Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
A ted ho bavi ruzne karetni hry nebo pexesa.
Obcas sklada slozitejsi puzzle.
To nejcasteji hraji decka spolu. A nejvic ho berou auta atd. Az si jednou to sve vrakoviste v pokoji spocita
.
@Enmamma a ještě mě napadlo, stáhla jsme malé na tablet z google play matematiku a češtinu. Jsou tam jak základní poznávačky, tak i pexeso, paní to hezky předříkává. Stálo to do stovky jedno a využije to pak i ten mladší. Vždy když potřebuju chvilku pracovat, tak jí to dám na opáčko.
Mají tam snad i logo atd., ale to z recenzí nevychází moc dobře.
@Billi Taky s dcerou nic nedělám
Podepsat se už umí od 4 let, takže tohle máme za sebou, pár písmenek pozná a počítat umí do 25, co teda děláme, tak hodně malujeme, ona i omalovánky, občas se snaží psát čísla tak, jak jsou po sobě, hrajeme pexeso a tak. No minule jsem tu četla, že jedna maminka psala, že její dcera umí už číst
to mě teda trochu vyděsilo, dceři bylo nedávno 6 a číst teda neumí, ona teda rozpozná co kde je napsané ( hodně jména a tak) ale to jenom proto, že si to pamatuje
dělám něco špatně? Taky se děsím, aby byla do první třídy připravená, nevím, co vše musí umět. Je teď těžká situace, já jsem doufala, že budou zápisy a tam si ji trochu,, přezkoušej,, a podle toho doporučí, jestli má nastoupit nebo ještě ne, ale my jsme nakonec žádost o přijetí museli poslat poštou, ale paní učitelka ze školky říkala, že pokud pro dceru odklad nechci vyloženě já, tak že by dcera k zápisu už klidně mohla. ![]()
@Enmamma Děti jsem nic cíleně neučila.
Měli jsme doma nějaké sešity pro předškoláky, které jsme podle nálady (ne ve stylu každý den týden musím udělat tolik stránek) udělali.
Hodně si s dítětem povídat, číst, hrát společenské hry (ty vybírat i podle didaktického přesahu a ne jen na základě reklami). Většina dětí to nasaje tak nějak přirozeně.
Zvířata (včetně mládat, kde žijí, co žerou) - zvířátkové pexeso, návštěvy zoo, záchranné stanice, koukání přírodovědných dokumentů, návštěvy muzeí
Počítat - hry s kostkou (do šesti), Monopoly junior (počítání peněz), hra na obchod (opět počítání peněz), poslat dítě si něco koupit
Hodiny - využít konstruktivně dotazy „kdy už…“
Dopravní značky a předpisy - pexeso, nějaké on-line aplikace, koupit plastové značky, postavit město z lega a jezdit auty, vzít dítě na dopravní hřiště
Písmenka - pexeso, nacvičit podpis, písmenkové vkládačky, scrabble junior
Číslice - jezdit výtahem, opět společenské hry
Počítání - jedno dítě se naučilo na počítání puntíků u lega, když stavělo podle návodu, včetně kombinací, když němel dostatečně dlouho placku a musel nastavovat.
Fajn je hra Plný kurník.
Barvy - existují různé společenské hry už pro batolata
Členové rodiny - vzít rodinné album a prohlížet, vysvětlovat, dávat otázky
Prostorová orientace - jet s dítětem na výlet, v info centru nabrat ty zjednodušené mapy lokality a nechat dítě, ať tě donaviguje k turistickému cíli, nechat ho hledat turistické značky a cestu
Hrát zjednodušený slovní fotbal na nácvik poznání prvního ( a následně posledního písmene slova) - tam je ale i potřeba dozrání mozku. Pokud dítěti secvakne, zkoušet hláskovat slovo, ať uhodne, co je to
Děti milují hru „Myslím si zvíře/dopravní prostředek/rostlinu/ovoce/zeleninu“, kdy je dovoleno odpovídat jen ano/ne.
Nicméně písmena, číslice ani sčítání odčítání dítě do první třídy umět nemusí, to se tam naučí
Na naučení římských číslic je pro starší super prší.
EDIT: U nás ještě frčí puzzle mapa Evropy a mapa světa (povědomí o jiných státech, reáliích, vlajkách, výskytu živočichů).
Jinak co je umět do první třdy je pěkně shrnuto zde:
https://www.zsmsvelvarska.cz/…is/desatero/
A důležitější než „vědomosti“ je to, aby bylo samostatné (umí se převléct, najde třídu, když neví zeptá se, poradí si v jídelně včetně jedení příborem, vysmrká se, na záchodě se umyje a utře, vyřeší problém typu zapomenutá tužky, ví, že pokud rodič nečeká před družinou, nemůže odejít, předá ústní vzkaz, zapamatuje si, že má úkol nebo že má na další týden donést kaštany apod.).
Příspěvek upraven 16.04.20 v 13:04
@Anet 123 starší syn šel s tím, že plynule četl, psal velkými tisacími a foneticky správně. Počítal v tisících a jako výhodu to neberu.
@Keyllah píše:
nám posílají úkoly ze školky a paní učitelka z budoucí první třídy. Jestli pošleš email, můžu přeposlatjinak cvičím s malou hlavně grafomotoriku, logo, počítání do 20 a poznáváme písmenka. Hodně u nás teď frčí Albi tužka, různé sešity pro předškoláky, pexeso, puzzle a hry na postřeh a pamatováka
Moc díky, mail pošlu. Dnes mě kluk asi zničí, je tak motivovaný, že se chce učit celý den, už máme za sebou dnes čtyři školní hodiny a já mám dost, on chce pokračovat, tak jsme se s přítelkyní vystřídaly a jde dělat logopedii, abychom uspokojily jeho intelektuální potřeby. ![]()
@Anonymní píše:
Všichni se bojímeMůj syn je třeba podle učitelky v MŠ dost chytrý (čte, píše tiskacím, počítá údajně na úrovni druháka, vyslovuje krásně všechny hlásky), ALE: je maličký (112cm a 16kg) a bojácný (nemá moc kamarádů kluků, protože mu vadí, že se perou a přetahujou, v určitém směru je hodně zženštilý), bere pravidla hrozně závazně, takže učitelka řekne „oblečte si mikinu“, on nemá v polici mikinu, ale svetr, tak si neobleče nic. Nebo mu řeknu „pořádně se napij“, on chvilku předtím vypil sklenici od táty (což jsem nevěděla) a je schopný se vztekat nebo mít slzy v očích z toho, že jeho břicho není schopno se pořádně napít (což někdy odkryju, ale někdy netuším, co se mu v té hlavičce honí). Je to melancholický introvert, všude vidí katastrofické scénáře. Když něco chce, tak začne větu „Stejně to nemá cenu, ale nemohl bych…“ nebo se radši ani nezeptá (přestože fakt nejsme despotové a dětem dovolíme hodně a neslyší od nás pořád „ne, nesmíš…“)
Věci vzdává dopředu, má na sebe vysoké požadavky, takže např. udělá křivou čárku na jinak skvělém obrázku, a zmačká ho a jde ho vyhodit. Snažím se ho učit, jak jsem četla od jedné učitelky, že „chyba je náš kamarád“.
Takže jsem matka předškoláka, který plynně čte, píše, počítá, a stejně mám hrozné obavy, jak nástup do školy zvládne (a nebojím se výuky, ale mnohem víc přestávek, šatny, jídelny, družiny). Nezbývá než potlačit svůj strach a dát mu důvěru, že to zvládne
Tak to tvé obavy chápu. Držte se. ![]()
@Anet 123 píše:
@Billi Taky s dcerou nic nedělámPodepsat se už umí od 4 let, takže tohle máme za sebou, pár písmenek pozná a počítat umí do 25, co teda děláme, tak hodně malujeme, ona i omalovánky, občas se snaží psát čísla tak, jak jsou po sobě, hrajeme pexeso a tak. No minule jsem tu četla, že jedna maminka psala, že její dcera umí už číst
to mě teda trochu vyděsilo,dceři bylo nedávno 6 a číst teda neumí, ona teda rozpozná co kde je napsané ( hodně jména a tak) ale to jenom proto, že si to pamatuje
dělám něco špatně? Taky se děsím, aby byla do první třídy připravená, nevím, co vše musí umět. Je teď těžká situace, já jsem doufala, že budou zápisy a tam si ji trochu,, přezkoušej,, a podle toho doporučí, jestli má nastoupit nebo ještě ne, ale my jsme nakonec žádost o přijetí museli poslat poštou, ale paní učitelka ze školky říkala, že pokud pro dceru odklad nechci vyloženě já, tak že by dcera k zápisu už klidně mohla.
Mě zase vyděsilo, když jsem zjistila, že už nečte jen ten šestiletý, ale i ta čtyřletá
V červenci jí teda bude 5 a nedává ještě „ě“ a malé tiskací „l-L“ čte často jako i, ale normálně čte slabikováním velká i malá tiskací písmena. Na můj dotaz, odkud to zná, odpověděla „prostě jsem to chtěla umět, tak jsem se to naučila“
Ale geniální moje děti opravdu nejsou, jen jim tohle jde líp, a něco jiného zase hůř. V širší rodině máme opravdu nadané dítě, a to ve 4 letech odvozovalo gravitační zákony, zkoumalo vytlačování vody ve vaně a chtělo vědět, co je za miliardou a jak se počítají světelné roky
To kdybys znala, tak tě nějaké čtení nechává naprosto chladnou ![]()
@Anonymní píše:
Mě zase vyděsilo, když jsem zjistila, že už nečte jen ten šestiletý, ale i ta čtyřletáV červenci jí teda bude 5 a nedává ještě „ě“ a malé tiskací „l-L“ čte často jako i, ale normálně čte slabikováním velká i malá tiskací písmena. Na můj dotaz, odkud to zná, odpověděla „prostě jsem to chtěla umět, tak jsem se to naučila“
Ale geniální moje děti opravdu nejsou, jen jim tohle jde líp, a něco jiného zase hůř. V širší rodině máme opravdu nadané dítě, a to ve 4 letech odvozovalo gravitační zákony, zkoumalo vytlačování vody ve vaně a chtělo vědět, co je za miliardou a jak se počítají světelné roky
To kdybys znala, tak tě nějaké čtení nechává naprosto chladnou
@Enmamma co blbnes? Bude se ve škole akorát nudit.. Nechápu toto.. Nechápu.. Náš píše, ale tak nějak svým stylem, naučil se to sám, jinak hodně maluje, vyrábí z papíru atd.. Max kontroluji, aby dobře držel tuzku, jinak nic.. Logo máme hotové a víc netřeba.. Však tohle se bude učit ve škole.. Ať dítko hlavně dělá to, co ho baví ![]()
@martina.se píše:
@Enmamma co blbnes? Bude se ve škole akorát nudit.. Nechápu toto.. Nechápu.. Náš píše, ale tak nějak svým stylem, naučil se to sám, jinak hodně maluje, vyrábí z papíru atd.. Max kontroluji, aby dobře držel tuzku, jinak nic.. Logo máme hotové a víc netřeba.. Však tohle se bude učit ve škole.. Ať dítko hlavně dělá to, co ho baví
Byl pozadu, psycholožka mu dělala ve školce testy školní zralosti a řekla, že s ním mám trénovat. Výsledky měl slabší, tak to přeci nenechám být a nebudu se založenýma rukama čekat, jak se to samo vyvine. A jeho ta cvičení baví. Každý den se hlásí o úkoly. Mám mu říct, že si má jít hrát, že s ním žádné úkoly dělat nebudu, když má takový zájem?
Příspěvek upraven 16.04.20 v 16:45
@Enmamma určitě s ním pracuj, ale cvičení pro předškoláky. Neuč ho věci, co se má učit ve škole. Syn šel do školy a byl hrozně zklamaný, protože ze všech stran slyšel, že se naučí nové věci a po měsíci ve škole zjistil, že všechno umí. Na jednu stranu super, byl za hvězdu, ale do konce roku spadl do průměru a znovu velké zklamání.
Hrajte hry na pozornost a zrakové a sluchové vnímání. Dělejte jednotažky. Hodně mluvte, aby se uměl vyjádřit. Uč se s ním básničky, zpívejte písničky. Posiluj s ním to, co máte doporučené, ale písmena a čísla nechte do školy.
@Enmamma píše:
Byl pozadu, psycholožka mu dělala ve školce testy školní zralosti a řekla, že s ním mám trénovat. Výsledky měl slabší, tak to přeci nenechám být a nebudu se založenýma rukama čekat, jak se to samo vyvine. A jeho ta cvičení baví. Každý den se hlásí o úkoly. Mám mu říct, že si má jít hrát, že s ním žádné úkoly dělat nebudu, když má takový zájem?Příspěvek upraven 16.04.20 v 16:45
Jako jo, pracuj, ale jak už psaly holky, ne cvičení pro 1. Třídu..
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.