Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Hazentla dekuji za nazor, mam ho stejny, hypochodr jsem taky muzeme si povidat
Holky jak jsem slíbila našla jsem věrohodné, odborné stránky o mamografu, kdo chce tak prostudujte. Ohledně dávky záření, ta je fakt nízká, právě díky tomu stlačení prsu.
http://www.mamo.cz/index.php?…
Nevím jestli mamograf může vyvolat zhoubné bujení, ale vím, že když tam něco najdou, stejně posílají na ultrazvuk. Takže mě už na mamografu nikdo neuvidí. Vyšetření je bolestivé a na ultrazvuku najdou bulky lépe.
@divine woman to není pravda, že na UZ najdou bulky lépe. Každé vyšetření má své limity, proto se často kombinují.
@anavi13 Ten odkaz neběží. Ale podívala jsem se na ten web mamo.cz do sekce pro veřejnost a převažují tam články z novinky.cz, z České televize apod., což na mne osobně nepůsobí příliš věrohodně ![]()
Mně bylo řečeno, že mamograf ukazuje o něco jinak než sono. Takže pokud se něco najde, preferují víc pohledů. A jak prsní žláza stárne, mění se její struktura a přehlednost a zatímc ta „mladá pevná“ je mnohem přehlednější ultrazvukem, s postupujícím věkem mamograf ukáže i věci, které by ultrazvuk nezobrazil. A těch 45 let je taková všeobecná hranice, u někoho to klidně může být i později, v tomhle bych dala na zkušené doktory, co a jak tam vidí.
@vjerunqa ty stránky mamo.cz jsou přímo stránky ofiko screeningu CA prsu. Proto tam jsou i články pro laiky. Mě to taky déle trvalo, než jsem se na stránku dostala, ale najdeš to pod veřejnou sekcí, časté dotazy a pak je tam odkaz na jadernou bezpečnost a je tam srovnání toho záření.
Holky diky za vsechny nazory a reakce, takze do 45 sono, on 45 to idaealne kombinovat s mamografem a bude vse ok
@anavi13 Ano, už koukám na to srovnání a dle něj mi ozáření při mamo vychází min. 10× vyšší než při rentgenu např. končetiny.
Dnes jsem byla na sonu, paní doktorka působila velmi pečlivě a zkušeně a doporučuje ženám mamo už od věku 40 let, že je to jediný způsob pro včasný záchyt. Jinak samovyšetření vždy po ms a sono 1× ročně.
@vjerunqa tak to je dalsi co od 40 let, tak to je dr od doktora jiny nazor nektery rekne do 45 tam nelezte a jiny uz ve 40 jste tam mela byt, proc je tedy precence dana od 45 let???
@Lili Lékaři se prostě neshodnou, jako v mnoha věcech, člověk se nakonec stejně musí rozhodnout sám. Pí doktorka říkala, že od 45 let hradí vyšetření pojišťovna, ale že ona jej doporučuje již od těch 40.
@vjerunqa u končetiny ano, ale třeba velmi často se dělá rentgen plic atd. Takže to není taková hrůza. Myslím si, že přínos je vyšší. Jasně s tím věkem, tam jde o to co hradí pojišťovna a co doporučují lékaři, to se lišší často. Z lékařky i zřejmě mluví zkušenost. Bohužel těch nádorových onemocnění prsu je fakt víc a víc i u mladších ročníků.
@anavi13 ja, ale mluvím o tom, že každý lékař řekne něco jiného, brala bych, kdyby rekli, ok vy to nemate v rodine, sono je prehledne ve 45 mamo, nebo vy mate rodinou zatez atd, chodte na mamo od 40…, ale to tohle nechapu, pak z toho muze byt clovek zmateny, chapu, ze 45 je kvuli pojistovne, ale prece rikaji, ze hodne zen na prevenci nechodi ani po 45 tak proc to treba neposunou… ted tedy nemluvim o penezich. Navic hodne, zen ktere chodi kazdy rok na mamo, si nakonec bulku najde sama, ono i ten rok, je dost dlouha doba natoz dva roky…
Taky jsem se ptala zen ve svem okoli, na kontroly chodi jedna, ostatni mi rekly, ze na to kaslou