Přetížení dcery - jak řešit?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
13215
7.8.23 10:34
@Anonymní píše:
@Kasandra159
Má individuál, přesto nestihla uzavřít známky do konce školního roku, prostě toho bylo moc. Chce si udržet dobrý průměr, protože ještě neví, jestli nezkusí získat stipendium a jít studovat do ciziny. To je těžké, chce všechno, ale je toho na jednoho moc. Musí hodně dojíždět, oč jednodušší to mají studenti z velkých měst, odpadá jim to cestování, což jsou mnohahodinové ztráty. :nevim: Budu to nějak aktivně řešit, pokud to sama nerozčísne tento týden.

No jo no, tak asi si musí natlouct, aby zjistila, že nelze mít všechno… Je dospělá, tak ji nechej ty zkušenosti získat. Nejspíš si s tím individuálem ukousla velké sousto, když nestihla dosud uzavřít ročník.
A s tím dojížděním nesouhlasím. Naopak to byl ideální čas, projít si učivo před písemkou.
Jinak je na dobré cestě tu maturitu z důvodu přetížené psychiky nezvládnout.
Jako teď je na střední, jak to chce zvládat na VŠ? Tam nebudou jen předměty, které ji baví. Může se stát, že narazí i na něco, co jí nepůjde… Jedna věc jsou studijní předpoklady, ale neméně důležitá je dobrá organizace času, objektivní zhodnocení na co mám a na co ne a pak i ta psychická odolnost…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21615
7.8.23 10:42

Mám podobně fungující dceru. Chodí na sezení k psycholožce, aby si zvládla urovnat priority. Rady od nás nefungují tak dobře. Každopádně posun tam vidím. Hodně jí to pomohlo před přijímačkami na střední. Teď půjde do druháku a už se začínám děsit situace před maturitou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9189
7.8.23 10:48
@Anonymní píše:
Dobré ráno všem. Mám dceru, která půjde v září do posledního, maturitního ročníku osmiletého gymplu. Vlastně od začátku je velmi cílevědomá, studuje s vyznamenáním a již velmi brzy se specializovala a ve svém oboru začala dosahovat významných úspěchů v soutěžích. Problém je ten, že si toho na sebe už roky bere strašně moc, před důležitým termínem v únoru se psychicky sesypala a kromě 3 dnů na Vánoce neměla prakticky žádné volno, pořád práce, dohánění písemek i o prázdninách, nová práce na dalším tématu, nový ročník soutěží. Je pod permanentním psychickým tlakem, špatně spí, nyní má nějaký termín, který časově nestíhá dokončit, spíš na to nemá už mentální kapacity a špatně se soustředí, protože potřebuje k jeho dokončení nastudovat hodně literatury. Nechce se vzdát žádné z aktivit a já fakt už nevím, jak bych jí pomohla. Dnes ráno, než zase odjela, tak mi říkala, že by potřebovala tak týden dovolené, kdy by nemusela myslet na nic, ale tlačí jí termín a její nový „šéf“ o tom, jak měla náročné období nic neví a tím ji tlačí do odevzdání úkolu v termínu. Mluvit s ním o tom nechce, protože je povahy spíš uzavřené. Bojím se, aby se nesesypala úplně a aby se jí to nepodepsalo na zdraví. Plnoletá už je. Její studijní předpoklady jsou vysoce nadprůměrné. Co byste radili? Vzdát se některé aktivity, přimět ji, aby si promluvila se šéfem na rovinu, nemyslím, že by měl zájem odrovnat schopnou studentku, ale když neví… Jsem fakt v koncích. Nevím, jak bude zvládat od září školu, maturitu a 2 opravdu časově i psychicky obtížné aktivity… Ona jde do všeho, její obor ji opravdu baví a naplňuje, ale toto nemůže vydržet ani dospělý, ne tak holka z gymplu, která sice podle papírů dospělá už je, ale… Díky všem za rady, případně nějaké obdobné zkušenosti a pohled zvenčí. Co bych dala za to, kdyby byla úplně „normální“, v klidu si odmaturovala, užila si prázdniny a nastoupila pak na VŠ, kam už ani nemusí dělat přijímačky, protože je přijatá i bez nich. Malé děti malé starosti, velké děti velké starosti. :roll:

Ahoj, no myslím, že takový tlak nejde vydržet pořád. Já taky na gymplu měla samé jedničky, měla jsem spousty mimoškolních aktivit, dostala jsem se na 5 VŠ (z toho 3 medicíny), tam byl ten tlak ještě větší, takže jsem se učila ve výsledku pořád, strašně mě to bavilo, několik vyučujících mi po zkoušce u nich nabídlo místo na ústavu jako pomocná vědecká síla, už jsem se viděla na Ph. D atd. Jenomže to prostě nejde vydržet pořád a na přelomu 3. a 4. ročníku jsem se totálně sesypala. Je to už 15 let, ale pořád nejsem v pořádku a léčit se asi budu celý život.

Opravdu bych si o tom s dcerou pořádně promluvila, když ještě studuje gympl, tak bych jí třeba doporučila školního psychologa, nebo tak něco. Ono to jednou bouchne úplně, když je pod takovým presem.

Držím palce, ať se jí podaří nějak slevit z požadavků a ať najde čas pro sebe a na relax. Zdraví je to nejdůležitější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
7.8.23 10:55

Měla by ubrat, zvolnit workoholismus. To není zdravé. Buď se zhroutí, že toho má moc. Nebo se zhroutí posléze, až nebude mít všeho tolik a nedovede si představit, že bude bez zápřahu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3121
7.8.23 11:26
@Lollitka píše:
Ahoj, no myslím, že takový tlak nejde vydržet pořád. Já taky na gymplu měla samé jedničky, měla jsem spousty mimoškolních aktivit, dostala jsem se na 5 VŠ (z toho 3 medicíny), tam byl ten tlak ještě větší, takže jsem se učila ve výsledku pořád, strašně mě to bavilo, několik vyučujících mi po zkoušce u nich nabídlo místo na ústavu jako pomocná vědecká síla, už jsem se viděla na Ph. D atd. Jenomže to prostě nejde vydržet pořád a na přelomu 3. a 4. ročníku jsem se totálně sesypala. Je to už 15 let, ale pořád nejsem v pořádku a léčit se asi budu celý život.

Opravdu bych si o tom s dcerou pořádně promluvila, když ještě studuje gympl, tak bych jí třeba doporučila školního psychologa, nebo tak něco. Ono to jednou bouchne úplně, když je pod takovým presem.

Držím palce, ať se jí podaří nějak slevit z požadavků a ať najde čas pro sebe a na relax. Zdraví je to nejdůležitější.

:,( :,( 🤗 :hug:

Přesně na tebe jsem myslela, když jsem četla úvodní příspěvek.

Je mi to líto. Škoda žes tu nabídku pomocné vědecké síly nevyužila. Mohlas jet systémem: v něčem jsem jedna z nejlepších, a ve spoustě dalšího - ‚Eště‘ jsem prošla.

U tebe se projevila nějaká vrozená „spící“ psychická nemoc, že?
Z pouhého vyhoření by ses přece max. do dvou let vzpamatovala, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
7.8.23 11:27

Dcera pracuje na plny uvazek? A ty souteze, na to je potreba denne pracovat?
Ze ji to bavi, je super. Ale pokud neudela maturitu, bude se tomu moct venovat i dal?
Na zahranicni staz nebo studium finance nemate? Ze by se nemusela hnat za stipendiem? Pro tu praci potrebuje nutne VS?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9189
7.8.23 11:36
@Pajka2020 píše: :,( :,( 🤗 :hug:

Přesně na tebe jsem myslela, když jsem četla úvodní příspěvek.

Je mi to líto. Škoda žes tu nabídku pomocné vědecké síly nevyužila. Mohlas jet systémem: v něčem jsem jedna z nejlepších, a ve spoustě dalšího - ‚Eště‘ jsem prošla.

U tebe se projevila nějaká vrozená „spící“ psychická nemoc, že?
Z pouhého vyhoření by ses přece max. do dvou let vzpamatovala, ne?

Ahojky, díky. No mě to pořád mrzí a nemůžu se s tím vyrovnat stále, že jsem takhle selhala. Já právě neuměla jet jinak, než na samé jedničky, strašně mi na tom záleželo, takže možná kdybych se bývala věnovala třeba té biochemii, nebo mikrobiologii a to ostatní nějak prolézala, mohlo to dopadnout lépe.

Jinak já tedy měla psychické problémy už na základce, ale na gymplu se to nějak potlačilo, protože se mi tam moc líbilo, na rozdíl od ZŠ, kde mě šikanovali.

Jinak mám několik diagnóz, nebyl to u mě syndrom vyhoření, ale blbě se to prostě sešlo. V nemocnici pak našim říkali, že prostě jak jsem celý život byla vzorná, neměla jsem pubertu atd., že to nejspíš jednou bouchnout muselo a to bohužel do úplných extrémů zas.

Ale ta nedodělaná medicína mě trápit bude pořád…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1841
7.8.23 11:51

Ahoj, ja byla taky takova, maturita za 4 body, vysoka s cervenym diplomem, studentska vedecka odborna cinnost, nekolikrat umisteni na prednich prickach celostatniho kola. Nejvyssi prospechove stipendium. Po skole nastup do zamestnani, bylo to za sociku, takze mne k nicemu nepustili, az budu mit deti. Takze materska, pri ni prace. Po materske nastup do prace, rust, zmena zamestnani a zase rust. Vydrzela jsem do 55 let, tam uz moje telo reklo dost a nakupily se mi zdravotni problemy. Odesla jsem z prace, pracuju jen nekolik dni v tydnu, ale bohuzel zdravotni problemy se mne drzi stale. A roky, kdy jsem se nevenovala dostatecne detem, ty mi nikdo nevrati.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14615
7.8.23 12:46

Asi si na to bude muset přijít sama :nevim: mladi vydrží dost. Záleží, i jak byla vedená predtim, jestli jste se jako rodiče hroutili z každé dvojky z diktátu, nebo byli cajk i s případnou nahodilou petkou. Jestli ji baví ta práce a cele tři roky se ucila, tak se muže učit tak nějak normálně na pohodu a udržovat se v kondici a tu maturitu určitě nějak dá. Stejně budou ve škole porad opakovat Když vzala tu práci, tak musi se šéfem spolupracovat, to je jasne. To by asi pustit nechtěla.

Co je navíc, to jsou soutěže. Dva závazky jsou škola a práce, to už dotáhnout bude muset. Na soutěže se muže vykaslat úplně, aniž by to mělo nějaké významnější důsledky pro ni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1229
7.8.23 13:30
@Anonymní píše:
@Petr-33
Ty soutěže jí pomůžou, aby to stipendium případně vůbec měla šanci získat, je to asi důležitější, než ten průměr. :nevim:

Sice ji to pomůže získat stipendium, ale pokud nebude mít maturitu, tak to stipendium nemusí vůbec řešit. Maturita by pro mě byla priorita a pokud by vyšlo i to stipendium, tak by to bylo jako plus k tomu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3357
7.8.23 16:36

Za mna by som ju urcite nehnal k psychologovy, nevidim z tvojho rozpravania ziaden dovod. Bude ju to oberat o cas uplne zbytocne. Asi nevacsinovy nazor, ale uvedomte si ze psycholog ma opodstatnenie tam kde je nieco zle, ale tu nieje nic zle, proste maka. Bolo by ti milsie keby jej psycholog vysvetlil ze je normalne v jej veku travit 3 noci do tyzdna na diskoteke a teraz by podla toho isla, pretoze to tak predsa robia vsecia?

Skor povazujem za dolezite sa jej spytat a pochopit co chce dosiahnut, nejako mi chyba ten ciel? Chce mat same jednotky, no dobre a co dalej ako jej ten ciel realne pomoze? K comu? Aky bude dalsi ciel? A nestacilo by na dosiahnutie toho dalsieho ciela keby excelovala iba v (dokladne) vybranych predmetoch?
Je dolezite vediet co je tym motorom, pretoze inak tazko pochopyt to vsetko ostatne co sa na to nabaluje.

Skusil by som najst nieco na rozptylenie, alebo aspon najst nejaky ‚system‘. Velmi tazko sa to hlada, pretoze musis najst nieco co bude dceru bavit, ale zaroven to bude nieco ine ako to co ju bavi najviac aby pri tom prisla na ine myslienky.

Ja som mal/mam sport. Ale boli casy ked som mal den rozdeleny na 2h prace/ucenia/studia + 0.5h prestavka (urcena na doplnenie vody, jedlo…) a neexistovalo nic (naozaj nic) co by mohlo tento system narusit, napriklad ked bol cajnik na platni a vyprsalo 30min tak proste zhorel, ale program musel byt dodrzany (viem nebolo to racionalne, ale v tej dobe som to vnimal inak!).

Cestovanie nevnimam negativne, ja som tiez cestoval a cestovanie nijako neobmedzuje, mohol som si dorobit nejake drobnosti, pripadne sa pripravit na ‚neziaduce‘ predmety ktore som inak ignoroval (napriklad Slovencina)

Deti/mlady zvladnu o dost viac ako my/starsi, takze treba na to pozerat aj takouto optikou primeranosti veku. Narazove buchntie ako popisuje @Lollitka je podla mna naozaj vynimkou, vacsinou tam su nejake priznaky ktore by sa mali dat rozpoznat.

Je obtiazne presne rozhodnut kedy uz je to na/za hranou a treba zasiahnut nasilnym odpocinkom (alebo inak). Uvedom si ze je to to cim teraz zije (aj ked z tvojho pohladu to nemusi davat uplne zmysel) a ked jej to teraz vezmes, alebo nebodaj zacnes zasahovat za jej chrbtom tak bude stale zit s tym ze si ju o nieco (z tvojho pohladu nepodstatne ale z jej pohladu najdolezitejsie na svete) pripravila. Ked zasiahnes budes ta ktora jej to pokazila, ked nezasiahnes a skolabuje tak tiez budes ta ktora to pokazila lebo to predsa mala vidiet - to je volba co? Jedina sanca kedy budes dobra je ked nezasiahnes a ona neskolabuje, ale drzanie palcov niekedy nestaci, kedy zasiahnut je vsak velmi subjektivne a nikto na fore ti nedokaze dat zodpovednu radu (to si asi nechcela pocut, ale je to tak) pre tvoj konkretny pripad. Urcite je vsak dolezite sa s dcerou kazdy den porozpravat (aj ked iba par viet) ako sa dari, ako sa citi a dat jej vediet ze keby cokolvek potrebovala si tu. Je dolezite sa priblizit co najviac myslienkami k nej aby si jej rozumela a vedela pochopit co je pre nu ako dolezite a aky to ma dopad, iba potom jej mozes nejako rozumne poradit, to ze ostatny to robia inak nieje argument a zbytocne sa tym zhadzujes.
Uvidis mozno sa jedneho dna pride sama poradit a to je ten najlepsi cas ju vypocut, zvazit situaciu a poradit (pretoze vtedy je aj ona mentalne nastavena pocuvat tvoje rady).
Nevyziadane rady su omnoho menej casto pochopene, vnimane a uz skoro nikdy sa nimi neriadime.

To co pises aby v klude odmaturovala a uzila si prazdniny je podla mna absolutne nerealna predstava/poziadavka (aspon podla mna). Z toho co pises sa domnievam ze ona taka nieje, ze to nieje zivot/travenie casu ktore by ju bavilo. (edit: to je presne ten pripad argumentu - bud ako vacsina - tymto nikdy nic nedosiahnes a NIKDY takuto argumentaciu nepouzivaj!) Napriklad mna ked uz dotiahli na kupalisko tak som si v tieni cital, alebo si nieco pripravoval, ale kupalisko mi bolo ukradnute. Inak povedane nema zmysel snazit sa z nej urobit nieco co nieje (aktualne) a asi nechce byt. Mala by si ju akceptovat taku aka je a proste to co robia iny nemusi byt (a asi ani nieje) dobre pre nu. Kazdy sme nejaky a snazit sa zmenit ju na vacsinovy model je podla mna najhorsia moznost.

Moja skusenost (mozno pre pobavenie, mozno pre inspiraciu):
Mne sa teda podarilo bez vyhorenia, a to som zacinal 6:00 rano este pred skolou intenzivnym treningom, potom skola, potom sutaze, nepovinne predmety a tie veci co sa dnes volaju ‚projekty‘, skolu+menovane som koncieval medzi 16 a 18 a potom dalsi trening.

Znamky som ale nemal moc dobre (v priemere) pretoze tomu co ma nebavilo som sa nevenoval. Neviem ci to mozem na seba a na svoju ucitelku bonznut, ale na maturite mi slovne druhy/pady a podobne… urcila ona, pretoze ja som to nedokazal (a to bol zaroven posledny den v mojom zivote kedy som to potreboval).

Vdaka sutaziam som mal prijatie bez primaciek na VS (tam kam som chcel ist sa na zaklade znamok nedalo dostat bez prijimaciek). Uz si nepamatam presne cisla ale myslim ze z 1000 ludi prijali 100 a dokoncilo nas 25. Nasledne som mal pozvanku na prvu alebo druhu (zalezi aky rebricek vezmete) skolu na svete na Phd. (to som uz nevyuzil nejako ma prestala bavit ta akademicka poda a doteraz neviem ci to bolo dobre alebo nie, ale je to tak ako je a zivot ide dalej)

Nikdy som netrpel syndromom vyhorenia ani som sa nezosypal. Osobne sa domnievam ze dovod je ten ze som robil a robim to co ma bavi, ale napriklad taku Slovencinu som horko tazko preliezol a ked som nastupil do prace a poslal sefovy (rodeny Cech) prvy mail, tak za mnou prisiel a hovori mi „Prosim pis mi radsej v anglictine“ a tak Slovencinu pouzivam iba doma v obchode a podobne.

@Lollitka mrzi ma co sa ti stalo a ako to vnimas, drzim palce a netrap sa tym co nebolo, tes sa na to co mas a co bude, uvidis ze uz takato jednoducha uvaha ti pomoze.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.8.23 19:01

Ja bych radila ještě,,za včasu,, zmírnit ten natlak jinak to nedá.. Stalo se mi to… Dělala jsem mažoretky( tréninky 3× týdně, 2 hodiny, doma jsem byla v 21 h večer + víkendy), škola, práce, a další aktivity do školy, chodila tùry po horách…Chodila jsem spát třeba ve 3,4 hodiny ráno protože jsem nemohla spát, vstavala v 6. Podotýkám že jsem nechodila nikde s kamarády, na to fakt nebyl čas…
Takhle jsem to táhla půl roku a v říjnu 2022 jsem se sesypala, a byla jsem až do konce roku doma. Byla jsem v maturitním ročníku. Tehdy jsem už měla dost na hraně že mě k maturitě nepustí. Byla jsem úplně odrovnana. Skončila jsem školu, odmaturovala, všechny koníčky ( jako sport závodně) už nedělám. Chodím do práce a teprve teď se cítím aspoň trochu jako dřív. Vic jak půl roku jsem se z toho dostávala. Nyní i kdyby se lidi stavěli na hlavu že musím udělat to a to tak prostě řeknu že ne. Zdraví mám jen jedno a nehodlám si ho ve 20 letech ještě víc zničit než už jak se mi to povedlo… Domluv ji, musí s tím přestat a šetřit se… Tím že už se jednou sesypala tak je jen otazka času kdy se jí to stane znova…
A ještě dodám že když litam, rychle rychle abych toho hodně stihla tak za chvíli cítím třes a musím zmírnit.

• Citovat
  • Upravit
34322
7.8.23 19:15

Ono mlade telo hodne vydrzi, ale fakt bacha na to.
Libi se mi knihy Petra Casanovy (mozna neco vyber a at to precte, je to fakt ctive), kde nekde v jedne pasazi rika, ze odnekud se vratit jeste da, ale nektere cesty uz jsou jednosmerky. Na napravu je pozde.

Pretizeni nactileti jsou snadnou koristi treba meningokoka, spadnou do drog, rozjede se neco autoimunitniho, psychickeho…
Ja mela od skonceni skoly unavovy syndrom skoro rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.8.23 07:59

No, úplně mi to připomíná moje mládí. Základka, střední s vyznamenáním. Studium medicíny (80. přijatá z cca 3200 uchazečů), k tomu práce, dojíždění a ještě dva jazyky. Jeden byl nutný pro studium a druhý jsem studovala ze zájmu. Neuměla jsem říct ne, hlavně rodině (oprava domu, hlídání) a přítelovi, za kterým jsem to taky měla daleko. Jinak na medicíně jsou tak nějak všichni dokonalý a tak jsem podlehla kolotoči srovnáváni se a pocitu méněcennosti.
Školu jsem nedokončila a teď se živím jako pomocná síla za pár drobných.
Dřív jsem vinila všechny ostatní, ale pochopila jsem, že jsem si za to můžu sama. :D Jen je to blbost, za kterou jsem zaplatila vysokou cenu.
Tak doporučuju srovnat priority, klidně i s psychologem a přeji hodně úspěchů.
P. S. asi bych se úplně neřídila radami, že mládí vydrží vše, já si vždycky říkala, teď zaberu a pak bude klid a nebyl přišel novej úkol/pivinnost/starost. Psycholog není psychiatr a nebude mít nikde zápis. ;)

• Citovat
  • Upravit
1147
10.8.23 00:06

No, z mého pohledu to zavání velkým průserem. Zjisti si něco o workoholismu. Teď jsem slyšela rozhovor o workoholismu s MUDr. Tomášem Rektorem a moc se mi to líbilo. Je to závislost jako každá jiná a přesně takhle začíná - ti lidé neumí vypnout, a pak se z toho zhroutí. Nevnímají signály svého těla, že si mají odpočinout. Je důležité rozklíčovat důvody, proč to dělají - nízké sebevědomí, prestiž, peníze, vybití… A s tím, co se zjistí, potom pracovat. Jestli nedokáže vypnout a odpočívat, našla bych terapeuta, který se tomu věnuje, a řešila to přes něj - nejdřív třeba sama, potom s dcerou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí

Petr, Ida a miminko

• (3.7) + 3 recenze