Vzdělání a socioekonomický status rodiny

33005
15.4.20 20:50

Vzdelani a socioekonomicky status rodiny

Pred casem byla bourliva debata o tom, jak jsou viceleta gymnazia skodliva, elitarska, deti z chudych rodin nemaji rovny pristup ke vzdelani, lekem je nejlepe inkluze (ano, zjednodusuji), co nejdele vzdelavat vsechny deti spolecne apod.
Mame tu koronakrizi. Predpokladam, ze doma makaji deti rodicu, kterym na vzdelani zalezi, dobrovolne asi v kvetnu do lavic nedorazi ty deti, ktete by to nejvic potrebovaly. Az v zari (mozna) zacne nejaky normalni rezim, rozdily mezi detmi budou asi propastne. Fakt si jeste nekdo mysli, ze skola muze 100% dosuplovat x let nezajmu rodiny, nepodnetneho prostredi a dostrkat znevyhodnene deti na level tech, kde ma rodina vzdelani na prednich prickach svych priorit? Jak dlouhodobe motivovat „lepe narozene deti“ k nejakym vykonum v prostredi prumeru az podprumeru?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3906
15.4.20 21:01

No tak předpokládám, že cestou je chtít toho po rodičích co nejmíň - žádné domácí úkoly (nebo s možností dělat je ve škole), žádné domácí procvičování (leda kdyby to nabízela škola odpoledne zadarmo) a žádné „přineste si zítra kus bublinkové fólie a odstrizky látek“.
A Nic co se platí navíc.

Kdyby byly menší třídy a lepší učitelé a asistenti a víc peněz a asistentů, ani by to nemuselo znamenat zhoršení celkové úrovně.

Jenže u nás se to potírání třídních rozdílů dělá tak, že se těm chytrejm a dobře postavenejm hází klacky pod nohy, aby těm blbejm, chudejm a nemotivovanejm moc neutekli. Což je samozřejmě děs.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Elenloth
15.4.20 21:15

@Svistice Myslím, že možná zbytečně mícháš vícero problémů dohromady. Samozřejmě, že to spolu vše souvisí, ale taková debata by byla velice obecná a na dlouhou dobu.
Kdybych z toho vyextrahovala tu otázku, tak ne, naše současné školství nedokáže 100% nahradit zájem rodiny.
Ale pokud bych vzala dvě přibližně stejně nadané děti, tak to chudé má v našem systému horší podmínky a horší šance. Už jen proto, že jeho byť třeba motivovaní rodiče musí překonávat překážky dané socioekonomickým statutem.
A naopak pokud by byly dvě velice nadané děti, tak to dítě bohatých rodičů má větší šanci dostat se na víceletý gympl. Neříkám, že to chudší nemá žádnou šanci, ale jeho cesta bude určitě o trochu trnitější čistě na základě jeho socioekonomického statutu.

• Citovat
  • Upravit
44198
15.4.20 21:25

Letos jsem byla několikrát vždy po týdnu na praxi jako asistentka v inkluzuvni třídě na prvním stupni a jedenkrát týdne jsem od září až do uzavření škol asistovala u předmětu specped péče v té samé třídě. Třída dostala asistentku až v listopadu, ale pouze na 15 hodin v týdnu. Na specped předmětech jsem byla asistentka já, může tam být max. 6 dětí. Musím pochválit paní učitelku, má teda rozšířené vzdělání na speciální pedagogiku(jinak by v takové třídě nemohla učit), jak to zvládá, jak to funguje, jak má děti po skupinkách na více úrovních, připravených spoustu pomůcek zalaminovanych na procvičení aktuálniho učiva a zvláštní bonusy pro nadané žáky, kteří v této třídě jsou tak čtyři. Je ale fakt, že paní učitelka je hodně zapalena pro věc, miluje svou práci i ty děti. Hodne jsem se od ní naučila, hodně mi to dalo. Jde o třídu se sníženým počtem žáků a opakovaně jsem viděla, že to funguje. V té třídě jsem byla i vloni. Když ty šikovné žáky v té třídě srovnám se svými detmi v tom stejném ročníku, nemyslím si, že by ty děti měly menší šanci dostat se na vícelete gymnázium nez muj syn, který tam už nějakou dobu je.

Mmch syn za 5 let na ZS třikrát zmenil třídní učitelku, jedna odešla do důchodu, nahradila ji druhá, potom slucovali třídy, nahradila ji třetí. A v této třídě byla i asistentka a dva integrovani žáci. Nepoznamenalo ho to, ale inkluze na druhém stupni jsem se bála. Jsem ráda, že je tam, kde je.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
15.4.20 21:29

@Elenloth Oba naše gymply naopak pomáhají dětem s horším socioekonomickym statutem, pokud mají dobré studijní výsledky. Dostávají příspěvky na výměnné pobyty, platí jim cestovné na soutěže a reprezentace atd.

A vyšší socioekonomicky statut nemusí znamenat vetsi sance a úspěchy. Takovi rodice často nemají na děti čas a snaží se ho potom nahradit penězi. Ale je fakt, že dávají často skole sponzorské dary, ze kterých se potom hradí akce pro děti z nižších poměru.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15.4.20 21:42

Když to v tom dítěti/ člověku bude, tak si může dodělat dálkově VŠ i v pozdní dospělosti bez ohledu na to, v jakém prostředí vyrůstal. Nicméně pokud jsou v rodině nastavený hodnoty, že na vzdělání záleží ( a rodiče adekvátně tomu se dítěti věnují), tak je ta cesta k diplomu v něčem snazší. Ale taky to není záruka ničeho. Spoustu VŠ rodičů má děti s výučním listem a jsou spokojeni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10425
15.4.20 21:46

Ja ti rozumim. Ty tri mesice, kdy se deti vzdelavaji doma, budou znamenat propastne rozdily. Jednak kazdy vyucukici k tomu pristupuje po svem, jednak kazda rodina to resi jinak a jinak se tomu venuje. Jako fakt nezavidim ucitelum, az se s tim budou muset od zari popasovat, kdyz jedno dite bude mit sotva doopakovanou latku z breznam protoze doma vic nestihli a na ukoly kaslali, a jine bude s prehledem davat i novy obsah uciva za zbytek skolniho roku…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
15.4.20 21:50

@DoktorkaZorkaHorká Tak zákony genetiky jsou podle jistých výzkumů takové, že když jsou dva vysoce inteligentní rodiče, částo se jim rodí dítě s průměrným intelektem. To je potom pretezovano a trpí jejich ambicemi. A naopak, dvěma lidem s průměrným intelektem se často rodí děti mírně nadprůměrné a tam hrozí, ze nemůže plně využít svůj potenciál. Neplatí to absolutně, jasně, že jsou rozdíly i mezi nekolika plnorodymi sourozenci, ale fakt jsem na toto téma četla hodně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44198
15.4.20 21:53

@sakota Ono na to nemusí kaslat, ale vlivem COVID může řešit treba vlastní nemoc, nemoc někoho z rodiny, existenční potíže, psychické potíže a nepříjemné klima v rodině, když jsou všichni pořád spolu a v tom případě bude domácí vzdělávání až někde na chvostu priorit. Nemusí to být nutně, že by nechtěli. Ale věřím, že dítě z jinak normální rodiny to dožene, pokud se situace u něj doma vrátí do normálu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
15.4.20 21:58

Popravdě jsem na debaty o determinujícím socioekonomickém statusu rodiny a nebohých dětech, které jsou díky původu tak strašně moc znevýhodněné ve vzdělání, doslova alergická. Jo a na ty o škodlivosti osmiletých gymnázií taky.

Pokud někdo chce uspět na osmiletém gymplu, musí především sám chtít. A musí mu to chtění vydržet. Takže přijmout někoho, kdo se nepřipravil na přijímačky je zcestné, protože pokud se nepřipravil na přijímačky, tak asi moc té přípravě nedá ani v budoucnu. Je-li tak výjimečný, určitě si vše uvědomí a uspěje na čtyřletém gymnáziu - no a pokud ne, nabídka odborných středních škol je u nás bohatá. Studovat VŠ může s jakoukoli maturitou…

Co se týče současné výuku na dálku, zase - funguje to skvěle, ale jen u těch, kteří chtějí. Ti, co na to dlabali během normální výuky, na to dlabou i teď.

Samzřejmě, u malých dětí je to vážně na rodičích, ale naše školství bere učivo po spirále, ke každé kapitole se děti několikrát vrací, takže jakýkoli výpadek se dožene - a pokud ne? No, zase - jaký má smysl táhnout děti někam, kde nechtějí být?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30974
15.4.20 21:59

@Svistice z toho důvodu jsou pro mě velmi důležité sportovní a hudební kroužky. Na té úrovni školy chytrému dítěti stačí projevit velmi málo snahy ke zvládnutí učiva, má minimum překážek, co musí překonávat. Ve sportu nebo v hudbě, kde není dana latka prumernosti, je to zcela jiné. Takže tak, jako jsem to měla v dětství já, tak budu směřovat i děti, aby se po dobu základní a střední školy věnovaly něčemu, co je bude bavit a v čem se budou chtít zlepšovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4928
15.4.20 22:00
@Jana206 píše:
@DoktorkaZorkaHorká Tak zákony genetiky jsou podle jistých výzkumů takové, že když jsou dva vysoce inteligentní rodiče, částo se jim rodí dítě s průměrným intelektem.

To by mě zajímalo, o jaké „zákony genetiky“ jde ;)
Inteligence je polygenetická a dědičná (různé studie ukazují různou míru dědičnosti - od 55% až skoro k 90%).
Takže ano, vysoce inteligentní rodiče mohou mít klidně průměrné dítě, ale je to o dost méně pravděpodobné, než že průměrní rodiče budou mít průměrné dítě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9880
15.4.20 22:05

Jako já se přiznám já v tom žádné drama nevidím.. Myslím, že ti co se dětem věnovali předtím, tak se stejným přístupem, budou přistupovat ted, kdo na to kašlal a jeho normální známky byly třeba 3-4 tak bude tak dál..
Zase si nemyslím, ž e by učitele byly postaveni do role, že musí mít všichni 1..
Co vidím, a nebo i říkaly, že si děti příští rék víc máknou, to je jasné. Rozdíly budou a byly, někdo je prostě něco 4 nehledě na tom, jeslti je ve škole, nebo doma..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8866
15.4.20 22:07
@SAJ píše:
Popravdě jsem na debaty o determinujícím socioekonomickém statusu rodiny a nebohých dětech, které jsou díky původu tak strašně moc znevýhodněné ve vzdělání, doslova alergická. Jo a na ty o škodlivosti osmiletých gymnázií taky.

Pokud někdo chce uspět na osmiletém gymplu, musí především sám chtít. A musí mu to chtění vydržet. Takže přijmout někoho, kdo se nepřipravil na přijímačky je zcestné, protože pokud se nepřipravil na přijímačky, tak asi moc té přípravě nedá ani v budoucnu. Je-li tak výjimečný, určitě si vše uvědomí a uspěje na čtyřletém gymnáziu - no a pokud ne, nabídka odborných středních škol je u nás bohatá. Studovat VŠ může s jakoukoli maturitou…

Co se týče současné výuku na dálku, zase - funguje to skvěle, ale jen u těch, kteří chtějí. Ti, co na to dlabali během normální výuky, na to dlabou i teď.

Samzřejmě, u malých dětí je to vážně na rodičích, ale naše školství bere učivo po spirále, ke každé kapitole se děti několikrát vrací, takže jakýkoli výpadek se dožene - a pokud ne? No, zase - jaký má smysl táhnout děti někam, kde nechtějí být?

Učit někoho, kdo se učit nechce je jako táhnout krávu na Mont Blanc…možná ji tam dotáhneš, ale co s krávou na Mont Blancu.

Příspěvek upraven 15.04.20 v 22:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
SAJ
17073
15.4.20 22:08
@MrsNorris píše:
To by mě zajímalo, o jaké „zákony genetiky“ jde ;)
Inteligence je polygenetická a dědičná (různé studie ukazují různou míru dědičnosti - od 55% až skoro k 90%).
Takže ano, vysoce inteligentní rodiče mohou mít klidně průměrné dítě, ale je to o dost méně pravděpodobné, než že průměrní rodiče budou mít průměrné dítě.

V klidu, tohle je ke slyšení poměrně často. Taková moderní verze kyselých hroznů…

Pravda ale je, že ještě před třiceti lety nebylo socioekonomické dno vůbec hluboko, takže lidé, kteří se v pohybují v současných hlubinách, se tam většinou dostali vlastním přičiněním - a protože genetika ve spojení s výchovou je dost neúprosná, moc adeptů na výrazný vzestup tam nebude… To přijde, ale budeme muset počkat.

Ještě bych poznamenala, že moje kamarádky a známé, které často krátkodobě padly po krachu vztahu hodně hluboko, se většinou dokázaly vlastní silou dostat nahoru a své děti vychovat k zodpovědnosti a úspěchu. Protože u nás, v naší společnosti a s naší sociální sítí, to jde. Stačí chtít a něco pro to udělat. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin