Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tohle delam s dcerou bezne ( ne jen v karantene), cislice a napsat svoje jmeno chtela se naucit sama od sebe. Vcera jsem zjistla, ze na strankach ms jsou nejake ukoly pro predskolaky, tak je vytiskneme a budem delat. Jsem rada, ty nase uz dochazi.
@Enmamma píše:
Ve školce mi řekli, když ještě fungovala, že má umět rozpoznávat první a poslední písmena řečených slov, umět psát své jméno - k tomu musí ty písmena znát, školní psycholožka řekla, že musí rozcvičit ruku psaním - děláme kruhy, vlnovky, čáry, dále nám řekla, že má deficit v systému oko - ruka - musí umět obkreslovat tvary, napodobovat to, co je napsané a zvládnout to. Pořád mi z toho vychází, že psát číslice a písmena je k tomu dobré. Krom toho, mnoho dětí jde do první třídy s tím, že už to umí, tak nechci, aby byl pozadu. Nedriluju, chválím a kluka to začalo bavit.
Ano, podepsat tiskacím, rozcvičit ruku, obkreslovat. Dobrý je dát na zeď velký papír, nebo jestli máte tabuli a cvičit ruku i tam - dělat klubíčka, aby si rozcvičil i ramenní kloub. Má poznat první a poslední písmeno, když mu řekneš slovo, vytleskat slabiky. Ale neuč ho psát a počítat. A na to obtahování jsou cvičení, která najdeš na internetu, jsou to ty jednotažky, neuč ho ti na číslicích. Jde právě o to, aby kreslil jedním tahem, ne, aby soustředěně obtahoval číslici.
@Billi píše:
@Enmamma a jsi si jistá, že ho to učíš dobře - ta písmena? Kamarádka to dítě naučila psát. Ve škole první pololetí psali jen tiskacím a preucovali.
Nejsem učitelka, snažím se. Učím jen tiskací písmena. On má FASD a ADHD, je velmi pomalý a má narušenou paměť, inteligenci má ale v pořádku. Nechci, aby ve škole nestíhal, tak se snažím o dobrý základ, aby se pak nemusel stresovat.
Teď mě napadá ještě hrajeme pexeso, dooble, Člověče nezlob se, a mám ráda časopis Nedelnicek stojí dvacku a je tam hodně vystřihování.
@Enmamma Je to vesnická školka. Takže to platí pro celou školku, má dvě třídy.
@scentini píše:
Tohle delam s dcerou bezne ( ne jen v karantene), cislice a napsat svoje jmeno chtela se naucit sama od sebe. Vcera jsem zjistla, ze na strankach ms jsou nejake ukoly pro predskolaky, tak je vytiskneme a budem delat. Jsem rada, ty nase uz dochazi.
Zkusím se podívat také na naší mš.
@Anonymní píše:
Tak můj předškolák plynule čte a píše ve větách, převážně hůlkovým písmem, psací začínáme. Sčítá i odčíta, ne nad deset. A vzhledem k tomu, že je zapsán k domácímu vzdělávání, nikomu do toho nic není. Zajímavé, že psycholog z PPP, který nám psal doporučení k domácí výuce v rámci prvního stupně ZŠ, byl velmi spokojen. Doma jsme v rámci předškolní výuky prošli veškeré publikace od Jiřiny Bednářové, Ivany Novotné (pes Logopes), pro zábavu jsme prošli i Předskolákovy týdeníčky a spoustu dalších pracovních listů pro předškoláky. Učíme se i jinými metodami, ke kterým nejsou potřeba žádné výukové materiály. Výtvarné činnosti všeho druhu jsou náš koníček.
To je moc šikovný. Kouknu na ty publikace.
Já bych doporučila časopis Luštění pro děti (Chvilka pro tebe), Ivana Novotná má i publikaci Deskové hry pro předškoláky. Inspiraci pro tvoření s předškoláky lze mimo Pinterestu a vlastní hlavy čerpat kupříkladu u Renaty z Brna, je to učitelka z MŠ, najdete ji všude jako Paper Magic. My máme v oblibě Rusku ze Sibiře, kterou lze najít na Instagramu jako easyartsstudio, její práce jsou spíš pro děti mladšího školního věku a jsou úžasné. Dobrá je hra Tik Tak Bum junior. Je toho spoustu.
@Enmamma Ta Bednářová se věnuje právě cvičením pro předškoláky. Já jsem je kupovala normálně v knihkupectvích. A na to psaní pozor. Dneska už se to děti učí v první třídě společně s tiskacím, ať ho to nenaučíš špatně a nemá potom problém ve škole, že je píše špatně.
My jedeme podle Předškoláčkových týdenníčků. Dostali jsme na ně tip minulý rok v září. A od učitelek ze školky dostáváme náměty, co s dětmi lze dělat doma, co by jinak dělali ve školce.
Podívej se na www.vesela-chaloupka.cz. Paní tam dává každý den list pro předškoláky.
@Sashie píše:
Podívej se na www.vesela-chaloupka.cz. Paní tam dává každý den list pro předškoláky.
Díky moc.
Kouknu na to.
S „nasim“ predskolackem pracujeme s PL z Vesele chaloupky, ty ho bavi a nema tendenci odbihat, pak cerpam tady : https://dum.rvp.cz/…ochazet.html?… ale to uz chce trosku dukladnejsi pripravu pro toho, kdo s ditkem pracuje
delali jsme nejake listy k jaru, ted k Velikonocum, tradice, zvyky, rozvoj motoriky- strihani, lepeni, cviky na uvolneni ruky ( zapojuju ho v kuchyni- spetka soli a tak
)
nejaka logo cviceni ( aktualne sykavky )
Ne - neuč ho psát, neuč ho číslice, neuč ho počítat, pokud vyloženě sám aktivně po tom netouží - to se učí ve škole. POtřebuje rozvijet hrubou a jemnou motoriku, řeč, porozumění delšímu vyprávění a schopnosti vyprávět.
Jestli něco, tak trénujte koordinaci ruka-oko, ale formou her, ne tím, že s ním budeš dělat věci, které bude dělat ve škole.
Je na to spousta pracovních listů - všechny ty labyrinty co potřebuješ projít, omalovánky, kreslení velkých kruhů a podobně.
Stejně tak je důležitá hrubá motorika - skákání, házení, kopání do míče, lezení po stromech atd.
Ano, ještě vyprávění, ja říká @Ou Přečtí mu pohádku, řekni příběh a ať Ti říká, o čem to bylo.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.