Asi to tak taky začnu dělat.
Ahoj, asi je normální, že jsou na tom maminy po rodičovské hůř, pokud měly 7600 rodičáku a dítko doma, a najednou mají třeba 10.000 plat a 3 - 5.000 platí školku, tak se není co divit, že. ![]()
Na jídle se dá ušetřit dost, já si po čase vychytala obchody se zlevněným jídlem, měli třeba jogurty s nesprávným víčkem za třetinu ceny, kilo šunkových odřezků za stovku a tak, ale nevím, jestli jsou v každým městě. Na ovoce je nejlepší Kaufland, ale pozor, každý Kaufland má u něj jiné ceny (broskve a hrozno na zahradě nemáme, takže občas kupujem: jeden Kaufland je tu v létě prodával za cca 30 Kč/kilo a druhej ve stejnou dobu za 8 a 12 Kč/kilo, přitom v oficiální akci to nebylo)… Chce to holt trochu snažení ![]()
Jasnš, že nároky se zvyšujou, ale ne současně. Naše starší děti (8 a 5) už mají svoje laptopy, jeden zdědily po tatínkovi, druhej jsme koupili v bazaru. Kola po sobě děděj, jak dorůstaj, nekupuje se to zároveň, takže se to dá finančně ustát, stejně s koloběžkama, inlajnama, bruslema, lyžema. Sáňky jsme teda kupovali dvoje najednou, to jo. Většinu takovejch věcí máme novejch, děláme to jako s šatama - nakupujem značkový věci po sezóně, když jsou slevy, nebo zlevněný zboží s nějakou malinkou vadou co se dá opravit nebo nevadí funkčnosti, jako třeba poškrábanej lak na sjezdovkách
Čtyřma dětma asi skončit musíme, vypadá to, že s ekonomickou politikou naší milované vlády stejně umřeme hlady ![]()
Vanilkové lusky jsou pravá vanilka, roztlučeš, s cukrem a smetanou vešleháš a je to - kdybys tam dala vanilin, bylo by to ještě levnější, ale ten lusk stojí tak 30 - 40 kč (balení kolem 70, jsou tam 2 nebo 3) a dává se ho tam jen kouosínek. Taky ho můžeš zavřít do krabičky s cukrem a za pár dní máš pravej vanilkovej cukr.
Jinak samozřejmě, že vyrobit si vlastní pribináček je mnohem levnější než ho kupovat hotovej, za cenu dvou pribináčků jich máš tři čtvrtě kila ![]()