Převod auta

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8523
7.7.10 13:17
mati píše:
PetraJ píše:
mati píše:
karolínka.sofinka píše:
a pojistku mít už od data koupě, kdyby se něco stalo, aby to bylo na tvůj štít a za každý den nepojištění si pak napíše ČKP o penízky
fakt? bez pojistky nepřihlásíš, takže je jasné že jakmile je auto na tebě, musíš mít pojistku plus kdyby tě v autě zastavili policajti před přepisem, ale ty tu kupní smlouvu nedáváš nikomu, takže to datum neví a taky ve smlouvě s pojištovnou teda vždy mám datum a přesnou hodinu odkdy platí - kdy ji sjednávám (pozpátku ti to pojištovat nebudou, co kdyby už něco s tím autem bylo,ne?)
Teda nevím, jestli tě správně chápu, ale jde o to, že bývalý majitel zruší pojistku ke dni prodeje auta, takže když si člověk odváží koupený auto domů, teoreticky by ho měl mít už pojištěný. Některý autobazary nabízej nějaký krátkodobý pojistky.
Takže když si koupíš auto a za tři dny někoho nabouráš a nebudeš ho mít ještě pojištěný, tak je to docela průser.
no když se něco stane - tak je průser to jo (hlavně když býv. majitel už stihl zrušit pojistku)
mě jde spíš o to, že mi to pojištovna pozpátky nepojistí a taky když koupíš auto (od majitele bereš ideálně malý techničák a jeho zelenou kartu, které pak zničíš - záleží na domluvě) přece jen než on zařídí zrušení pojistky a taky přepis, než ti dojde poštou velký techničák (bez kterého si tu pojistku nepořídíš)

Maty, to není pravda, co píšeš. Bývalý majitel odhlásí auto ke dni prodeje. To mu pojišťovna udělá podle kupní smlouvy. Byl by sám proti sobě odhlašovat auto dýl, jednak by mu vrátili míň peněz za pojistku a jednak nemůže vědět, jestli ty jsi už s tím autem nebourala, takže by měl z toho problémy on.
Ty, jako nový majitel si můžeš pojistku udělat i bez velkýho techničáku. Ten k tomu vůbec nepotřebuješ. Po přihlášení auta akorát nahlásíš na pojišťovně novou espézetku.
Takovýhle věci vím moc dobře, protože auta měníme docela často. :wink:

Jo a tu zelenou kartu musí bývalý majitel vrátit na pojišťovně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
7.7.10 13:44

no s tou zelenou by měl - to je to samá jak s malým techničákem - měl by ho odevzdat na dopravním, když tě dává do odhlášky, jinak platí 100, - jakože, že malý techničák ztratil - párkrát se nám stalo že nám oboje nechal, jinak správně na přejezd by ti zůstala jen kupní smlouva a na tu pojistku neuzavřeš… zrovna nedávno jsme odjížděli v sobotu v poledne pouze s kupní smlouvou :-D

teda co já uzavírala smlouvy na auta a moto tak to po mě chtěli jen techničák a občanku, odhlášení ke dni prodeje se hádat nebudu (určitě to je tak pro bývalého majitele lepší) nicméně s tou pojistkou sjednanou pozpátku jsem se fakt nesetkala (tj. v pondělí si sjednáš pojistku od minulého týdně, kdys to auto koupila 8-o já mám všechny od okamžiku sjednání a podpisu smlouvy)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8523
7.7.10 13:58
mati píše:
teda co já uzavírala smlouvy na auta a moto tak to po mě chtěli jen techničák a občanku, odhlášení ke dni prodeje se hádat nebudu (určitě to je tak pro bývalého majitele lepší) nicméně s tou pojistkou sjednanou pozpátku jsem se fakt nesetkala (tj. v pondělí si sjednáš pojistku od minulého týdně, kdys to auto koupila 8-o já mám všechny od okamžiku sjednání a podpisu smlouvy)

Ale já nepíšu, že ti někde sjednaj pojistku zpětně. Ideálně bys jí měla uzavřít ten den, kdy si to auto koupíš. My takhle koupili auto ve středu a já ve čtvrtek jela 25 km do města kvůli pojistce. A měla jsem pěkný nervy, abych cestou někde nebourala.
Ta pojistka na sebe nemusí asi navazovat, jakože jeden den ukončená - druhej den založená, ale problém je, když člověk v tý době, kdy tu pojistku ještě nezaložil (a bývalý majitel zrušil) někoho nabourá.
Ale teď se už do toho zamotávám. :lol:

Jo a taková perlička. Někdy v únoru jsme prodávali auto, byla to taková stará šunka, kde se platilo těch 10 tis. při přihlášení. Potřebovali jsme se toho auta zbavit, tak jsme to prodávali za 5 tisíc. Přijel si pro to chlap, furt se mu tam něco nelíbilo, nakonec jsme mu to nechali za 4 tisíce. Pak byl problém, když on nám (s tím druhým, co ho přivezl) začal tvrdit, že mu ten malý techničák musíme dát, že mu to jinak nepřihlásej a kdyby ho chytli policajti, tak ta kupní smlouva nestačí. Manžel mu asi půl hodiny vysvětlovat, že mi ten malej techničák potřebujeme na odhlášení a že na kupní smlouvu může jezdit, což manžel jako policajt musí vědět. No, nepřesvědčil ho, tak pán vysolil ještě stovku a já jsem při odhlášení musela uvést, že jsem ten techničák ztratila. :roll:
A největší sranda byla, když za několik týdnů projížděl manžel Sauto a v inzerátech našel to auto, který jsme prodávali. A za 17,5 tisíce. :lol: Auto bylo ještě na našich značkách, takže pán ho ani na sebe nepřihlásil (asi zjistil, že bude muset zaplatit těch 10 tisíc. :roll: ). Jen by mně zajímalo, jak to na sebe přihlásil ten novej majitel (jestli to někdo koupil), když auto bylo ze mně odhlášený na toho pána. :lol:

Příspěvek upraven 07.07.10 v 17:58

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
7.7.10 14:03

no to budou jezdit na vás v odhlášce, jen zaplatití pojistku a když je zastaví tak přijdou na řadu pohádky …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
7.7.10 14:06

no pěkně se kol toho zamotáváme, moje reakce byla „takže když to nemáš jak udělat, jak po tobě můžou chtít zaplatit nepojištěné dny auta v odhlášce“ na tohle:

karolínka.sofinka píše:
a pojistku mít už od data koupě, kdyby se něco stalo, aby to bylo na tvůj štít a za každý den nepojištění si pak napíše ČKP o penízky
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1748
7.7.10 14:17

jako je mi jasný ideální postup: v úřední den v úřední hodiny koupíš auto, sepíšete smlouvu, zajedete do města, býv. majitel zruší pojistku, odevzdá zelenou kartu, na dopravním dá odhlášku na nového majitele, odevzdá malý techničák, tobě předá velký techničák, ty si v tom městě zajdeš sjednat pojistku, zajedeš na evidenčku a vydáš se do svého trvalého bydliště přihlásit autíčko na dopravním, případně potom ještě nahlásíš tu změnu SPZ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: ale jsem to tak jeětě neviděla (přece jen člověk má víc času večer a víkendy), i když jasné, že tu pojistku zajdu vyřídit hned první všední den, co mám techničák - náhoda je sv… :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7.7.10 21:19

dneska se dá pojistit i po telefonu a je to levnější, sama to dělám, tak vím :mrgreen: a s ČKP opravdu není žádná legrace, solí solidní pokuty. Nemusíš mít k pojištění techničák - jen mít z něj údaje - tzn. RZ, VIN, přesný obsah, celkovou hmotnost, číslo velkého TP a výkon v KW, rok výroby a bez problémů se dá auto pojistit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
8.7.10 05:39

Tak holky, auto jsme včera stihli převést… byli jsme na evidenční kontrole a pak na převodu. Pojistku máme, a jak už tu někdo psal, bazar nabízí krátkodobou - manžel rovnou při koupi zaplatil s měsíční platností. Díky všem za rady, pro mě je to španělská vesnice, ted ještě začít řídit a je ze mě dokonalá holka :-D

• Citovat
  • Upravit
1748
8.7.10 14:48

tak spoustu kilometrů bez nehod :palec: :-D
a hlavně se nenervuj (znám u sebe - teď už teda jen z cizích novějších aut, ne zrovna udržované cesty v zimě…)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
jjelena
8.7.10 21:10

Mati, díky , budu se snažit :-D

• Citovat
  • Upravit
Winterschlag
29.10.10 07:57

převod

Řešil jsem něco podobného.
Pokud je vůz tažený z ciziny, musíte následující:

1. nejprve obstarat stk a emise (vše musí být jmenovitě napsáno na nového provozovatele a zároveň vlastníkem vozu - tedy Vás) - včetně emisní knížky (oranžová)
  2. vypsat formulář se žádostí o registraci vozu na Vaše jméno (převod) včetně zákl. tech. údajů, hlavně 17 místným kódem VIN (uveden v původním TP nebo na karoserii vozu)
  3. původní TP (něm., rak. apod.)
  4. sjednat zákonné pojištění (povinné ručení) - budete potřebovat následující údaje: značku a typ vozu, kubatura, VIN kód (protože SPZ zatím nemáte), celková hmotnost vozidla (včetně posádky - pozor na to), počet míst k sezení, rok výroby nebo první uvedení vozidla do provozu, výkon v kW při tolika a tolika otáčkách - dostat do ruky zelenou kartu.
  1. všechny doklady z bodu 1 - 4 donést na dopravní inspektorát a vyčkat na vydání českého TP a registrační značky (někde na počkání, jinde i 14 dní). V závislosti na stáří vozu počítat s ekodaní, podle emisních limitů, EURO 2 (většinou mladší r.v. 1995-6) = 3 000, EURO 1 = 5000, bez označení EURO - 10 000. Pokud platíte ekodaň např. EURO 2, budou Vám vystaveny 3 daňové doklady 800 + 1500 + 3000 = 5300 Kč celkem.

Bude vám dále vydán nový velký a malý TP, SPZ a emisní knížka, zbytek si nechají na inspektorátě.

Přeji hezký den.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
23.7.13 09:37

Chtěla bych se zeptat, rodiče nám přenechají auto a my si ho chceme přepsat i v registru vozidel na nás, nechceme platit darovací daň, jakou smlouvu máme sepsat mezi otcem a mnou a jak je to s pojištěním, budu ráda za jakoukoli radu, odkaz, zatím jsem nic pořádně nenašla :nevim:

• Citovat
  • Upravit
3352
23.7.13 09:45

@jjelena když budeš jezdit, jezdit a zase jezdit, tak ti to pak vůbec nepřijde. Takže, ať se ti to daří :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Wecernice2
23.7.13 09:47
@Anonymní píše:
Chtěla bych se zeptat, rodiče nám přenechají auto a my si ho chceme přepsat i v registru vozidel na nás, nechceme platit darovací daň, jakou smlouvu máme sepsat mezi otcem a mnou a jak je to s pojištěním, budu ráda za jakoukoli radu, odkaz, zatím jsem nic pořádně nenašla :nevim:
Úplně jednoduše si napište kupní smlouvu mezi Vámi a otcem a cenu dejte jakoukoliv nebo třeba z korunu. Tak budete mít jiný nabývací titul k autu a bez darování. Dostala jsem takto od otce motorku..
  • Citovat
  • Upravit
3352
23.7.13 09:51
@Anonymní píše:
Chtěla bych se zeptat, rodiče nám přenechají auto a my si ho chceme přepsat i v registru vozidel na nás, nechceme platit darovací daň, jakou smlouvu máme sepsat mezi otcem a mnou a jak je to s pojištěním, budu ráda za jakoukoli radu, odkaz, zatím jsem nic pořádně nenašla :nevim:

Já bych sepsala kupní smlouvu, dala bych třeba symbolickou cenu 1000,– Kč, které samozřejmě nebudeš platit, je to jenom jako. Půjdeš na některou pojišťovnu se smlouvou, nejlevnější si najdeš na www.epojisteni.cz, necháš si tam na sebe napsat povinné ručení. Půjdeš na technickou, kde ti udělají evidenční kontrolu. Pak na dopravní inspektorát 1. v místě bydliště otce, pokud je stejný, musíš mít formulář plné moci, který má každý dopravní inspektorát, pak formulář žádost o změnu v registru vozidel, kde uděláš tzv. polopřevod, to zn. že odhlásíš otce, pak přihlášku přihlásíš sebe. To je vše. Na DI - velký technický průkaz, malý technický průkaz, zelenou kartu, plnou moc, žádost o změnu v registru a přihlášku, občanku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová