Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj těhulky
Chci se vás zeptat jestli nemáte s tím někdo zkušenost. Vím, že jde přihlásit adresa pobytu když jsem na neschopence jako těhotná v rámci české republiky. Nevíte zdali to jde i mimo Čr?
chtěli bychom na vánoce na Slovensko ale riskovat nechci. Děkuji moc za odpověď ![]()
@Marry6 Ne, to fakt bez speciálního schválení revizního lékaře nejde… a ten by se minimáně podivoval, proč je tedy nutné abys byla na neschopence, když evidentně můžeš bez obav cestovat ![]()
Co vím, lze říci u doktora, že třeba v bytě budete předělávat topení/vodu a tak budete po dobu „oprav“ u rodičů/strýčků to je fuk. Zda to jde i mimo čr bych se určitě zeptala doktora ![]()
Po CR to jde, do zahranici to musi schvalit revizni lekar, dovedu si to predstavit u zahranicniho zamestnance, ktery je zde pojisten a po dobu PN bude s rodinou doma, ale toto ti asi neschvali.
Podle me to na Slovensko nejde, jedine si to treba na par dni lajznout na cerno nebo nejet nikam.
@Marry6 na Slovensko to jde, tedy alespoň u mého lékaře (taky jsem těhule na neschopence) a na konci září jsem si potřebovala vyzvednout občanku na Slovensku kvůli změně příjmění, tak jsem ptala mého gynekologa jak postupovat, že bych si opravdu nutně ten OP potřebovala vyzvednout protože na konci října končila splatnost vyzvednutí nové občanky a říkal, že klidně si tam můžu zajet. Kdyby kontrola přišla, tak prostě jsem si šla vyzvednout doklad. Ptal se mě jestli nechci napsat, že se tam zdržím více dnů - třeba pátek, sobota a v neděli domů, ale to jsem odmítla s tím, že jedeme jenom na otočku a potřebuji to jenom proto že by mi vycházky nepokryli tu dobu, kterou strávíme cestou a čekáním na úřadě… ale určitě se zeptej svého lékaře jak to má ![]()
@Arby Bys ses asi hodně divila, kdyby se ti tam něco stalo…
§ 56
Režim dočasně práce neschopného pojištěnce a místo pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti
(3) Změnit místo pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti smí pojištěnec pouze s předchozím souhlasem ošetřujícího lékaře. Byla-li pojištěnci podle věty první povolena změna místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti v období prvních 14 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti a v období od 1. ledna 2011 do 31. prosince 2013 v období prvních 21 kalendářních dnů dočasné pracovní neschopnosti, popřípadě náleží-li pojištěnci po uplynutí tohoto období v době dočasné pracovní neschopnosti nadále započitatelný příjem [§ 16 písm. b)] také v období, po které mu v době dočasné pracovní neschopnosti náleží tento příjem, je pojištěnec povinen tuto změnu místa pobytu předem písemně nebo jinak prokazatelně oznámit zaměstnavateli. Změnu místa pobytu dočasně práce neschopného pojištěnce z důvodu pobytu v cizině může ošetřující lékař povolit jen po předchozím písemném souhlasu příslušného orgánu nemocenského pojištění; o souhlas orgánu nemocenského pojištění žádá tento orgán pojištěnec.
§ 61
Povinnosti ošetřujícího lékaře
g) rozhodnout na žádost pojištěnce o povolení vycházek a změně jejich rozsahu nebo doby nebo o povolení změny místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti v případech uvedených v § 56 odst. 3 větě první a třetí a o tomto rozhodnutí informovat nejpozději v následující pracovní den příslušný orgán nemocenského pojištění na předepsaném tiskopise; je-li třeba k povolení změny místa pobytu v době dočasné pracovní neschopnosti a k povolení vycházek podle § 56 odst. 6 věty třetí předchozího souhlasu orgánu nemocenského pojištění, může povolit tuto změnu nebo tyto vycházky jen na základě tohoto předchozího souhlasu,
@j.a.n.i1 Může se stát cokoliv a kdekoliv, klidně i když jde jenom člověk během vycházek do obchodu pro rohlíky nebo je na cestě k lékaři kvůli kontrole, to už nikdo neovlivní.
Jenom jsem napsala svůj případ a jak mi to řekl doktor. Jestli to je tím, že jsem Slovenka a trvalé bydliště mám také na Slovensku, to nevím, ale nemůžou tě nechat bez OP - i ten papír, který ti dají jako náhradu má určitou splatnost a rozhodně bych nechtěla zůstat bez dokladu totožnosti. Jak už jsem řekla - napsala jsem svoji zkušenost a zakladatelka by se určitě měla zeptat svého ošetřujícího lékaře.
@Arby jasně já se jí na to zeptám. Asi každý se k tomu jinak staví. Taky potřebuji řešit věci ohledně bydliště na sr páč už máme trvalý pobyt tu v Čr a řešit doklady mezi dvěma republikami je opravdu nemožné ![]()
@Arby jasně já se jí na to zeptám. Asi každý se k tomu jinak staví. Taky potřebuji řešit věci ohledně bydliště na sr páč už máme trvalý pobyt tu v Čr a řešit doklady mezi dvěma republikami je opravdu nemožné ![]()
@Arby Ano, může, ale když se ti to stane ve vycházkách, tak je to z hlediska nemocenské v pořádku, když na Slovensku, tak je to porušení léčebného režimu, bez ohledu na to, co ti tvrdil doktor, protože on ti to prostě podle zákona povolit nemůže, bez ohledu na to, co ti tvrdí. Tedy problém bys z toho měla ty a pak by záleželo, jak by to posoudilo OSSZ a tedy jakou sankci by ti udělili.