Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já mám dvojčata odkladové předškoláky a úplně nějaká cílená příprava u nás neprobíhá. Také kvůli tomu, že doma je s nimi teď manžel, já chodím do práce, takže není tolik času. Ale hodně je teď zajímají čísla, takže počítáme +- do 10, děláme logické úlohy, na představivost - různé hlavolamy, hry atd. Tiskla jsem jim i nějaké pracovní listy, ale pro ty předškoláky jsem toho až zas tak moc nenašla a navíc to pro ně bylo asi až moc triviální, měli to vypracované rychleji než mě to trvalo vytisknout ![]()
Jinak píšou velká tiskací písmena (umí tak 3/4 abecedy, zatím to není žádná velká estetika, ale baví je to, tak jim bránit rozhodně nechci), co vím, tak by před nástupem do 1.třídy měli umět určit 1. a poslední písmenko ve slově - to už zvládají s přehledem, teď zkoušíme i vyhláskování jednotlivých slov (docela dlouho „neslyšeli samohlásky“, ale lepší se to).
No a co jsme teď teda opravdu cíleně trénovali, tak aby si uměli zavázat tkaničky
což prý kolikrát neumí ani druháci ![]()
Jo a najeli jsme teď na systém, že co druhý večer místo mého čtení vypráví pohádku někdo z dětí, to si myslím, že je také hodně rozvíjí. A kolikrát až koukám, jakou mají fantazii.
Pak chci do nástupu do školy ještě pořádně potrénovat stříhání, tam si myslím, že ještě mají dost rezervy.
Jo a hodně teda u nás frčí výuka předmětu „svět kolem nás“ nebo jak to nazvat - děti hrozně zajímá příroda, takže je učím poznávat bylinky, stromy, teď sázíme na zahrádce atd.
@Ou píše:
Ne - neuč ho psát, neuč ho číslice, neuč ho počítat, pokud vyloženě sám aktivně po tom netouží - to se učí ve škole. POtřebuje rozvijet hrubou a jemnou motoriku, řeč, porozumění delšímu vyprávění a schopnosti vyprávět.Jestli něco, tak trénujte koordinaci ruka-oko, ale formou her, ne tím, že s ním budeš dělat věci, které bude dělat ve škole.
Je na to spousta pracovních listů - všechny ty labyrinty co potřebuješ projít, omalovánky, kreslení velkých kruhů a podobně.
Stejně tak je důležitá hrubá motorika - skákání, házení, kopání do míče, lezení po stromech atd.
http://www.predskolaci.cz/ke-stazeni
To všechno děláme. Máme pracovní listy pro předškoláky. Pohádky čteme každý den. Nechávám si od kluka ty pohádky také vyprávět.
První a poslední písmeno ve slově, roztleskat na slabiky
pravo-levá orientace, nahoře, dole, v místnosti i na papíře
uvolňování ruky
ale u nás se na nás učitelky vykašlaly, takže jedeme tak nějak po pocitu, ale čtení ani počítání cíleně nevedeme, maximálně mi řekne: chci 5 jahod, tak si to sama odpočítá, ale to je vše
@shadowbabe píše:
@vokishka u nás to v MŠ taky dělají, nepřijde mi na tom nic špatného
Jako že si vezmou písanku a to, co dělají prvňáci, dělají už ve školce? Myslím písmena, číslice. Vlnky a podobné věci jsou jasné.
@Enmamma S dcerou taky trénuji doma normálně, dá se říct jako ty
Teď je v předškolním ročníku, ale uz loni zjara měla písanku s uvolňovacími cviky. Chtěla popojít trošku dál, ne si jen pohrávat na koberci. Takže po konzultaci nejen s paní učitelkami si brávala písanku do MŠ a byla happy jak dva grepy. Mám doporučené pracovní sešity, které sem jí koupila a dle toho děláme. Chvilku odpoledne spíš, jinak malování a různé tvoření. To sme dělaly aj normálně, takže beze změny
A ano, taky se setkávám s názory, že všechno tohle má dělat ve škole, ale každé dítě je jiné a naše se trápila už, chtěla prostě něco víc ![]()
@vokishka Ano dělají, doma s ní aj normálně počítám. Nepřijdu si z jiné planety, aspoň bude trošku nachystaná ![]()
@Enmamma
Jsem učitelka na ZŠ. Doporučuji trénovat orientaci na stránce (co je nahoře, dole, pod, nad, vedle,…) Dále pak jsou dobré třeba řady předmětů a jeden je maličko jiný (určit, co do řady nepatří, popř. říct proč., různé spojovačky). Stříhat, lepit, trhat malé papírky a ty pak vlepovat do obrázku, plastelína, vybarvujte… Zkoušet různé grafomotorické cviky (uvolnění ramene - rozložit třeba noviny - dítě stojí a snaží se namalovat tvary,… poté cviky na uvolnění lokte, zápěstí). Dobré je (ústně) trénovat první a poslední písmeno - začněte posledním, než pochopí systém, tak jej ze začátku zdůrazňujte př. autoooooooo, postupně bez zdůraznění a pak až na začátku slova. Je fajn, když se umí dítě tiskacím písmem podepsat. Pokud nejeví zájem - neučte. Ja jsem zásadně proti, aby se děti učily psát doma, protože pak nastává problém, že když naučíte písmeno či číslici psát nesprávným způsobem (stává se to opravdu často) je velký problém to dítě přeučit. Dbejte taky na správný úchop psacího náčiní. Popř. ještě mě napadá, že můžete vytleskávat slabiky.
Pokud máte možnost hrejte společenské hry (naučí se soustředit, dodržovat pravidla,…) - naučte ho držet karty v jedné ruce - Černého Petra, Kvarteto… nebo vám dopororučím fb skupinu Deskovky pro tři bratry - mají tam alba rozdělene podle věku - je však dobré začínat od jednoduchých her - pokud už něco nehrajete).
Pokud má problémy s výslovností, navštěvujte logopedii a pravidlně cvičte. V první třídě už na to prostor tolik nebude.
Příspěvek upraven 16.04.20 v 10:25
Já ti nevím, ale já bych si netroufla učit psát číslice a písmena. Učitelka nám na schůzce s rodiči (ta se stihla těsně před zavřením škol) říkala, že správné postupy psaní se učí děti ve škole (a většina těch, které to umí, to umí špatně). Největší službu že jim uděláme uvolněním ruky, takže ať stříhají, lepí, kreslí, všechno formou hry a dětských výtvorů. A výborné je prý na to natírání, takže ať necháme děti natřít něco starého (a zkusíme na tom i natrénovat, že co se začne, to se dokončí, i když to trvá déle, než dítě čekalo), ale i třeba mašlovačkou vymazat plech nebo formu. Dneska ráno si děti mazaly samy chleba (a upřímně mám syna, který čte a počítá s přehledem, ale u namazání chleba se vzteká jako tříletý, takže já spíš pracuju na šikovnosti tohoto typu).
Na poznávání prvního a posledního písmene hrajeme hlavně v autě slovní fotbal, pro počítání hrajeme karty a Dostihy a sázky Junior, hrajeme si na obchod a děti si nakupují a prodávají za papírové mince, děti si přepočítávají peníze v kasičce apod.
@vokishka píše:
Jako že si vezmou písanku a to, co dělají prvňáci, dělají už ve školce? Myslím písmena, číslice. Vlnky a podobné věci jsou jasné.
To ne, máme linkovaný sešit a tam píšeme tiskacím - zatím se učí písmena ve svém jménu a učí se psát své jméno.
@Enmamma píše:
To ne, máme linkovaný sešit a tam píšeme tiskacím - zatím se učí písmena ve svém jménu a učí se psát své jméno.
Aha, tak to asi jo, jméno bych taky naučila, to mi nedošlo, moje děti se podepisovaly tiskacím už cca od 4let, tak jsem si neuvědomila, že jsem jim taky ukazovala, která písmena mají napsat. My máme doma tiskací písmena jako magnety a děti mají půl stěny v pokoji magnetickou, takže jsem jim vždycky jen sestavila z písmen to, co po mně loudily umět, a jak to opisujou už jsem neřídila, takže ani nevím, jak se to naučily. Jen když začal syn někdy v pěti psát víc, tak jsem si všimla, že píše něco zezdola nahoru, tak to když zahlédnu, tak ho opravuju, že se píše shora dolů. Já se právě spíš bojím, že bude mít zafixované zlozvyky.
@Madari Děkuju. Většinu z toho, co píšeš, děláme. Víš, já se bojím, jak školu zvládne, má FASD a ADHD, narušenou krátkodobou paměť (to souvisí s FASD), něco řeknu, za moment nic neví. Je velmi pomalý. Ale jeho plus je, že inteligenci má v pořádku a má obrovskou motivaci, což potvrdila i školní psycholožka. Bude mít odklad. Nicméně, on si bude dlouho na školní prostředí zvykat a já mu to chci ulehčit. Mám trochu hrůzu z toho, jak se k tomu postaví učitelka. Negativní hodnocení dětem s FASD nedělá dobře a soutěživost je něco, čemu za prvé nerozumí a za druhé jim to ubližuje. Takže ze soutěží mám také hrůzu - závodění, kdo je lepší a horší, známkování. Už teď se bojím. A když ho bude někdo popohánět, aby byl rychlejší, bude stresovat a bude to dělat neplechu.
Maly ma sve pracovni sesity pro predskolaky, takze tam si kresli, spojuje a plni ukoly.
On vidi, ze sestry se pravidelne uci do skoly, tak chce taky. Ma magnetkovou abecedu, tak mu skladame slova. Vytleskava a poslechove prvni pismeno ve slove, at urci. To ve skolce delaji. Vic neresime. Ma Albi tuzku, knihy.
Ale vidi, ze segra druhacka chodi na skolakov, kde si procvicuje. Porad se ji tam cpal, sledoval ji. Tak mu to prepla na prvnaky. Obcas teda chodi na skolakov. Jsem se ptala prvostupnarek, jestli nebude problem. Pry to zapomene. At ho necham, kdyz ma zajem.
@Enmamma píše:
Ahoj maminky předškoláků, školáci mají instrukce, jak nahradit školní vyučování, pro předškoláky žádné instrukce nejsou. V MŠ ale příprava na školní docházku systematicky probíhala. Snažíte se se svými předškoláky připravovat? Máte nějaký systém? Co a jak učit? Jak jste jim výuku nastavili? Máte nějaké nápady, vychytávky? Nechám se od vás ráda inspirovat. My máme přípravné sešity a zavedla jsem písanku. Kluka učím číslice, písmena, psát jeho jméno, učím jednoduché počty do deseti, prostorovou orientaci (tam má diagnostikován díky své diagnóze deficit, tak to musíme trénovat - zlepšuje se), trénujeme pravou a levou stranu, doplňovačky, postřeh atd. Co byste ještě doporučili?
nám posílají úkoly ze školky a paní učitelka z budoucí první třídy. Jestli pošleš email, můžu přeposlat
jinak cvičím s malou hlavně grafomotoriku, logo, počítání do 20 a poznáváme písmenka. Hodně u nás teď frčí Albi tužka, různé sešity pro předškoláky, pexeso, puzzle a hry na postřeh a pamatováka ![]()
@Enmamma píše:
@Madari Děkuju. Většinu z toho, co píšeš, děláme. Víš, já se bojím, jak školu zvládne, má FASD a ADHD, narušenou krátkodobou paměť (to souvisí s FASD), něco řeknu, za moment nic neví. Je velmi pomalý. Ale jeho plus je, že inteligenci má v pořádku a má obrovskou motivaci, což potvrdila i školní psycholožka. Bude mít odklad. Nicméně, on si bude dlouho na školní prostředí zvykat a já mu to chci ulehčit. Mám trochu hrůzu z toho, jak se k tomu postaví učitelka. Negativní hodnocení dětem s FASD nedělá dobře a soutěživost je něco, čemu za prvé nerozumí a za druhé jim to ubližuje. Takže ze soutěží mám také hrůzu - závodění, kdo je lepší a horší, známkování. Už teď se bojím. A když ho bude někdo popohánět, aby byl rychlejší, bude stresovat a bude to dělat neplechu.
Všichni se bojíme
Můj syn je třeba podle učitelky v MŠ dost chytrý (čte, píše tiskacím, počítá údajně na úrovni druháka, vyslovuje krásně všechny hlásky), ALE: je maličký (112cm a 16kg) a bojácný (nemá moc kamarádů kluků, protože mu vadí, že se perou a přetahujou, v určitém směru je hodně zženštilý), bere pravidla hrozně závazně, takže učitelka řekne „oblečte si mikinu“, on nemá v polici mikinu, ale svetr, tak si neobleče nic. Nebo mu řeknu „pořádně se napij“, on chvilku předtím vypil sklenici od táty (což jsem nevěděla) a je schopný se vztekat nebo mít slzy v očích z toho, že jeho břicho není schopno se pořádně napít (což někdy odkryju, ale někdy netuším, co se mu v té hlavičce honí). Je to melancholický introvert, všude vidí katastrofické scénáře. Když něco chce, tak začne větu „Stejně to nemá cenu, ale nemohl bych…“ nebo se radši ani nezeptá (přestože fakt nejsme despotové a dětem dovolíme hodně a neslyší od nás pořád „ne, nesmíš…“)
Věci vzdává dopředu, má na sebe vysoké požadavky, takže např. udělá křivou čárku na jinak skvělém obrázku, a zmačká ho a jde ho vyhodit. Snažím se ho učit, jak jsem četla od jedné učitelky, že „chyba je náš kamarád“.
Takže jsem matka předškoláka, který plynně čte, píše, počítá, a stejně mám hrozné obavy, jak nástup do školy zvládne (a nebojím se výuky, ale mnohem víc přestávek, šatny, jídelny, družiny). Nezbývá než potlačit svůj strach a dát mu důvěru, že to zvládne ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.