Předškolák - učení, příprava

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4622
16.4.20 09:02

Tohle delam s dcerou bezne ( ne jen v karantene), cislice a napsat svoje jmeno chtela se naucit sama od sebe. Vcera jsem zjistla, ze na strankach ms jsou nejake ukoly pro predskolaky, tak je vytiskneme a budem delat. Jsem rada, ty nase uz dochazi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
16.4.20 09:02
@Enmamma píše:
Ve školce mi řekli, když ještě fungovala, že má umět rozpoznávat první a poslední písmena řečených slov, umět psát své jméno - k tomu musí ty písmena znát, školní psycholožka řekla, že musí rozcvičit ruku psaním - děláme kruhy, vlnovky, čáry, dále nám řekla, že má deficit v systému oko - ruka - musí umět obkreslovat tvary, napodobovat to, co je napsané a zvládnout to. Pořád mi z toho vychází, že psát číslice a písmena je k tomu dobré. Krom toho, mnoho dětí jde do první třídy s tím, že už to umí, tak nechci, aby byl pozadu. Nedriluju, chválím a kluka to začalo bavit.

Ano, podepsat tiskacím, rozcvičit ruku, obkreslovat. Dobrý je dát na zeď velký papír, nebo jestli máte tabuli a cvičit ruku i tam - dělat klubíčka, aby si rozcvičil i ramenní kloub. Má poznat první a poslední písmeno, když mu řekneš slovo, vytleskat slabiky. Ale neuč ho psát a počítat. A na to obtahování jsou cvičení, která najdeš na internetu, jsou to ty jednotažky, neuč ho ti na číslicích. Jde právě o to, aby kreslil jedním tahem, ne, aby soustředěně obtahoval číslici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
16.4.20 09:03
@Billi píše:
@Enmamma a jsi si jistá, že ho to učíš dobře - ta písmena? Kamarádka to dítě naučila psát. Ve škole první pololetí psali jen tiskacím a preucovali.

Nejsem učitelka, snažím se. Učím jen tiskací písmena. On má FASD a ADHD, je velmi pomalý a má narušenou paměť, inteligenci má ale v pořádku. Nechci, aby ve škole nestíhal, tak se snažím o dobrý základ, aby se pak nemusel stresovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
493
16.4.20 09:03

Teď mě napadá ještě hrajeme pexeso, dooble, Člověče nezlob se, a mám ráda časopis Nedelnicek stojí dvacku a je tam hodně vystřihování.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
794
16.4.20 09:09

@Enmamma Je to vesnická školka. Takže to platí pro celou školku, má dvě třídy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
16.4.20 09:10
@scentini píše:
Tohle delam s dcerou bezne ( ne jen v karantene), cislice a napsat svoje jmeno chtela se naucit sama od sebe. Vcera jsem zjistla, ze na strankach ms jsou nejake ukoly pro predskolaky, tak je vytiskneme a budem delat. Jsem rada, ty nase uz dochazi.

Zkusím se podívat také na naší mš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
16.4.20 09:12
@Anonymní píše:
Tak můj předškolák plynule čte a píše ve větách, převážně hůlkovým písmem, psací začínáme. Sčítá i odčíta, ne nad deset. A vzhledem k tomu, že je zapsán k domácímu vzdělávání, nikomu do toho nic není. Zajímavé, že psycholog z PPP, který nám psal doporučení k domácí výuce v rámci prvního stupně ZŠ, byl velmi spokojen. Doma jsme v rámci předškolní výuky prošli veškeré publikace od Jiřiny Bednářové, Ivany Novotné (pes Logopes), pro zábavu jsme prošli i Předskolákovy týdeníčky a spoustu dalších pracovních listů pro předškoláky. Učíme se i jinými metodami, ke kterým nejsou potřeba žádné výukové materiály. Výtvarné činnosti všeho druhu jsou náš koníček.

To je moc šikovný. Kouknu na ty publikace.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.4.20 09:14

Já bych doporučila časopis Luštění pro děti (Chvilka pro tebe), Ivana Novotná má i publikaci Deskové hry pro předškoláky. Inspiraci pro tvoření s předškoláky lze mimo Pinterestu a vlastní hlavy čerpat kupříkladu u Renaty z Brna, je to učitelka z MŠ, najdete ji všude jako Paper Magic. My máme v oblibě Rusku ze Sibiře, kterou lze najít na Instagramu jako easyartsstudio, její práce jsou spíš pro děti mladšího školního věku a jsou úžasné. Dobrá je hra Tik Tak Bum junior. Je toho spoustu.

• Citovat
  • Upravit
1086
16.4.20 09:17

@Enmamma Ta Bednářová se věnuje právě cvičením pro předškoláky. Já jsem je kupovala normálně v knihkupectvích. A na to psaní pozor. Dneska už se to děti učí v první třídě společně s tiskacím, ať ho to nenaučíš špatně a nemá potom problém ve škole, že je píše špatně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6594
16.4.20 09:18

My jedeme podle Předškoláčkových týdenníčků. Dostali jsme na ně tip minulý rok v září. A od učitelek ze školky dostáváme náměty, co s dětmi lze dělat doma, co by jinak dělali ve školce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2550
16.4.20 09:28

Podívej se na www.vesela-chaloupka.cz. Paní tam dává každý den list pro předškoláky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5708
16.4.20 09:29
@Sashie píše:
Podívej se na www.vesela-chaloupka.cz. Paní tam dává každý den list pro předškoláky.

Díky moc. :hug: Kouknu na to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17878
16.4.20 09:34

S „nasim“ predskolackem pracujeme s PL z Vesele chaloupky, ty ho bavi a nema tendenci odbihat, pak cerpam tady : https://dum.rvp.cz/…ochazet.html?… ale to uz chce trosku dukladnejsi pripravu pro toho, kdo s ditkem pracuje
delali jsme nejake listy k jaru, ted k Velikonocum, tradice, zvyky, rozvoj motoriky- strihani, lepeni, cviky na uvolneni ruky ( zapojuju ho v kuchyni- spetka soli a tak :-) )
nejaka logo cviceni ( aktualne sykavky )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Ou
24138
16.4.20 09:35

Ne - neuč ho psát, neuč ho číslice, neuč ho počítat, pokud vyloženě sám aktivně po tom netouží - to se učí ve škole. POtřebuje rozvijet hrubou a jemnou motoriku, řeč, porozumění delšímu vyprávění a schopnosti vyprávět.

Jestli něco, tak trénujte koordinaci ruka-oko, ale formou her, ne tím, že s ním budeš dělat věci, které bude dělat ve škole.

Je na to spousta pracovních listů - všechny ty labyrinty co potřebuješ projít, omalovánky, kreslení velkých kruhů a podobně.

Stejně tak je důležitá hrubá motorika - skákání, házení, kopání do míče, lezení po stromech atd.

http://www.predskolaci.cz/ke-stazeni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1086
16.4.20 09:40

Ano, ještě vyprávění, ja říká @Ou Přečtí mu pohádku, řekni příběh a ať Ti říká, o čem to bylo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin