Kdy se stane dítě narozené na podzim předškolákem?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
SAJ
17073
12.3.22 17:35
@Havlova píše:
První varianta, jinak by šla do školy ve skoro osmi letech.

Nikoli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42027
12.3.22 17:37
@SAJ píše:
Nikoli.

Ale ona se ptala na předškoláka, v zářií mu bude pět, v říjnu 6 a půjde k zápisu do školy jako šestiletý, ne sedmiletý.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
@Havlova píše:
První varianta, jinak by šla do školy ve skoro osmi letech.

Aha, sorry, já odpovídala na první třídu. Takže souhlas - předškolákem bude v pěti, kdy jí v říjnu bude šest. Do první třídy jde v šesti, kdy jí bude v říjnu sedm.

Mea culpa. :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
@Havlova píše:
Ale ona se ptala na předškoláka, v zářií mu bude pět, v říjnu 6 a půjde k zápisu do školy jako šestiletý, ne sedmiletý.

Jj, už jsem se odbrzdila. ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
42027
12.3.22 17:39
@SAJ píše:
Jj, už jsem se odbrzdila. ;)

Já jsem si myslela, že ses překoukla. :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Billi
12.3.22 17:40
@Anonymní píše:
Ahoj, omlouvám se, že se vložím s dotazem. Mám dceru narozenou na konci října. Teď ji je tedy teprve 3,5 roku, ale ráda bych věděla, kdy ona bude jako předškolák? Bude to ve školním roce, kdy ji bude 6? (tzn v září ji bude ještě 5, pak v říjnu 6) nebo až v dalším roce kdy v září bude mít 6 (a 7 v říjnu?). Moc vám děkuji

První varianta. Aby byla předškolák, musí jí být k 31.8. 5 let a je jedno, kdy oslavila narozeniny.
Prvnakovi bez odkladu je 31.8. daného roku vždy 6 let a je jedno, kdy mu bude sedm.
Beru dítě bez odkladu a dřívějšího zaškolení.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.3.22 17:54

Děkuji, takže půjde do školy v 6 letech a v říjnu ji pak bude 7. Kdyby měla odklad tak o rok později. Ale to doufám, že nenastane. V 8 letech v 1. třídě už je asi hodně pozdě.
A šlo by, když by byla šikovná, aby šla v 5 letech a v říjnu ji bude 6? To už je ale asi hodně brzy…
Moc všem děkuji! :kytka:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.3.22 18:01
@SAJ píše:
Platí ta druhá varianta.Naše předčasně zaškolené dítě šlo do školy v pěti a za měsíc mělo šest - předškolákem se nebylo nikdy. :mrgreen:

No to teda neplatí- vždyť by to dítě šlo do školy skoro v osmi 8o Platí samo první varianta. Moje dcera taky možná půjde do školy v necelých šesti, uvidíme.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.3.22 19:05
@Anonymní píše:
Děkuji, takže půjde do školy v 6 letech a v říjnu ji pak bude 7. Kdyby měla odklad tak o rok později. Ale to doufám, že nenastane. V 8 letech v 1. třídě už je asi hodně pozdě.
A šlo by, když by byla šikovná, aby šla v 5 letech a v říjnu ji bude 6? To už je ale asi hodně brzy…
Moc všem děkuji! :kytka:

Měla jsem spolužačku na střední, která šla do školy v 5 a koncem září měla 6. Jestli to jde i teď, nevím. Ale já jsem taky podzimní a rozhodně mi nic neuteklo.

• Citovat
  • Upravit
SAJ
17073
12.3.22 19:16
@Anonymní píše:
Měla jsem spolužačku na střední, která šla do školy v 5 a koncem září měla 6. Jestli to jde i teď, nevím. Ale já jsem taky podzimní a rozhodně mi nic neuteklo.

Jde, náš potomek to tak má. A rozhodně toho nelitujeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8719
12.3.22 20:18

Mám dítě v říjnu, teď má 5, predskolak není. To bude až příští rok, kdy v září bude mít 5 let a hned v říjnu 6. Do školy půjde za další rok, kdy v září bude mít 6 a hned v říjnu 7. U náročnými tedy 9lati první možnost, jinak by přece do školy šel až skoro v 8 letech (což není nemožné, ale to by musel mít odklad, správně půjde do školy v necelých 7 letech). Jinak žádné „nahlásím, že do školy ještě nepůjde“ neexistuje. Dítě je predskolak "od počátku školního roku, který následuje po dni, kdy dovrší 5 let). Čili když má 5 v srpnu, predksolak je hned od září, v čerstvých 5. Když má 5 v září, predakolak je až od následujícího září, od téměř 6 let. Na odklad potřebuješ vyjádření 2 odborníků, kteří ti ho dají většinou pár týdnů před zápisem, určitě ne hned v září, abys mohla nahlásit, že dítě do školy za rok nepůjde. Ten další rok nebude jakože predskolak, bude odkladovej, pokud odklad opravdu mít bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3821
12.3.22 20:25
@Midaku píše:
Mám dítě v říjnu, teď má 5, predskolak není. To bude až příští rok, kdy v září bude mít 5 let a hned v říjnu 6. Do školy půjde za další rok, kdy v září bude mít 6 a hned v říjnu 7. U náročnými tedy 9lati první možnost, jinak by přece do školy šel až skoro v 8 letech (což není nemožné, ale to by musel mít odklad, správně půjde do školy v necelých 7 letech). Jinak žádné „nahlásím, že do školy ještě nepůjde“ neexistuje. Dítě je predskolak "od počátku školního roku, který následuje po dni, kdy dovrší 5 let). Čili když má 5 v srpnu, predksolak je hned od září, v čerstvých 5. Když má 5 v září, predakolak je až od následujícího září, od téměř 6 let. Na odklad potřebuješ vyjádření 2 odborníků, kteří ti ho dají většinou pár týdnů před zápisem, určitě ne hned v září, abys mohla nahlásit, že dítě do školy za rok nepůjde. Ten další rok nebude jakože predskolak, bude odkladovej, pokud odklad opravdu mít bude.

Díky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3821
12.3.22 20:29

A nevíte jak je obtížné získat doporučení k odkladu? To sama jako rodic nemohu rozhodnout? Vím ze syn nebude v čerstvých 6 zralý a ani nechci aby šel do školy v čerstvých 6. To mě muže psycholog a doktor nutit? Nebo jak to funguje s těmi odklady?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15217
12.3.22 20:41
@zudina píše:
A nevíte jak je obtížné získat doporučení k odkladu? To sama jako rodic nemohu rozhodnout? Vím ze syn nebude v čerstvých 6 zralý a ani nechci aby šel do školy v čerstvých 6. To mě muže psycholog a doktor nutit? Nebo jak to funguje s těmi odklady?

Nikdo tě nebude nutit dát dítě do školy, v pedagogické poradně ti doporučení o odkladu napíšou pokud si na tom budeš trvat. Ale třeba já už z principu bych si nic nevynucovala, ale chtěla bych znát objektivní názor odborníka. Moje pribuzna v poradně pracuje, tyto posudky dělá a říkala, že letní deti ten odklad často potřebuji, že jim chybí nějaký ten měsíc k dobru. Naopak velmi výjimečně prý potřebuje odklad dite narozené březen a dříve..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7921
12.3.22 20:48
@zudina píše:

K odkladu musíš mít dva papíry, které ho doporučují - jeden z PPP a jeden od pediatra nebo dětského psychologa.
Sama to rozhodnout nemůžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin