Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, mám otázku na maminy s negativním Rh faktorem. S manželem plánujeme druhé dítě. Mám negativní Rh faktor a malý má Rh pozitivní. Vybavují si, že po porodu mi aplikovali protilátky. Jak to ale bude s druhým těhotenstvím. Můžou nastat nějaké komplikace? Matně si vzpomínám, ale zdá se mi, že jsem dostala nějakou průkazku, kterou ale nemůžu najít a nevím, jestli jsem si náhodou něco nezanedbala a neměla mít ještě nějaké přeočkování.
Andrejko, měla jsem to taky tak - u druhého těhu mě více hlídali - měla jsem o odběr na protilátky častější - tuším kolem 16.tt a potom kolem 21 a 25tt.
Ale komplikace naštěstí žádné a po porodu se ukázalo, že druhé mimi je také Rh negativní jako já, tak jsem ani protilátky nedostala.
Já jsem A-, oba synové A+. Po obou porodech i amnio jsem dostala injekci anti-D globulinu. Žádná jiná vyšetření ani častější odběry krve jsem neměla.
Neboj, teď už se to hlídá a doktoři to mají pod palcem.
Holky, díky moc za odpovědi. Uklidnily jste mně. Už jsem se začínala bát, zda druhé dítko budem moci plánovat.
Ahoj.Tak já mám taky negativní RH faktor.Protilátky se mi nezvyšovaly,ani v druhém těhotenství.To jsem absolvovala si jeden odběr krve navíc než obvykle.
Komplikací u obou dětí byla silná novorozenecká žloutenka způsobená RH inkompatibilitou.U Adámka je ji podařilo zvládnout v porodnici fototerapií.Emička byla taky v porodnici na fototerapii,po třech dnech doma se jí hodnoty bilirubinu opět kriticky zvýšily,musely jsme znovu do nemocnice,byla na fotu ještě 4 dny.
Emička měla tu žloutenku silnější,protože má skupinu A plus,já mám O minus,Adámek O plus.To záleží i na krevních skupinách,ne jen na RH faktoru samotném.Bylo mi řečeno,že je to daleko složitější,než aby se to dalo pro laiky konkretizovat.
ahoj jsem taky - a dcera i syn +, obe tehu byly v pohode, akorat jak pisi holky, brali mi vickrat krev na protilatky. neboj, oni si to uz ted dokazi pohlidat.
Já to mám stejně, manžel i oba synové RH+, já RH-. Po obou porodech jsem dostala anti-D globulin. Půl roku po porodu se pak děljaí kontrolní odběry jestli anti-D globulin zabral a protilátky se nevytvořily.