Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, moc prosím o názor, resp. zda někdo ví odpověď - když se přeočkovává člověk proti klíšťové encefalitidě po 5 letech, hraje tam roli i nějaky ten měsíc uplynulý „navíc“?
Jde mi o to, že synovi uplynula 5-letá lhůta letos 1.6. Už chodí k dr pro dospělé (ale na nic se pořádně nezeptá, do očkování jsem ho musela taky nutit - no, kdo má dospělé dítě, pochopí
). Byl dneska, a co mě hodně překvapilo, že tedy nejenom že vůbec nemluvil s dr - všechno jen se sestrou, ale ta se ho ani nezeptala kdy měl minulé očkování, očk. průkaz vůbec nechtěla (on jí ho ale taky sám o sebe nedal
), prostě ho píchla a šel. Bez záznamu nikam, bez ničeho.
Myslela jsem, že to budou zjišťovat, četla jsem, že se třeba měří ty protilátky aby se zjistilo, zda neočkovat znovu celým schématem. Když se tedy „přetáhne“ pár měsíců.
Jsem taková rozladěná no, jak to člověk už nemá pod kontrolou a na všechno se sám nezeptá dětskýho dr, je to tak nějak „na vodě“
.
Do očkováku mu to asi zapíšu sama
. Co já vím, co bude za 5 let. My si to nebudeme pamatovat už za dva.
Tak co myslíte, je to o. k.?
A díky moc za každou reakci. Už sem vůbec nechodím, teď po dlouhé době ![]()
Tak on už očkovací průkaz asi používat nebude, má to zaznamenané v kartě u lékaře, stejně jako se dospělým nepíše do očkováku přeočkování proti tetanu-také se zapíše jen do karty.
podle mě bys do očkovacího průkazu nic zapisovat neměla. Pokud si to chceš napsat, tak někam jinam.
Jinak bych rozhodování nechala na něm, jak píšeš-je dospělý.
@nakukovatelka Já mám třeba k očkování proti klíšťatum zvláštní kartičku (takovou zelenou, od výrobce očkovací látky) a zapisuje se to tam, plus se tam lepí i štítek z vakcíny. Do očkováku mi to nikdo nezaznamenával.
Tak ty čtyři měsíce si myslím, že vůbec nevadí jinak jak píšou holky na klíštovku je speciální kartička kam se to píše a dává nálepka. Být synem tak za tou sestrou dojdu at to tam alespon dopíše s razítkem
jak říkáš za pět let se může stát cokoliv
No ja sama zadna ockovani nemam (krom tetanovky samozrejme a tech zakladnich z detstvi, je mi 45), takze o zvlastni karticce mi není nic znamo. Tak diky za tuhle informaci.
On ma všechno v klasickem ockovacim prukazu (+ duplicitne v tom „Zdravotnim prukazu“). Vcetne tech klistat. Az ted toto mu bude chybet. Ja myslim, ze tužkou to tam dopsat nebude zadny hrich
.
Hlavne mi slo o to, jestli je v norme tech par „prosvihnutych“ mesicu… coz mi ale tady stejne nezarucite
.
Ale jak tu pisete, ze se to zaznamenava jen do karty u lekare - no nevim, co když se za 3 roky ocitne u jiného? To se mi zda divny.
Ze by jako dospeli nepouzivali ockovaci prukaz? Ja tam třeba tetanovku mam.
V tom musí byt asi slusny bor..l
@nakukovatelka doktoři si mezi sebou karty předávají, alespon u nás to tak funguje
@nakukovatelka Klid,to přeočkování po pěti letech vymýšlejí farma firmy,,aby měly jistý odběr vakcín=kšeft. Dcera nešla 10 let, vyprdla se na to, místo přeočkování 3 vakcínami jsem jí nabrala protilátky a světe div se-i po tolika letech měla dostatečně vysoký titr protilátek proti KE. Takže nějaký měsíc určitě nehraje roli.
Tak děkuju moc ![]()
Cloveku se to „dite“ tezko pousti ze zretele, po tech letech litani kolem vseho (však to znate), i když je uz dospely ![]()
Ještě nas ceka proti meningokokovi, to mel ockovani v r.2005, takze je to pryc, a pak uz ho tedy necham ![]()
Taky mi lékař říkal, že pár měsíců nehraje roli - tenkrát jsem byla na přeočkování po 3 letech.
@nakukovatelka protilátky přetrvávají mnohem déle než těch 5 let, zvláště u mladých lidí s normálním stavem imunity. Takže pokud se jedná o pár měsíců, podala bych jen přeočkování. Do deseti let by to taky mělo stačit, ale raději bych to nechala ověřit stavem protilátek. Můj přítel měl propadlé očkování snad 15 let, nabrala jsem mu protilátky a měl je pozitivní, takže stačilo jen přeočkovat.
@Lucka1111 A proč to přeočkováni? Když měl dostatek protilátek, tak právě to přeočkování být nemusí, ne, Aspoň nám to takhle řekla dr. a žádné přeočkování se nekonalo, proto jsem jí přece nechala nabrat, abych věděla, jestli přeočkovat, nebo ne.
@renap blbě jsem to napsala, měl dostatek protilátek na přeočkování tou jednou dávkou (booster), že nebylo třeba dávat celé schéma. A oni jsou nějaká dávkovací schémata, u klíšťovky je základní schéma a pak se očkuje po 3 až 5 letech, takže ty protilátky spíš slouží k tomu rozhodnout zda stačí podat booster dávku, nebo celé očkování znova. Takže po 15 letech jsem mu tu jednu dávku píchla. U tetanu je to jiné, tam jde dle hladiny protilátek rozhodnout o tom za jak dlouho je třeba přeočkovat případně nabrat znova protilátky.
@nakukovatelka jo ještě k tomu, že se dr. neptala na minulé očkování. Určitě to má ve výpisu či kartě co má od pediatra, takže to určitě měla v dokumentaci. Ale do očkovacího průkazu by to měla také napsat, dokonce se tam i lepí číslo šarže.
@Lucka1111 Jj, to číslo šarže je jediné, co nám tedy uniklo - a to jsem to tu měla měsíc v ledničce
. Ale fakt mě nenapadlo, že pak přijde domů bez ničeho. Takže si uděláme poznámku sami, alespoň o datu přeočkování.
Protože to se prostě zapomene.
Pak mě taky napadlo, že přece požádám OZP o příspěvek, doufám, že jim bude stačit kopie účtenky a potvrzení od dr o aplikaci (se jménem), jako když jsem žádala nedávno při očkování mladšího dítěte. To se pravda o kopii očkováku vůbec nezajímali.
No už to nechám být, nejde o nic zásadního, ale dovoluju si pochybovat, že sestra někde něco kontrolovala
vždyť přece dr se kouká i do krku ne, než člověku něco píchnou
, připadá mi, že by to nemělo jít mimo doktorku ![]()
No, je to takové poučení, hlavně pro něj, že si musí na všechno myslet a hlídat si to sám, aktivně se o to starat, protože to za něj nikdo jiný už neudělá.
No pokud je mezi dávkami méně než 10 let nemusíte začínat očkování od začátku. Jinak matka starající se o očkování dospělého muže je dost zoufalý model nemyslíte? Výchova skončila a pokud s ní nepřestanete bude z něho z prominutím blb.