Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj všem,
chtěla jsem se zeptat,zda nemáte zkušenosti s těhotenskou cukrovkou?Resp.zda nevíte, jak dlouho nechávají tyto maminky lékaři přenášet…Za případné odpovědi předem moc děkuji…
Mějte krásný den! ![]()
AHoj Leninko,
měla jsem těhu cukrovku v bou těhu, v prvním na inzulinu, v druhém na dietě.
První těhotenství bylo ukončeno císařem pro KP, kvůli těhu cukrovce tři dny před termínem. Honzík měl po narození hypoglykemii, musel dostat pár lžiček glukózy, asi kvůli tomu, že mi při císaři kapala infuze glukózy s inzulinem.
Druhé těhotenství bylo ukončeno indukcí, nechtěli, abych víc přenášela právě kvůli těhucukrovce a taky Martínek hrozně rychle nabíral. Termín jem měla v neděli, v pondělí měli plno, tak mi porod vyvolali v úterý, malej se narodil 40 + 3. POdle sestřičky to bylo maximum, ale vyvolávat o víkendu se jim nechtělo a hlavně čekali, jestli se to nerozjede samo, to by bylo lepší kvůli předchozímu císaři.
Tak takhle to proběhlo v jihlavské porodnici ![]()
I.
Záleží na tom, jestli jseš jen na dietě nebo na inzulínu. Popíšu, jak to je u nás.
POkud je nutný inzulín - bylo mi řečeno, že budu muset nastoupit do fakultní nemocnice v Plzni 14 dní před plánovaným vyvoláním porodu. Nenechali by mě rodit v menší nemocnici kvůli případným komplikacím u miminka - tam jsou prý na to líp vybavení.
U mě nakonec inzulín nebyl nutný, takže jsem mohla rodit v Domažlicích jak jsem chtěla. Přenášela jsem o dva dny a když jsem přišla k panu primáři (ke kterému chodí všechny těhulky, které přenáší, na vyšetření), tak mě skoro vynadal, jak to že už jsem dávno porodila. Těhulky s cukrovkou prý nechávají rodit min. 14 dní před termínem. U mě se to nějak asi zanedbalo. Ale vůbec to nevadilo, mimi bylo v pohodě a velké tak akorát - 3,32 kg.
Taky jsem cukrovku mela,zvladla jsem to nakonec jen s dietou.Dr mi rekla,ze ze tyhle mamky se prenaset rozhodne nenechaj,ze kdyz to nepujde do terminu samo,vyvolava se a tak to i bylo,dva dny pred terminem to k blizicimu se porodu nevypadalo,tak jsem nastoupila do porodnice na indukci a mala se narodila presne v terminu
,jeste musim rict,ze me hlavne ke konci casto kontrolovali UTZ,jak mala pribira,to bylo v pohode,normalni porodni vaha,i pres to mi porod vyvolali..takze takto u me
Ahojky,
těhu cukrovku jsem měla u druhého.Byla jsem na dietě a dr co jsem k ní chodila do té dia poradny mi říkala že nenechávají přenášet,ale skutečnost je trochu jiná.
Já jsem teda sama porodila v termínu,ale nikdo mi neřekl že by mi porod vyvolali.Rodila jsem v sobotu a na další KO jsem měla jít až ve středu.Jo a kamarádka s těhu cukrovkou přenášela 8 dní.
Takto je to v porodnici v Olomouci.
Ahoj holky,
moc děkuju za písmenka. Já mám těhu cukrovku,ale takovou polovičatou-měla jsem hraniční hodnotu,takže pouze dietu a když jsem byla na kontrole před 3 týdny,tak říkali,že je vše tak v poho,že už k nim ani chodit nemám…Nicméně…Ve čtvrtek mám termín a nic se samozřejmě neděje a dr říkala,že mi to v nejhorším případě vyvolají v den termínu…JENŽE minulý tyden na KO moje dr nebyla a zastupoval jí starý pán, který mi vůbec NIC neřekl a objednal mě na KO za týden, přesně v den termínu a já vlastně nevím,na co se připravit-abych třeba nepřišla a rovnou mi to nechtěli vyvolávat. Je to naše první mimi, takže se v tomhle vůbec nevyznám…chjo…Jsem překvapena,že by se mělo vyvolávat 14dní před termínem-to mám tedy už 11dní skluz…-)))Jsou to ale zmatky…-( Děkuju za příspěvky!
Ahoj holky, ozivim diskuzi, mate nekdo zkusenost s vyvolavanim porodu pri GDM jinym zpusobem nez oxytocinem? Prvni porod mi takto vyvolavali den po terminu a skoncilo to sekci, rada bych, aby druhy porod byl prirozeny, proto se ptam jestli nevite, zda existuji i jine metody? A jestli nechavaji prenaset nekdy i dele nez den? Diky ![]()