Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Lhuta je do mesice.Kde jsi to auto koupila v bazaru
A ano v miste trveleho pobytu.
Lhůta je 10 pracovních dní od toho co ho předchozí majitel odhlásí na tebe, vyznačuje se to do malého TP. A přihlašovat musíš v místě trvalého bydliště.
a pojistku mít už od data koupě, kdyby se něco stalo, aby to bylo na tvůj štít a za každý den nepojištění si pak napíše ČKP o penízky
Díky za odpovědi, auto mi koupil manžel v bazaru, odhlášený z bazaru to na mě je, ale já si to musím ještě vyřídit na sebe. Pojistku mám, to je jasný, ale zatím jen nějakou měsíční. Je to moje první auto a vlastně celklově začínám řídit a řešit všechno kolem auta. Problém je v tom, že ted odjíždím na 14 dnů pryč a než se stihl vyřídit převod z bazaru, tak pár dnů uplynulo a já ted nevím, jestli to do tý lhůty stihnu. Jsem vyplašená nejen z řízení, ale i z byrokracie ![]()
Já si myslím, že je tam ta lhůta 10 dní a radši bych tam zítra seběhla. Převod je hotový za pár minut a budeš mít klid. Nevím jestli musí být i převodu z bazaru evidenčka, já jsem ji před dvěma lety mít musela, ale bylo to auto přivezené z ciziny.
Pouze evidenčka, emise se řeší pouze při technické. Jinak těch 10 dní běží od toho odhlášení, ne od koupě, takže by bylo asi lepší to přihlásit teď, ale na druhou stranu, já takhle přihlašovala auto po 3 měsících (muselo do servisu, tudíž jsem nemohla na evidenčku) a taky to nikdo neřešil…
karolínka.sofinka píše:
já myslím, že je evidenčka a poplatek za emise.
Jé, teď mi došlo, že asi myslíš ten bláznivý ekologický poplatek podle toho jakou euronormu auto splňuje. Jo, tak ten se platí pokud auto nemá EURO 3, ale vůbec nevím jak to s ním funguje, stihla jsem převod ještě před jeho zavedením.
pojistka je jasná, evidenčku po mě vždy chtěli na moje jméno (za 100-150,– na stk), eko-poplatek podle plnění emisních norem auta (ve velkým techničáku to je většinou napsané), a na přihlášení sice lhůta je, ale když to vyřídíš později, tak se nic neděje (do té doby vozit v autě kupní smlouvu, kdyby tě náhodou zastavili)
karolínka.sofinka píše:
a pojistku mít už od data koupě, kdyby se něco stalo, aby to bylo na tvůj štít a za každý den nepojištění si pak napíše ČKP o penízky
fakt? bez pojistky nepřihlásíš, takže je jasné že jakmile je auto na tebě, musíš mít pojistku plus kdyby tě v autě zastavili policajti před přepisem, ale ty tu kupní smlouvu nedáváš nikomu, takže to datum neví a taky ve smlouvě s pojištovnou teda vždy mám datum a přesnou hodinu odkdy platí - kdy ji sjednávám (pozpátku ti to pojištovat nebudou, co kdyby už něco s tím autem bylo,ne?)
mati píše:karolínka.sofinka píše:fakt? bez pojistky nepřihlásíš, takže je jasné že jakmile je auto na tebě, musíš mít pojistku plus kdyby tě v autě zastavili policajti před přepisem, ale ty tu kupní smlouvu nedáváš nikomu, takže to datum neví a taky ve smlouvě s pojištovnou teda vždy mám datum a přesnou hodinu odkdy platí - kdy ji sjednávám (pozpátku ti to pojištovat nebudou, co kdyby už něco s tím autem bylo,ne?)
Teda nevím, jestli tě správně chápu, ale jde o to, že bývalý majitel zruší pojistku ke dni prodeje auta, takže když si člověk odváží koupený auto domů, teoreticky by ho měl mít už pojištěný. Některý autobazary nabízej nějaký krátkodobý pojistky.
Takže když si koupíš auto a za tři dny někoho nabouráš a nebudeš ho mít ještě pojištěný, tak je to docela průser.
PetraJ píše:mati píše:Teda nevím, jestli tě správně chápu, ale jde o to, že bývalý majitel zruší pojistku ke dni prodeje auta, takže když si člověk odváží koupený auto domů, teoreticky by ho měl mít už pojištěný. Některý autobazary nabízej nějaký krátkodobý pojistky.karolínka.sofinka píše:fakt? bez pojistky nepřihlásíš, takže je jasné že jakmile je auto na tebě, musíš mít pojistku plus kdyby tě v autě zastavili policajti před přepisem, ale ty tu kupní smlouvu nedáváš nikomu, takže to datum neví a taky ve smlouvě s pojištovnou teda vždy mám datum a přesnou hodinu odkdy platí - kdy ji sjednávám (pozpátku ti to pojištovat nebudou, co kdyby už něco s tím autem bylo,ne?)
Takže když si koupíš auto a za tři dny někoho nabouráš a nebudeš ho mít ještě pojištěný, tak je to docela průser.
no když se něco stane - tak je průser to jo (hlavně když býv. majitel už stihl zrušit pojistku)
mě jde spíš o to, že mi to pojištovna pozpátky nepojistí a taky když koupíš auto (od majitele bereš ideálně malý techničák a jeho zelenou kartu, které pak zničíš - záleží na domluvě) přece jen než on zařídí zrušení pojistky a taky přepis, než ti dojde poštou velký techničák (bez kterého si tu pojistku nepořídíš)
podotýkám koupě od majitele, bez autobazaru, tam to jde, většinou mívají smlouvy s pojištovnami
takže když to nemáš jak udělat, jak po tobě můžou chtít zaplatit nepojištěné dny auta v odhlášce
Ahoj, potřebuju si na sebe převést auto. Je mi jasný, že musím mít uzavřenou pojistku, ale chci se zeptat, jestli je nějaká lhůta, do kdy to musím na sebe převést od koupě? A jestli musím auto na sebe přihlásit pouze v místě trvalýho bydliště.
Děkuju všem