Přídavky na dítě - mám nárok?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1824
7.5.17 16:42

@j.a.n.i1

@laducha píše:
Bydlím s dospělým pracujícím synem a malou dcerou. Do přídavků se počítá jen můj příjem + příjem dcery - alimenty (které nedostává).
Příjem rodičů by se bral při příspěvku na bydlení, já u příspěvku na bydlení synův příjem přiznávám, u přídavků ho paní nechtěla.
Pokud rodiče pracují, může si jeden z nich odečíst dítě z daní.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101777
7.5.17 16:44

@Zireael Tak možná protože on už je dospělý a tedy on nemá vyživovací povinnost ke své sestře, oproti tomu vy jste byly oba žadatelé a příjem žadatelů se počítá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
7.5.17 16:44

@Tute Napsala jsem to špatně, ne vloni, ale předloni. Letos nám to vyjde taky.

Je to do 2,4 násobku ŽM, mluví se o tom, že by to mělo být do 2,7 násobku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
7.5.17 16:46
@j.a.n.i1 píše:
@Zireael Tak možná protože on už je dospělý a tedy on nemá vyživovací povinnost ke své sestře, oproti tomu vy jste byly oba žadatelé a příjem žadatelů se počítá.

Je to, jak píšeš, jako rodinu berou mě a dceru.
U příspěvku na bydlení je to jasné, bere se příjem všech, kdo mají v bytě trvalé bydliště.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1824
7.5.17 16:49

@j.a.n.i1 hele fakt nevím, je to těch cca 10 let a byli jsme na tom tratní asi 1200 Kč každý, je to dávno pryč. K nárokům na dávky se jinak nevyjadřuju, nevyznám se v tom, já mám nárok leda na RP, jen mě tohle na základě vlastní zkušenosti zarazilo, tak jsem se zeptala. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
7.5.17 16:52

Tak jsem koukala na net, že by se měly brát i příjmy prarodičů. Je fakt, že můžou mít daňové zvýhodnění na vnouče, tak asi proto.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
7.5.17 16:56

Rodina a nezaopatřené dítě
Systém SSP chápe rodinu jako soužití rodičů a nezaopatřených dětí ve společné domácnosti. Za nezaopatřené dítě je považováno dítě do skončení povinné školní docházky a dále, pokud se buď připravuje na budoucí povolání nebo je zdravotně postižené, nejdéle však do 26 let - podrobná úprava viz § 11 zákona SSP.
:think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101777
7.5.17 17:00
@laducha píše:
Tak jsem koukala na net, že by se měly brát i příjmy prarodičů. Je fakt, že můžou mít daňové zvýhodnění na vnouče, tak asi proto.

Koukala jsem taky a tedy nevidím tam, že by se měli posuzovat prarodiče :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
7.5.17 17:02
@j.a.n.i1 píše:
Koukala jsem taky a tedy nevidím tam, že by se měli posuzovat prarodiče :think:

Na jiných stránkách jsem ty prarodiče našla, tak fakt nevím. Nejlepší se bude zeptat na úřadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.5.17 17:02

Toto téma mě zajímá…jsem v podobné situaci, mám 2 letou dceru a mám pouze RP. Bydlím tedy v bytě se svojí mamkou, která je v důchodu. Když bych si zažádala o přídavky na dítě, bude se do příjmu počítat i mamky důchod? Díky za info…

• Citovat
  • Upravit
76958
7.5.17 18:06

Kvůli přídavkům na dítě se příjmy babičky ani dědečka nezapočítavají!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
7.5.17 18:15

@stinga
Z netu
Matka žije se dvěma dětmi ve věku 12 a 17 let ve společné domácnosti se svými rodiči. Její čistý měsíční příjem je 17 tisíc korun, rodiče dají měsíčně dohromady 20 tisíc korun čistého, příjem domácnosti je tak 37 tisíc korun. V tomto případě matka na přídavky na své děti nárok nemá. Aby je dostala, musela by domácnost mít měsíčně příjem maximálně 32 136 korun čistého (tedy 2,4násobek životního minima, které je 13 390 korun).
Zdroj: http://www.penize.cz/…nekolik-tipu

A pak si vyber, na každé stránce je to jinak :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76958
7.5.17 18:17

@laducha ten příklad je z roku 2012 :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30628
7.5.17 18:20
@stinga píše:
@laducha ten příklad je z roku 2012 :mrgreen:

A myslíš, že teď je to jinak? :think: Zkusím mrknout jinam, zajímá mě to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76958
7.5.17 18:26

@laducha vím, jsem matka samoživitelka, bydlím u rodičů, dostávám přídavky a dokládala jsem pouze svůj příjem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat