Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, žiji v Londýně a přišel mi dnes dopis z České republiky se zeleným pruhem, že se mám dostavit zítra k soudu, jako svědek trestného činu napadení. První, co me opravdu udivilo je to, že byl dopis vhozen do schránky a nedošlo k osobnímu převzetí, přitom jsem byla doma. Druha, že byl dopis roztrhnutý a byla přepsána adresa. Třetí, že dopis přišel na postu uz 4.12. a me byl dodán až dnes. Navíc jsem nevěděla, ze tyto dopisy jsou doručovány mimo ČR. Dále pak mam dvě malé děti a nemohu se jen tak ze dne na den sbalit a odjet do ČR.
Chtěla jsem se zeptat, co mam delat a jestli je za nedostaveni nějaká pokuta? Děkuji moc
@anlendy. píše:
Ahoj, žiji v Londýně a přišel mi dnes dopis z České republiky se zeleným pruhem, že se mám dostavit zítra k soudu, jako svědek trestného činu napadení. První, co me opravdu udivilo je to, že byl dopis vhozen do schránky a nedošlo k osobnímu převzetí, přitom jsem byla doma. Druha, že byl dopis roztrhnutý a byla přepsána adresa. Třetí, že dopis přišel na postu uz 4.12. a me byl dodán až dnes. Navíc jsem nevěděla, ze tyto dopisy jsou doručovány mimo ČR. Dále pak mam dvě malé děti a nemohu se jen tak ze dne na den sbalit a odjet do ČR.
Chtěla jsem se zeptat, co mam delat a jestli je za nedostaveni nějaká pokuta? Děkuji moc
Těžko vám asi mohou dát pokutu, když se neprodleně omluvíte a všechny tyto skutečnosti uvedete (včetně té, že se nacházíte v Londýně a dopis vám přišel otevřený den před jednáním). Každá jednotlivě, a zvlášť to, co jsem dal do závorky, je dost pádný důvod, abyste byla omluvena.
Napište omluvu hned e-mailem na podatelnu soudu s tím, že písemnou omluvenku odešlete neprodleně (ale ta by zas přišla „po funuse“).
Příspěvek upraven 10.12.13 v 16:16
Tak nechápu. Ty jsi byla nedávno v čr? A došlo to přetržené. A né do vlastních rukou? Divné. Tak je tam číslo zavolej tam zeptej se. Ale ze zkušenosti vím že můžeš odmítnout.
@anlendy. mě někdy chodí předvolání taky do schránky, oni hodí do schránky lístek že si to máš vyzvednout na poště a že když to do deseti dnů nevyzvedneš tak ti to hodí do schránky a budou považovat za doručené
@anlendy. Máš tam dole telefonní číslo. Tak tam zítra zavolej, kde jsi, proč nemůžeš přijet. Max to po Tobě budou chtít písemně. Ale zavolat tam a hotovo.
Jinak ano, za nedostavení se bez omluvy je až 50 tis. Ale pokud tam zavoláš, tak jsi víceméně z obliga, už jen proto, že jsi v Londýně.
@anlendy. jinak ještě poučení o případné pokutě pokud se nedostavíš by mělo být napsáno na tom předvolání
Je tam psáno, že případná pokuta je do 50tis.,když se nedostavim. Dále je tam napsáno, že dopis byl odeslán 29.11. a pokud mam problém s dostavením, tak cituji:,,Pokud není možnost, zařidtě si to jiným vhodným způsobem". Kontakt tam opravdu žádný není, jen kdo tam bude jako soudce, kdy, kde, proč, s čím se mam dostavit a v kolik hodin. Manžel řekl, ze bych si měla stěžovat na poštu, jenže soudit se ještě s poštou na to opravdu nemam čas. Zádný lístek k dostavení na postu nepřišel. A hlavně, když mi přijde rozvalený dopis, na kterém neni ani me jmeno(bylo to odtržené)a to je až na tom papíře, z čeho jsem usoudila, že si to nejspíše někdo přečetl. Několik paragrafu se tam opakuje. Říkám si, jestli to neni falešné. Me kamarádce tento dopis přišel již 30.11. Žiji tu ani ne tri týdny, takže dlouho opravdu ne.
@anlendy Na http://portal.justice.cz/…d/Soudy.aspx je seznam soudů. Vyhledáš si soud, který potřebuješ a u každého máš buď na úvodní stránce, nebo na stránce „Kontakty“ taky e-mailovou adresu.
Například: podatelna@osoud.lbc.justice.cz;, podatelna@osoud.pro.justice.cz, podatelna@osoud.uhr.justice.cz,…
Některé soudy uvádějí taky kontakt přímo na trestní oddělení. Napíšeš e-mailovou omluvenku (je levnější a průkaznější, než telefonát) s tím, že písemnou omluvenku pošleš zítra (ta ovšem dojde pozdě). Nemohla jsi reagovat dřív, když ti to došlo dnes - to je omluvitelné.
Jestli je to falešné, nebo není, to ti odpoví od toho soudu, když jim napíšeš pro začátek aspoň e-mailem. Uveď spisovou značku, která je na tom dopise uvedena a ostatně, na http://infosoud.justice.cz/…c/search.jsp se můžeš dozvědět, jestli takové řízení vůbec existuje a vjakém je stavu.
@anlendy. tak najít soudce na netu, ráno tam zavolat, vysvětlit. Oni Ti řeknou, jak dál.
@anlendy. Jméno bylo odtrženo s doručenkou, která se posílá zpět. Jinak platí, co už bylo napsáno. Omluv se ráno telefonicky.
Děkuji @eumedon mam jim to vyfotit a poslat s tim e-mailem? Ja vím, že ten soud bude a navíc bych tam měla jít již po 4te. Je to záležitost rok stará ale porad dokola budu opakovat, co jsem viděla. Nechápu.
@anlendy. píše:
Děkuji @eumedon mam jim to vyfotit a poslat s tim e-mailem?
Jako vyfotit, co vám přišlo? Já bych to udělal. A sdělil bych, že se právě nacházím v Londýně, předvolání mi přišlo dnes, takže se v žádném případě nemohu dostavit a zda by nebylo možné vyslechnout mne jiným způsobem (třeba telekonferenčně prostřednictvím ambasády).
Tak omluvit tě musí, zvlášť pokud jsi v Londýně…Já jsem byla taky omluvena od soudu, kvůli tomu, že jsem měla zrovna druhý termín porodu, ale jelikož se nic nedělo, tak jsem k soudu šla a soudkyně na mě jen nevěřícně koukala a říkala, že doufá, že nebude muset volat rychlou, že začnu rodit. Stejně to je zvláštní, mělo by tam být napsané, kde se máš omluvit, jak můžeš čmuchat, že třeba nebudeš v nemocnici, nemocná apod. Že to bylo odtržené, neposlal ti to fakt někdo naschvál? Že by použil starou obálku? No já bych si to zjistila. Navíc, dopis se zeleným pruhem se nemusí dávat do vlastních rukou oproti podpisu
když nejste doma, tak vám to prostě hodí do schránky a považují to za doručené, když jsem se na to ptala.
Ještě takhle: Asi bys tomu soudu měla dát vědět svou aktuální adresu (pokud si nechceš zřídit datovou schránku).
Ono je dost nebezpečné i pro tebe nevybírat schránku v místě, kde jsi hlášena k TP. V extrémním případě by se mohlo stát, že upadneš do dluhů na celý život (někdo si vymyslí, že mu cosi dlužíš - případný platební rozkaz bude zrušen a soud nařídí jednání - fikce doručení - rozsudek pro zmeškání, o kterém se dozvíš pozdě, a máš to.).