Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojda, naše malá, jak už je jasné z názvu této diskuze, má převrácený režim.
A já už si nevím rady.. trvá to měsíc, možná o něco déle, ale teď je to extrém.. teď je to opravdu celé otočené.
Předtím aspoň vstávala v 11-14:00
Ale teď mi prospí opravdu celý den ( budí se jen na kojení)
Spát chodíme v 7 ráno kupříkladu.
Už od začátku tohoto problémů ji budím každý den v 8-10:00 ráno aspoň. Aby si nějak zvykla a bohužel bez úspěchu akorát je protivná, já jak zombie, do toho mám ještě chlapecká (5)
Ze začátku jsme chodili spát ve 2-3 v noci, to ještě šlo.. ráno vstávala taky v těch 9 třeba. Pak se to začalo postupně prodlužovat.
Prosím o rady, jestli to mám prostě nechat a jednou, třeba do toho roka, se to srovná. Nebo jestli se mám dál snažit o nějaký režim. Ale přijde mi to vniveč.
Dopředu děkuji za rady a vaše zkušenosti. ![]()
@Dzejny.m píše: Více
S ohledem na starší dítě bych ten režim nastolila i za cenu pár ukňouraných dnů. Ráno jí prostě vzbudit, až půjdete se starším do školky, udržet bdělou třeba do 10, dát spát, po hodince vzbudit a opět udržet vzhůru do odpoledního spaní. Večer zastlat do postele nějak rozumně, zhasnout a prostě držet „noční režim“ - žádné hraní, žádné rozsvicení, mluvení nahlas atd.
@unuděná
Když ono ji kolikrát můžu budit jak chci a malá by spala i hlavou dolu. No je to na palici.
No budu to tedy zkoušet dál nejspíš. Snad se naučí, jinak mi klepne ![]()
Snažila bych se nastavit režim a nečekat až se to spraví samo. Sami teď procházíme spánkovým poradenstvím, protože u nás se to samo nespravilo (tedy jiný problém).
Aby v 7 měsících mimi prospalo den není normální, v tomhle věku potřebuje cca 2-2,5 hodiny spánku přes den a 10-12 h v noci. Normalne bych budila a trvala na režimu - pár dni, třeba 2-3 to potrvá. Ale nastavila bych spánky např. takto, 6:30 vstávání, 9:00-10:00 spánek, 13:30-15:00 spánek, 19:00 večerka. Plus minus. A fakt budila, nenechala aby spala přes den.
@Brbra ona ty 2-2,5 hodiny prospí, ale v noci, že jo
no budeme se snažit, moc děkuji za radu
A jak usíná? Prostě si někde sama lehne a usne?
Slyší dobře? Mě to nepřijde úplně běžné, aby 7m dítě přes den skoro pořád spalo - kdy má čas na bříšku, rozvíjet motoriku, kdy si povídáte, hrajete, kdy jí ukazuješ svět? V noci? ![]()
@unuděná Usíná v postýlce nebo při kojení. Poznám, že je unavená, jako opravdu scéna, když uznání nechce chovat.
Hrajeme si i v noci.. co dělat s dítětem, který prostě nechce spát viď.. nemůžu ji prostě nechat v postýlce řvát, nebo ji chovat aniž bych na ni nepromluvila.
Prostě jedu podle její potřeby..
No vidíš, tak jí přes den nedávej do postýlky a koj jí někde, kde je hodně vjemů, aby u toho neusínala. Pár dní bude protivná a nerudná, ale věř mi, že se srovná.
V noci jí samozřejmě nenech řvát, ale nerozsvěcej, nemluv na ní, nehraj si s ní. Maximálně si jí vezmi k sobě, hlaď jí, nedovol jí zvedat se a opět, za pár dní by se měla srovnat.
Zkus postupně posouvat spaní, třeba o 15–30 minut každý den, aby si tělo postupně zvyklo na nový režim. Přes den ji udržuj aktivní, co nejvíc na světle, a naopak večer ztlum světla a vytvoř klidnou atmosféru. Srovnání režimu může chvíli trvat, ale důslednost obvykle přinese výsledky.
@Dzejny.m vydrž, ono se to zlepší určitě
pomoz tomu a bude to dobrý ![]()