Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dobrý den, maminky,
chtěl bych Vás moc poprosit o radu. Naše malá Lilianka (15 měsíců) má poslední dobou problém s přetočeným režimem, který začal s růstem zubů spojeným s nachlazením, a těsně předtím dostala 3 dávku Hexa vakcíny, která možná také odvedla své.
Běžně nám chodila spát kolem desáté v noci a pak prospala v kuse celou noc. Vstávala kolem 9./10. hodiny, po obědě se prospala hodinku, pak většinou ještě hodinu kolem 4./5. hodiny večer a spát zase v deset. Výše popsané jí spánek totálně rozházelo a my už si asi 2 týdny nevíme rady. Když jí dáme v deset spát, spí třeba dvě hodiny, probudí se a pak ponocuje do 6-8 do rána. Pak by klidně prospala celé dopoledne a odpoledne, takže problém udržet spánek nemá, ale má to celé hrozně posunuté. Včera už to vypadalo trochu nadějně, protože se rozhodla, že v 10 spát nebude, usnula už ve tři hodiny v noci, probudila se v osm ráno, v poledne se 3 hodiny prospala a vydržela zase až do desíti. V deset jsme jí dali spát, ona spala do 02:30 a do osmi do rána zase neusnula.
Snažíme se jí za každou cenu přes den udržet vzhůru a budit jí dříve, než by vstávala sama, ale zase máme strach, abychom jí nenarušili spánkový režim a ona se nám co 3 hodiny nebudila.
Je tu prosím někdo, kdo se s tím u svého potomka setkal a měl by radu, jak jí režim zase vrátit do normálu? Je to naše první mimčo, takže si nevíme rady a na internetu nic o přetočeném režimu takto velkého dítěte nemohu najít.
Snad se v mém projevu zorientujete ![]()
Moc děkuji
Ono se to casem upravi samo si myslim.
Delejte co delate, ono si to sedne.
Nasemu se ten spanek taky furt meni. A to ma 2 a ctvrt.
Je to opruz ale je to jako jetleg. Chvili trva nez se z toho clovek vzpamatuje ![]()
A co dela od te pulnoci do 6ti? Vis co, ja bych ji proste zkusila za kazdou cenu nechat odpoledne vzhuru, tak nepujde spat ve 22, ale treba ve 20…bude to tak 3 dny nic moc, bude protivna, ale jinak to nejde..pokud pres den spi, tak nebude spat v noci no..rekla bych, ze do normalu se to vrati, pokud ten spanek budete trochu regulovat…
Já bych prostě ji taky držela přes den vzhůru i kdyby byla fakt protivná. A ještě bych to posunula klidně na 19hodin spát. Jedině násilím posunout. V 15ti měsících už nepotřebuje dva spánky za den vůbec. Já bych nedala ani těch 22hodin… mi chodit spát tak pozdě, zbudím ji ráno v 7
tak aby se ji to posunulo postupně na těch cca 19-20.
@Lubuch píše:
Ono se to casem upravi samo si myslim.
Delejte co delate, ono si to sedne.Nasemu se ten spanek taky furt meni. A to ma 2 a ctvrt.
Je to opruz ale je to jako jetleg. Chvili trva nez se z toho clovek vzpamatuje
Děkuji. Trochu mě uklidňuje, že to může být běžné a nejsme v tom sami ![]()
@Melodie91 píše:
A co dela od te pulnoci do 6ti? Vis co, ja bych ji proste zkusila za kazdou cenu nechat odpoledne vzhuru, tak nepujde spat ve 22, ale treba ve 20…bude to tak 3 dny nic moc, bude protivna, ale jinak to nejde..pokud pres den spi, tak nebude spat v noci no..rekla bych, ze do normalu se to vrati, pokud ten spanek budete trochu regulovat…
To samé, co běžně během dne. Je s ní vzhůru manželka, takže jsou v obýváku, hrajou si a manželka se snaží udělat alespoň něco v domácnosti, protože přes den je vyřízená a snaží se alespoň něco dospat
Snaží se jí alespoň co hodinu ukládat ke spánku, ale je to marné..
@Veru1987 píše:
Já bych prostě ji taky držela přes den vzhůru i kdyby byla fakt protivná. A ještě bych to posunula klidně na 19hodin spát. Jedině násilím posunout. V 15ti měsících už nepotřebuje dva spánky za den vůbec. Já bych nedala ani těch 22hodin… mi chodit spát tak pozdě, zbudím ji ráno v 7tak aby se ji to posunulo postupně na těch cca 19-20.
Když ona když si ten odpolední spánek nedá, tak je fakt protivná, nechce moc jíst, pít a často pláče
Ale posouvat určitě zkusíme a ten odpolední spánek taky zkrátíme..
Mne se to nikdy neosvedcilo. Kdyz nechtel spat tak proste nespal. Akorat jsme z toho byly vynervovany vsichni doma.
U nas je ta naspavost vzdy ve spojeni s tim, ze se naucil neco noveho. Neumi to moc zpracovat tak se budi.
A je to jak popisujete. Dela jako by byl den. Proste si hraje. Nepomuze ukladani, na vyplakani jsem nikdy nebyla.
A na to abych ho vzbudila taky ne, na to jsem slaboch ![]()
@Lolda píše:
To samé, co běžně během dne. Je s ní vzhůru manželka, takže jsou v obýváku, hrajou si a manželka se snaží udělat alespoň něco v domácnosti, protože přes den je vyřízená a snaží se alespoň něco dospatSnaží se jí alespoň co hodinu ukládat ke spánku, ale je to marné..
To proste musite vydrzet, ono se to srovna velice rychle a verim, ze to bude tzv na palici, ale dite prezije, kdyz bude dve odpoledne protivne a nebude moc pit a jist…proc by spala v noci, kdyz je vyspala pres den? S timhle rezimem se to jako moc samo nesrovna…nejsem ve vasi kuzi, ale ja bych dite v noci proste hrat nebrala, je noc, a to se spi, muze ji hladit, byt u ni, ale ne, ze se vytahne z postele a jde se hrat…ma proste v noci den, a to je chyba a neprospiva to nikomu z vas..
Už je velká na dva spánky za den, nastavit režim spánku jen po obědě. Přestat uspávat, začít jen ukládat. Dodržovat to, že v době spánku je ticho a tma, rozhodně ji nebrat do obýváku, rozsvítit velké světlo a hrát, to by bylo nejhorší. Prostě je tma, zašeptáte ji, že má spát a nevšímáte si jí, lehnete si vedle ní, můžete pohladit, tiše říct pohádku…
Obě moje děti si prošly tímhle obdobím, ale zase se to srovná.
Přes den ji udržovat v místnosti kde je světlo, přiměřený hluk, podněty, když se zdá, že usíná, tak jít na procházku nebo dělat něco zajímavého…
@Lolda píše:
Když ona když si ten odpolední spánek nedá, tak je fakt protivná, nechce moc jíst, pít a často pláčeAle posouvat určitě zkusíme a ten odpolední spánek taky zkrátíme..
Tak jedině vydržet pár dní. Dceři jak bylo necelé dva rušili jsme spánek po obědě nebo začala usínat kolem 22hodiny a já to nechtěla akceptovat.. takže se rušil odpolední spánek… byl to tak týden deset dní opruz… než si to sedlo… od 16:30-17 byla už fakt protivná… takže jsem už jen s ní byla a nedělalala nic jiného než se ji věnovala na 100% ale musela vydržet do cca 18:30 a to usínala fakt položením na polštář… a spala krásně do rána… za ten týden fajnééé protahovala postupně ranní vstávaní a byla vyspaná a vydržela do toho večera… stačilo jak občas usla v autě nebo v kočárku na půl hodinu zase šla spát v deset večer..
@Lolda Ted nespí bych tipla, že? takže jak usne v těch svých cca 22hodin… ráno vzbudit v 7, do oběda do 12 to vydrží s ní… bude unavená neboť bude probuzená vámi v 7 dříve než obvyklé a mohla by spát i dvě hodiny… a potom prostě dát spát až večer, cca v 19 hodin…zase únava bude… ale bude protivná, bude unavená… jen vydržet… týden max. a sedne si to.