Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojte,
mam dotaz, na zaklade ceho pribira miminko v deloze? Co urcuje finalni vahu? Je to vec pouze geneticka? Nebo se da ovlivnit stravou? A do jake miry?
Na netu jsem se divala, ale nasla jsem pouze dohady, rada bych odpoved zalozenou na faktech, nebo pokud nekdo ma odpoved primo od lekare.
Diky ![]()
@tlustyhrosik Odpověď je, že to nikdo jistě neví a všechno jsou více či méně pouze dohady. Resp. bude to nějaký mix všech uvedených faktorů, který se u každého bude projevovat s jiným poměrem, tedy neřešit, stejně to nijak neovlivníš.
@j.a.n.i1 píše:
@tlustyhrosik Odpověď je, že to nikdo jistě neví a všechno jsou více či méně pouze dohady. Resp. bude to nějaký mix všech uvedených faktorů, který se u každého bude projevovat s jiným poměrem, tedy neřešit, stejně to nijak neovlivníš.
Tak to je smula, ja doufala, ze se konecne dozvim, jestli to jde necim ovlivnit. ![]()
Pokud vim, moc to ovlivnit nejde. Udajne je to genetika. Moje tchyne mrla prvniho kluka 4,5 kg. U druheho drzela dietu na hlavkovem salatu a druhy kluk mel 4,8 kg. Ja mela prvniho 3,8. Pribrala jsem 18 kg. U druheho na cukrovkarske diete jsem pribrala 14. Mel „jen“ 3,6 ale deset dni pred terminem tak by brachu dohnal.
@tlustyhrosik je to dané geneticky ovlivnit to nejde záleží jen kterou genetickou informaci si dítě odnese ![]()
Určitě to bude genetický. já se nejvíc cpala u posledního, to jsem přibrala dost přes 20kg, a třeba u prostředního jsem nejprve 6kg zhubla, a pak jen asi 8 přibrala, takže ve finále +2kg, no a prostřední byl největší a poslední nejmenší. taky jen dohad, ale fakt si myslím, že velký vliv to nemá. pokud nemá tda maminka třeba cukrovku
Slyšela jsem že když se berou dlouho těhotenské vitamíny tak je dítě taky větší co je na tom pravdy nevím.
Nějak nechápu, proč dámy neustále řešíte počet svých nabraných kil vs váha plodu?
Plod je prostě parazit a pokud má z čeho brát, tak bere.
Těho cukrovka, placenta, průtoky přes placentu. Tam se váha plodu dokáže ovlivnit jak směrem nahoru, tak dolů.
@berry4 píše:
Nějak nechápu, proč dámy neustále řešíte počet svých nabraných kil vs váha plodu?
Plod je prostě parazit a pokud má z čeho brát, tak bere.
Těho cukrovka, placenta, průtoky přes placentu. Tam se váha plodu dokáže ovlivnit jak směrem nahoru, tak dolů.
U te tehotenske cukrovky jde vaha plodu nahoru a u placenty a prutoku mimo normu muze jit Jak dolu tak nahoru? Nebo pouze je plod mensi?
@tlustyhrosik napsala jsem neúplně. Je to tak, jak píšeš. Plod je menší. Než by mohl za normálního stavu být.
Taky by mneto zajímalo :/… dneska jsem byla na UTV (jsem 20+5) a dr. mi řekl, že malá je drobnější, ale žádné potíže prý nehrozí…