Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky předškoláků, školáci mají instrukce, jak nahradit školní vyučování, pro předškoláky žádné instrukce nejsou. V MŠ ale příprava na školní docházku systematicky probíhala. Snažíte se se svými předškoláky připravovat? Máte nějaký systém? Co a jak učit? Jak jste jim výuku nastavili? Máte nějaké nápady, vychytávky? Nechám se od vás ráda inspirovat. My máme přípravné sešity a zavedla jsem písanku. Kluka učím číslice, písmena, psát jeho jméno, učím jednoduché počty do deseti, prostorovou orientaci (tam má diagnostikován díky své diagnóze deficit, tak to musíme trénovat - zlepšuje se), trénujeme pravou a levou stranu, doplňovačky, postřeh atd. Co byste ještě doporučili?
To teda nevím, jestli se předškoláci mají učit psát číslice a písmena. Na to je první třída, ne?
Dcera dělá nějaké pracovní listy z knížek, různé vlnky a náběhy na psací písmo. Vybarvuje, maluje a vystřihuje. Včera jsme si povídali o roce - měsíce, dny, týdny, časová orientace - to vidím, že jí třeba ještě úplně nejde.
@Enmamma píše:
Ahoj maminky předškoláků, školáci mají instrukce, jak nahradit školní vyučování, pro předškoláky žádné instrukce nejsou. V MŠ ale příprava na školní docházku systematicky probíhala. Snažíte se se svými předškoláky připravovat? Máte nějaký systém? Co a jak učit? Jak jste jim výuku nastavili? Máte nějaké nápady, vychytávky? Nechám se od vás ráda inspirovat. My máme přípravné sešity a zavedla jsem písanku. Kluka učím číslice, písmena, psát jeho jméno, učím jednoduché počty do deseti, prostorovou orientaci (tam má diagnostikován díky své diagnóze deficit, tak to musíme trénovat - zlepšuje se), trénujeme pravou a levou stranu, doplňovačky, postřeh atd. Co byste ještě doporučili?
A proč učíš předškoláka psát a počítat. Co potom bude dělat v první třídě.
Stáhni si jednotažky na uvolňování ruky, dělejte zrakové, sluchové vnímání, trénujte paměť třeba na pexesu. Podívej se na materiály od Bednářové. Nebo na detskestrany.cz tam je toho hodně.
@Enmamma Tak u nás funguje i dálkově školka. Dcera má úkoly na každý týden nové. Dokonce i školka online, kdo má zájem
.
@vokishka píše:
To teda nevím, jestli se předškoláci mají učit psát číslice a písmena. Na to je první třída, ne?
Ve školce mi řekli, když ještě fungovala, že má umět rozpoznávat první a poslední písmena řečených slov, umět psát své jméno - k tomu musí ty písmena znát, školní psycholožka řekla, že musí rozcvičit ruku psaním - děláme kruhy, vlnovky, čáry, dále nám řekla, že má deficit v systému oko - ruka - musí umět obkreslovat tvary, napodobovat to, co je napsané a zvládnout to. Pořád mi z toho vychází, že psát číslice a písmena je k tomu dobré. Krom toho, mnoho dětí jde do první třídy s tím, že už to umí, tak nechci, aby byl pozadu. Nedriluju, chválím a kluka to začalo bavit.
@acimedaca píše:Časovou orientaci musíme také procvičovat.
Dcera dělá nějaké pracovní listy z knížek, různé vlnky a náběhy na psací písmo. Vybarvuje, maluje a vystřihuje. Včera jsme si povídali o roce - měsíce, dny, týdny, časová orientace - to vidím, že jí třeba ještě úplně nejde.
@maky 1993 píše:
@Enmamma Tak u nás funguje i dálkově školka. Dcera má úkoly na každý týden nové. Dokonce i školka online, kdo má zájem.
A to je jen pro vaší školku nebo pro všechny?
@Enmamma ne, děti nemusí umět písmena a číslice. S podepsáním nevím. U nás to nechtějí, kamarádky dítě to umět muselo.
Taky mám předškoláka a neděláme nic speciálního. Občas něco nakreslime, hrajeme hry… Nějak nevidím důvod.
Pokud chceš něco dělat, najdi si sešity pro předškoláky a pracujte na tom.
Může to být grafomotorika, prostorová orientace, co na řádek nepatří, zrakové a sluchové vnímání.
Hrajte pexeso, Dobble.
Tak my každý den děláme pracovní listy že Sklunicka, Puntika, Předškolácka. Co se nám zrovna chce, máme i starší čísla. Venku počítáme sedmikrásky, sázíme rostlinky. Pozorujeme zvířata třeba v lese ptáčky, když se poštěstí veverky. Podepsat se umí tiskacím a to mi stačí. Nehrotim číslice, písmena od toho je první třída. Spíše se ho snažím zklidnit třeba v tom lese. Ale máme štěstí, že naše zahrada je velká. Zajímá mě také co dělají ostatní a ráda se inspirují.
@Enmamma Já třeba čísla a písmenka neučím systematicky, od toho je škola. Syn už většinu číslic i písmen umí, ale proto, že ho to zajímá. Máme běžné pracovní sešity pro předškoláky, syna baví matematika a hodně si oblíbil tenhle pracovní sešit https://www.alza.cz/…d5604574.htm?… , ale je to úroveň už tak pro 1-2 třídu. Nevím, jestli mají v téhle edici i něco pro přeškoláky, možná bys našla. Jinak syn dělá běžné cviky na uvolňování ruky, bludiště s tužkou, hledání rozdílů, hrajeme pexeso, domino, hru Obchod od Albi, člověče, Prší, sem tam je pošlu párkrát zavázat tkaničky (spíš kvůli mladšímu, aby to nezapomněl, starší už si je v tom poměrně jistý). No a pak všemožné vyrábění, malování, vybarvování, stříhání, lepení…Radím mi třeba, jak vylepšit kresbu postavy (jak třeba nakreslit ramena a z nich ruce…), baví ho vybarvování podle čísel. Ale nic z toho neděláme nijak systematicky a už vůbec ne každý den, spíš tak nějak, jak je chuť. Dejme tomu 2×, 3× do týdne.
@Enmamma a jsi si jistá, že ho to učíš dobře - ta písmena? Kamarádka to dítě naučila psát. Ve škole první pololetí psali jen tiskacím a preucovali.
Nám na stránky školky dali návody co je třeba s předškoláky procvičovat: https://msmagnitogorska.cz/ sjeď si trochu dolů a je tam sezení, uvolňovací cviky, úchop, jemná motorika.
Písmenka a číslice stačí poznat, nemusí je umět psát.
@Enmamma píše:
A to je jen pro vaší školku nebo pro všechny?
Pro všechny určitě ne. Naše školka nic takového nedělá a ani školky, kam chodí děti kamarádů.
Tak můj předškolák plynule čte a píše ve větách, převážně hůlkovým písmem, psací začínáme. Sčítá i odčíta, ne nad deset. A vzhledem k tomu, že je zapsán k domácímu vzdělávání, nikomu do toho nic není. Zajímavé, že psycholog z PPP, který nám psal doporučení k domácí výuce v rámci prvního stupně ZŠ, byl velmi spokojen. Doma jsme v rámci předškolní výuky prošli veškeré publikace od Jiřiny Bednářové, Ivany Novotné (pes Logopes), pro zábavu jsme prošli i Předskolákovy týdeníčky a spoustu dalších pracovních listů pro předškoláky. Učíme se i jinými metodami, ke kterým nejsou potřeba žádné výukové materiály. Výtvarné činnosti všeho druhu jsou náš koníček.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.