Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
A jsem jak přejetá parním válcem. Byla jsem zvyklá hned ráno na velký hrnek, během dopoledne ještě jeden, pak po obědě a jeden k večeru… Převčírem jsem se rozhodla přestat, včera jsem si dala ještě ranní hrnek a dnes tu mám už meltu. Ale byť jsem se vyspala dostatečně, asi mi to chybí. Zdá se, že je to celkrm návyková látka. Máte někdo zkušenost, jak dlouho bude trvat, než se to srovná???
Koncila jsem s daleko vetsi zavislosti, vysazovala jsem po hrnku a trvalo mi vzdy 3-4 dny nez se telo srovnalo. Celkove mi bylo spatne asi 2 tydny. Ale ja jsem byla fakt tezky, dlouholety zavislak. Dnes piji misto kavy zeleny caj, zvlastni je, ze na nem si telo zadnou zavislost nevytvorilo. Energii doplnuji nepravidelne vitaminem B.
Melta ani zadne nahrazky mi nechutnaji, takze toto u me nebyla cesta. Pamatuji si jeste, ze nejakou dobu jsem rano misto kavy pila deci studene coly. Mela jsem bez kofeinu po ranu rozhazeny zaludek. Potom jsem prestala i s tim.
@eva valoi měsíc? cca… když jsem přestala pít kafe, aji mi hlava bolela atd.. je to klasická návykovka, třeba si zvyknout..
Ja jsem byla jednou ve fazi 4 kafe denne ( klidne fakt 4× drsnej turek) a nemelo uz zadny ucinek. Naopak mi po nem bylo blbe. Takze jsem kavu taky prestala pit a trvalo to tak tyden, kdy jsem citila nutkavou potrebu si to kafe dat. A pak jsem se citila vyborne. Ale jinak ja povzbujici napoje jako celek nezatracuju, protoze treba takovy zeleny caj po probdele noci s miminem nebo Coca Cola na zkazeny zaludek po noci stravene nad wc misou jsou uzasny berlicky.
Vykazovala bych postupně, ne naráz, ona to je spíš psychická záležitost, toho kofeinu v tom moc není.
Rozhodne bych si nechala aspon rano maly hrnek kavy. Vysadit to takhle najednou neni dobry
Pila jsem klasickýho turka. Zjistili mi vyšší oční tlak a údajně káva může na to mít vliv, proto jsem se rozhodla ji vysadit. Akorát nevím, jaké radosti mi ještě zbydou. Alkohol jsem nepila nikdy, kouřit jsem přestala před asi 7 lety, teď jsem nedávno zrušila i všelijaké ty sušenky atd. Sice se mi daří zhubnout, ale celkově už mě to nějak nebaví. Asi jsem založením primitiv.(
Přestal jsem pít kafé a tohle jsem na sobě necítil. Ale pil jsem jen 1-2 šálky denně. Problém byl, že mě kafé uspoávalo. Na chvílí mě možná nabudilo, ale za pár hodin jsem byl hotový. Ale piju pořád enrgetické nápoje a tam vlastně kofein nějaký je, ale když si nedám, nijak to na sobě necítím.
Já přestala pít kafe před rokem a půl kvůli homeopatické léčbě a musim říct, že mi to nijak nevadilo, že jsem ukončila veškerý kofeinový přísun do těla, naopak bych řekla, že se ted cítim líp. Napiju ani energetáky, ani colu…a co se stalo pozitivního? Nevim, jak je to možný, ale zhodila jsem 4 kg.
Já piju 2 denně a při třetím těhotenství jsem ji taky vysadila. Mě teda ani jedno těhotenství ani moc nechutnala. Ale při třetím jsem ji nepila vůbec cíleně. A já to teda nijak nepocítila. Podle mě je to dost i o psychice. Vysadila bych postupně, nebo si tu jednu denně nechala, ale udělat si z toho chuťový rituál a vychutnat si ji. Ne to do sebe lít jen proto, aby ses probudila.
@eva valoi Pij silnější černý čaj a budeš to snášet líp. Z černého pak přejdi na zelený abude to pryč.
Pokud jste nejednou vysadila hodně věcí na kterých se tvoří závislost (káva a sladké) tak je to
@eva valoi Já nevidím důvod, proč kávu přestat pít. Na kávě není vůbec nic špatného. Takže bych se spíš zamyslela nad tím, proč jsem se nechala zmanipulovat a ke kávě se v rozumné míře opět vrátila ![]()
@eva valoi mas muj obdiv. Kourit jsem v poho zvladla, sladke jsem taky vyradila. Ale kafe- to je j8ny level. Tam bych se zblaznila. Za den dam klidne 7- 8 kavicek. Zboznuju tu chut. Ale v tehotenstvi jsem ji nepila a taky jsem se citila blbe. Casem jsem nasla bezkofeinovou, ktera chutnala uzasne. Vyrabi felicori. presso temer k nerozeznani. A hned mi bylo lip. Vyzkousej to. Dej si po ranu bezkofeinovou. Mozna tak ten mozek obehrajes. ![]()