Přetahování zákazníků
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
pretahovani zakazniku
Ahoj, prosim jak se branit kdyz muj byvaly zamestnanec ktery byl u me zamestnan jako OSVC skoncil a sel delat tu samou praci, ale s tim ze me pretahuje moje zakazniky. V pracovni smlouve ma samozrejmne dodatek ze pokud u me skonci nesmi 2 roky delat tuto praci.diky
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
@kros74 pokud tuto práci dělá, bránit se přes soud - porušení smluvního závazku, žádat přiměrenou kompenzaci.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já teda nejsem právník, ale mám pocit, že konkurenční doložku mohou mít jen zaměstnanci. Zakladatelka píše, že její „zaměstnanec“ u ní dělal jako OSVČ, tj. na živnosťák (tj. švarcsystém). Pak je ale on podnikatel jako ona, nikoli zaměstnanec, a může podnikat jak chce a kde chce, to nejde smlouvou omezit. Můj názor.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
I když je otázkou, čemu pak zakladatelka říká „pracovní smlouva“. Je to takové zmatené.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Byl u mě zaměstnán jako OSVČ je fakt divná formulace.
Jestli jde o švarc tak bych se tím moc nechlubila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
OSVČ podle mě těžko může mít konkurenční doložku, u OSVČ se tak nějak předpokládá, že svoje služby poskytuje více odběratelům. Leda prokázat, že šlo o krádež databáze. To je holt daň za ušetřený odvody za zaměstnance.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
S tim nic nenadelas, musela by jsi mu po dva roky kompenzovat příjem. U OSVČ je to velmi špatně vymahatelne…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kros74 Pokud byl OSVČ, tak to nebyl zaměstnanec. Pokud ukradl údaje z databáze nebo zneužil jiné citlivé údaje, tak by se šlo bránit přes soud. Jinak je to daň za podvodný švarcsystém a neuděláš nic.
- Citovat
- Upravit
S OSVČ nic nenaděláš, pokud nezcizil majetek firmy. Pokud by byl zaměstnán a měl podepsanou konkurenční doložku, tak bys to mohla hnát k soudu…spíš s tím ale nic nenaděláš ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já to mám ve smlouvě také, jsem zaměstnanec a v případě tohoto přestupku by mě bývalý zaměstnanec mohl napadnout. V případě OSVČ si myslím, že nikoli. Můžeš se informovat u právníka, měl by ti to přesně formulovat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kros74 píše:
Ahoj, prosim jak se branit kdyz muj byvaly zamestnanec ktery byl u me zamestnan jako OSVC skoncil a sel delat tu samou praci, ale s tim ze me pretahuje moje zakazniky. V pracovni smlouve ma samozrejmne dodatek ze pokud u me skonci nesmi 2 roky delat tuto praci.diky
Zaprvé : Byl zaměstnán jako OSVČ je dost nesmysl. Záleží na tom na základě jaké smlouvy pro vás pracoval, ale buď byl u vás zaměstnán (a pak měl pracovní smlouvu), nebo byl (sub)dodavatelem, nebo pracoval na základě franšízy, nebo,…
A záleží na tom, jak zní konkurenční doložka. Nelze zakázat OSVČ, který má určitý určitý předmět činnosti a na základě tohoto předmětu činnosti pro vás pracoval, tuto činnost vykonávat i pro jiné dodavatele paralelně, natož po skončení spolupráce. Když je to podnikatel, tak si nemůžete vyhradit, že tu činnost bude vykonávat jen pro vás, to by byl švarcsystém, který by byl postižitelný, natož aby byl vymahatelný.
A zatřetí, i u zaměstnanců musí být zákaz činnosti v tomtéž oboru po ukončení pracovního poměru přiměřeně kompenzován „zlatým padákem“. Nemůžete někomu zakázat, aby využíval své kvalifikace, aniž mu to kompenzujete. To by soud neuznal a je o tom judikatura.
Ovšem, nesmí využívat obchodních informací, které získal spolupráci s vámi: To je zas ochrana obchodního tajemství. Bylo by ale na vás, abyste dokázala, že ty informace získal právě od vás v souvislosti s obchodní spoluprací.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Cudanka píše:
S tim nic nenadelas, musela by jsi mu po dva roky kompenzovat příjem. U OSVČ je to velmi špatně vymahatelne…
Přesně tak, u zaměstnanců musí být konkurenční doložka (tedy zákaz činnosti v tomtéž oboru) kompenzován, jde o tzv. „zlatý padák“. Pokud není, vyhodnotí soud takové ustanovení jako jednostranně nevýhodné pro zaměstnance, a tedy neplatné.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Takhle byl zamestnan u me jako obchodni zastupce na zivnostencky list a skoncil ponevadz neplnil sve pracovni povinnosti.Me nejde o to ze dela to same, ale ze pretahuje me zakazniky ktere ziskal diky me.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kros74 píše:
Takhle byl zamestnan u me jako obchodni zastupce na zivnostencky list a skoncil ponevadz neplnil sve pracovni povinnosti.Me nejde o to ze dela to same, ale ze pretahuje me zakazniky ktere ziskal diky me.
Tak ale pochop, že on nemůže být u tebe „zaměstnán na živnostenský list“, to neexistuje. Bud pro tebe pracoval na živnostenský list, NEBO byl zaměstnán.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit