Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Anonymní píše:
@stinga proboha ne, jen jsem myslela, že v téhle omáčce je hlavně zelenina a smetana. Od roka jedí děti vše ne? Teda aspoň starší syn už jedl třeba kuře na paprice jen jsem mu to tolik nekořenila a nesolila.
no ale když není zvyklý na nic, než na MM, tak nemůže dostat něco se špekem, se pozvrací a pokaká,
tvůj starší syn si ale postupně zvykal na různá miminkovská jídla, než jsi mu dala kuře na paprice
@DanielaD no mám doma 3. Jednu Mam, pak Mam s oušky a pak ještě jednu, teď nevím jakou značku a tu také nechce.
@stinga no právě toho se bojím, proto jsem mu ještě dospělácké jídlo nedala. Musela bych mu uvařit zvlášť, ale pak to bude obyčejná kaše. Leda mu to trošku dosolit no. Já tedy všeobecně málo solím a to co mu dávám, chutná i mě bez té soli..
@Anonymní píše:
@stinga no právě toho se bojím, proto jsem mu ještě dospělácké jídlo nedala. Musela bych mu uvařit zvlášť, ale pak to bude obyčejná kaše. Leda mu to trošku dosolit no. Já tedy všeobecně málo solím a to co mu dávám, chutná i mě bez té soli..
a nechce jíst ani něco do ručičky? ty dětské křupky, nebo ovoce, zeleninu, nebo třeba ten suchý knedlík?
anebo jíst s vámi dohromady, aby viděl, že jí všichni?
Bych se bála spíš o tebe. Nic proti, ale plně kojit skoro roční dítě musí být pro matku strašný záhul. Určitě bych netlačila na pilu, ale dávala mu pravidelně od vseho ochutnat. Myslím varenou zeleninu a tak. Každý den aspoň 3 pokusy. Nevezme, tak nevezme… ale nabízet. A asi bych vyuzila starší dítě, aby viděl, ze brácha jí něco jineho než on. Takhle se za chvíli odrovnáš.
Nečtu diskuzi, ale nediv se, že ti nic nejí, když ho kojíš 3× do hodiny!!!
Takhle často jsem nekojila ani novorozence! Musí mu tím jistě i dost trpět ledviny, tohle fakt v roce normální není. Začala bych tím, že bych kojení omezila postupně (během třeba týdne) jen na cca 6× denně a zavedla pevné časy jídel. Nabízela i pití. Na jeho vztek či řev bych nabídla normální příkrm na lžičku, piškot nebo pití. A vydržela bych. Není podle mě nutné odstavit úplně, ale budeš si muset uvědomit, že už máš doma pomalu batole a ne kojence.
@pomme nene, nechce právě nic. Včera jsme mu dali do ruky tyčinku, protože vím, že jí stejně nejí a krmil tatínka, to byla strašná sranda… Ale do pusy dát ji ho nenapadne. Křupku párkrát možná ožužlal, ale stejně spíš vše jen rozpatlá v ruce. Leda můžu zkoušet nabízet častěji no.. Trochu to flákám, protože pak musím ty skleničky vyhazovat a našeho jídla se zas bojím, že jsou nevhodný. Tak můžu zkusit, aby byli vhodnějši… ![]()
@unuděná on se tím hodně uklidňuje, takže si myslím, že se kdovíjak nenacpe… Je velký akorát..
@Anonymní píše:
@pomme nene, nechce právě nic. Včera jsme mu dali do ruky tyčinku, protože vím, že jí stejně nejí a krmil tatínka, to byla strašná sranda… Ale do pusy dát ji ho nenapadne. Křupku párkrát možná ožužlal, ale stejně spíš vše jen rozpatlá v ruce. Leda můžu zkoušet nabízet častěji no.. Trochu to flákám, protože pak musím ty skleničky vyhazovat a našeho jídla se zas bojím, že jsou nevhodný. Tak můžu zkusit, aby byli vhodnějši…
Jednou musí začít jíst, asi musíš přitvrdit a nekojit ho tak často. Až se bude dobývat do vystřihu, tak mu dát do ruky uvařenou mrkvičku… nebo zapojit otce, aby s ním šel třeba na 2h ven a měl s sebou jen vodu a nějaké opravdové jídlo. Děti kolikrát v přítomnosti mámy reagují jinak, než když není na dohled.
@Anonymní píše:
@unuděná on se tím hodně uklidňuje, takže si myslím, že se kdovíjak nenacpe… Je velký akorát..
Takže tě má místo dudlíku
Ani to mi nepřijde ok v tomto věku. Psala jsi navíc, že je cvalík ![]()
Jako víš co, je to na tobě. Podle mě kojení v tomto věku má být už jen jako doplněk normální stravě a u obou dětí jsem k tomu takhle přistupovala. Protože když podchytíš ten správný okamžik, kdy je dítě nadšené ze všech nových chuťových podnětů, tak pak nemusíš řešit roční dítě, které nejí
Navíc si nedovedu představit (zvlášť pokud není jedináček), jak zkloubíš běžnou péči o domácnost, procházky nebo hraní s kojením 3× do hodiny… Založila jsi diskuzi, takže ti tenhle stav asi vadí. Začala bych tím, že mu nedám prso na každé kníknutí. Stačí pomazlit, pohladit a tečka. Rozhodně si spíš ochutná kousek banánu poté, co 2 hodiny nebude pít mléko, než když bude nacucaný z nonstop kojení.
@unuděná v pohodě, ve všem máš pravdu. Staršího je mi líto, protože se mě třeba ptal, proč jsem pořád tak unavená.. Oproti staršímu je to cvalík, ten je hubenej odjakživa. Mladší má trochu faldíky, ale tak nějak v normě. Má necelých 9 a půl kg.
Ze se koji v 11 mes i ze nic neji muze byt uplne normalni, ALE 3× do hodiny bych teda faaakt nekojila. Trosku se vymez, on to zvladne. Je nejvyssi cas.
Ma zuby??? Vetsinou deti, co zuby jeste nemaji, nebo par, tak nejedi a rozji se pozdeji.
Urcite nabizej ze sveho, var zdrave, to normalne muze. Kousky do ruky, lzicku do ruky a at si hrabne k tobe atd.
Vadi moc soli, pepr, paprika a umele nahrazky, dochucovadla, prumyslove zpracovane potraviny (hotova jidla, konzervy, ruzne kupovane pomazanky atd) apod. To vsechno vynech.
@Anonymní píše:
@unuděná v pohodě, ve všem máš pravdu. Staršího je mi líto, protože se mě třeba ptal, proč jsem pořád tak unavená.. Oproti staršímu je to cvalík, ten je hubenej odjakživa. Mladší má trochu faldíky, ale tak nějak v normě. Má necelých 9 a půl kg.
Nedivím se, že jsi unavená. Dokud jsem plně kojila (ale i tak to bylo tak maximálně 10× za 24 hodin), tak jsem se mohla cpát čokoládou od nevidim do nevidim, nepřibrala jsem ani deko a spala bych nonstop. Vlasy mi padaly, pokožka byla taková mdlá a celkově jsem se cítila „vysátá“
Kojení je skutečně velký energetický výdej. No, pokus se to omezit. Nejspíš to bude ze začátku se vztekem, ale musíš si uvědomit, že nikomu takhle časté kojení neprospívá (tobě, miminku ani jeho staršímu sourozenci).
@unuděná díky za podporu. Zkusím to. Ještě je to tedy problém v noci, protože to má ze mě doslova dudlík. Spíme se starším v jedné ložnici, takže než abych ho nechala rozbrečeta nechala vzbudit staršího, vrazím mu prso a spí dál. Za 14 dní jede starší k babičce na týden, tak bych toho chtěla využít a v noci nekojit. Pokud na to najdu sílu.. Vlasy mi ne padají, ale přesně se cítím doslova vysátá. Strašně bych chtěla zhubnout, ale chuť na sladké mě dohání často a z toho jsem taky frustrovaná.