Předvolání v případě vraždy

Anonymní
13.10.10 16:48

Předvolání v případě vraždy

Ahoj, jde o velmi závažné téma. Chtěla jsem se zeptat, zda o tom někdo něco nevíte. Může mému příteli nebo mě nařídit soud (policie) svědčení proti někomu, kdo je obviněn z vraždy, ovšem my máme informace pouze z doslechu (z hospody), jinak jsme na vlastní oči nic neviděli?

Příspěvek upraven 13.10.10 v 16:49

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
8114
13.10.10 16:49
Anonymní píše:
Ahoj, vystupuji jako anonym z důvodů jasných, jde o velmi závažné téma. Chtěla jsem se zeptat, zda o tom někdo něco nevíte. Může mému příteli nebo mě nařídit soud (policie) svědčení proti někomu, kdo je obviněn z vraždy, ovšem my máme informace pouze z doslechu (z hospody), jinak jsme na vlastní oči nic neviděli?
…tvůj příspěvek není anonymní…
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12738
13.10.10 16:49

to trochu nevyšlo :-( :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.10.10 16:50
EvHu píše:
to trochu nevyšlo :-( :-?

trochu ne, to neva…snad tu neni někdo z okolí :-D jsi rychlá :-D

• Citovat
  • Upravit
5476
13.10.10 16:51

Ahojky anonyme:-)

záleží o koho se jedná… posílám přímo paragraf 100 trestního řádu.
(1) Právo odepřít výpověď jako svědek má příbuzný obviněného v pokolení přímém, jeho sourozenec, osvojitel, osvojenec, manžel, partner a druh; jestliže je obviněných více a svědek je v uvedeném poměru jen k některému z nich, má právo odepřít výpověď stran jiných obviněných jen tehdy, nelze-li odloučit výpověď, která se jich týká, od výpovědi týkající se obviněného, k němuž je svědek v tomto poměru.
(2) Svědek je oprávněn odepřít vypovídat, jestliže by výpovědí způsobil nebezpečí trestního stíhání sobě, svému příbuznému v pokolení přímém, svému sourozenci, osvojiteli, osvojenci, manželu, partneru nebo druhu anebo jiným osobám v poměru rodinném nebo obdobném, jejichž újmu by právem pociťoval jako újmu vlastní.
(3) Odepřít výpověď jako svědek nemůže však ten, kdo má stran trestného činu, jehož se svědecká výpověď týká, oznamovací povinnost podle trestního zákona.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10052
13.10.10 16:53

já teda nevím, ale asi vás nikdo nutit nemůže :nevim:

taky bych nešla, měla bych strach, že by se mi pak někdo chtěl pomstít

já jsem kdysi měla taky jít svědčit proti jednomu cikánovy, ale prostě jsem tomu detektivovi řekla že ne, že mám strach že by se mi pak někdo mstil, tak jsem nemusela jít

Příspěvek upraven 13.10.10 v 16:54

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12738
13.10.10 16:53

Anonymní, no jo, zajímavé téma po dlouhé době :palec:
Ale jak píše El, myslím, že vás předvolat můžou a pokud se nedostavíte, jsou tam tuším i nějaké sankce…případně vás nechají dovézt eskortou :-( Ale nechci kecat, jen se domnívám :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.10.10 16:54
zuzka.mamka píše:
já teda nevím, ale asi vás nikdo nutit nemůže :nevim:taky bych nešla, měla bych strach, že by se mi pak někdo chtěl pomstít

A o to jde
Hlavně my fakt nic nevíme, jen drby (důvěryhodné), ale furt jsou to jen drby že :nevim:

• Citovat
  • Upravit
5476
13.10.10 16:55

Ano, dostavit se na předvolání musíš vždycky, i když máš právo odmítnout výpověď. Po poučení sdělíš, že odmítáš vypovídat a proč. Soud (nebo PČR) usoudí, jestli jsou u tebe dány důvody, pro které odmítnout můžeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12738
13.10.10 16:57
:pocitac:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
13.10.10 16:57

Anonymní, on se to stejně ten člověk pak dozví ze spisu… bohužel, i včetně tvojí adresy a všeho… leda bys byla utajený svědek…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12738
13.10.10 16:58

El to máš pravdu…a když se to nedozví přímo on, tak jeho obhájce určitě :-(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
13.10.10 17:05

Anonymní, jen se neboj toho výslechu. Pokud nic nevíš, tak to prostě povíš po pravdě. Oni ti kriminálníci bývají většinou naštvaní spíš na policajty a státní zástupce než svědky, kteří navíc nic neví. Horší by bylo, kdybys byla očitý svědek, ale to by pak byl např. důvod k utajení…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.10.10 17:09
El-Brno píše:
Anonymní, jen se neboj toho výslechu. Pokud nic nevíš, tak to prostě povíš po pravdě. Oni ti kriminálníci bývají většinou naštvaní spíš na policajty a státní zástupce než svědky, kteří navíc nic neví. Horší by bylo, kdybys byla očitý svědek, ale to by pak byl např. důvod k utajení…

Tak jo tak jdeme diskutovat dál, než si toho naši admínci všimnou, že tam mají několik žádostí o smazání příspěvku…chjo

Očití svědci nejsme, my mrtvého nenašli. našli ho sousedi, kterí tvrdí (v té hospodě), že se rozhodně nejednalo o sebevraždu, jako kterou to bylo nahlášeno, ale o jasný násilný čin. A je jasný kdo to udělal. A mě jde o to, že i když máme informace z doslechu, které my nemůžeme nijak ověřit (to může jen policie a kriminalisti), jestli budeme i přes to svědčit u soudu… :think:

• Citovat
  • Upravit
11502
13.10.10 17:12

Anonymní, podle mě tě vyslechnout můžou, ale k soudu by tě předvolávat neměli.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová