Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Zdravím maminky.. uz jsem opravdu zoufala ze spanku meho dítěte..je mu pul roku. Vzhuru je kazdou hodinu, vzdycky kdyz konecne zamhouřím oko, tak muzu znova vstavat. Kolikrát usne a po položení je opět vzhůru a nebo za 10 minut kdyz ho položím.. uz to fakt nedávám, nevim co ma za problem. Nonstop na prsu, zuby tam nevidim, spi vedle me, vedro tu nemame..chodime na procházky, takze na vzduchu je taky prez den.. uz fakt melu z posledního a hlavne se cejtim jak papinak ze kazdou chvily vybouchnu. No.. ale to je jedno, asi si tim prošla každá z nás.. zkoušel někdo bachovky? Docela mě zajímá, jestli by to pomohlo.. jinak za celou dobu co je malý na světě mi spal hezky asi týden, jinak je to pořád takhle šílený, takže to není otázka nějaké spánkové regrese. Jeste me zajímá kdy vaše deti začali trosku lip spat? Mam jeste dvouletého syna, ale uz si vubec nevzpomínám, ale mam pocit ze v tuhle dobu uz spal krásně celou noc ![]()
Nám nikdy nepomohlo nic. Vyzkoušeno na třech dětech. Za mě si ho dej do postele a vůbec na něj nemakej. Já měla z jedné strany postýlku, z druhé zábranu. Nakojila jsem a jak se pustil, tak jsem se opatrně vzdálila. V noci spal na prsu. U druhého a třetího mě to zachránilo. U prvního jsem se v tom hrozně trápila a měl být prostě v posteli. Třetí je teď už na UM, ale dělám to stejně
jinak tě chápu
synovi je rok a půl. Už melu z posledního. U nás je problém zdravíčko. Kdyby nebyl pořád nemocný, tak je to lepší. Momentálně řeším problém, že když spí přes den dva spánky ( to dá klidně i čtyři hodiny spánku) tak spí moc pěkně v noci. Usne o půl osmé a vstává ve tři ráno
když dám jeden spánek ( jde to jen v případě, že je mu líp, což je hodně málo). Tak spí přes den dvě hodiny a je v sedm vyřízený. Pak v noci spí hrozně. Chovám několikrát za noc a vstane ve čtyři
takže asi pojedeme dva spánky, protože je to snesitelnější. Včera mi děti dávali bonbóny v autě, protože jsem se bála, že usnu za volantem. Už aby spal normálně
@1010 píše: Více
Jako ty se tomu směješ, ale takto mi volala ségra, že si dítě vždy vzbudí
tak už to taky dělá takto. Dítěte, když usne, tak se nedotýkáme
základní pravidlo ![]()
Bachovky jsou fajn jako podpora pro maminku, ale u miminka bych byla opatrná – raději konzultuj s pediatrem. Co mi pomohlo, bylo zkusit zavinování, bílý šum a hlavně co nejvíc odpočinku, kdykoli to jde (i přes den). Lepší spánek u nás přišel kolem 8. měsíce, jakmile se začalo víc pohybovat a unavilo se.
@ruzzicka píše: Více
Zavinování nám od miminka taky pomohlo, ale zavinovat půl roční dítě je už nebezpečný. Takže to odpadá. To se oplatí zkusit u novorozence.
Zkoušela jsem Bachovky, různé sirupy pro lepší spánek, čaje a nepomohlo nic. Za mě vyhozené peníze. Teď má 2, 5 roku a pořád se za noc minimálně 2× vzbudí. Už jsem si zvykla, jen mi vznikly asi nějaké poruchy spánku, protože pak dlouho nemůžu usnout, celkově spánek děs.
Jak píšou ostatní. Dat k sobě do postele a v noci nevstávat a jen se vždy k miminu natočit. U nás to bylo u všech 3 dětí podobné. Zlepšilo se to až v roce a půl. Když to šlo tak jsem si pospala o víkendu dopoledne když vzal malou manžel a nebo po obědě s miminem ( když mě starší nechali). Pozitivní je že to jednou přejde, horší je že těžko říct kdy 🫣