Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahojky. Mám problém. Mám dvouměsíční holčičku, kterou asi od 1 měsíce věku dokrmuji, ale pořád ještě kojím. V pátek onemocněla a chtěla jen prso, tak se mléko začalo tvořit dost. V pondělí musela holčička do nemocnice na JIP, kde s ní nemůžu být. Tak doma odsávám a mlíčko schovávám. Jenže dnes odpoledne už ho bylo míň a míň. Zítra už by ji měli pustit na oddělení a budu tam s ní. Je možné se ještě rozkojit, nebo už jsem o to mlíčko přišla?
Omlouvám se za ten dotaz, ale u kluků jsem kojila jen měsíc a u malé to ještě pořád jde a nerada bych o to mlíčko přišla......
Tak jak jsi sama zjistila, když chtěla prso pořád, tak najednou bylo mlíka hodně. Takže přikládat, přikládat, vem si odsávačku sebou a odsávej pak ještě po kojení. Prsa by se měli zase nalít, bude to jako při růstovém spurtu.
Přeju, ať jste hlavně brzo spolu ![]()
Přesně tak. Čím bude větší poptávka, tím bude větší nabídka. Tak koj,koj,koj
a bude to v pohodě. Případně odsávej. ![]()
A hlavně, a´t už jste zdraví ![]()
já jsem skoro přišla o mlíko když byly malé 3 měsíce a rozkojila jsem se chce to elektrickou odsávačku(ta je nejlepší) a odsávat pravidelně i v noci a hodně pít , jíst hodně vývary. Já jsem se rozkojila z 20 ml do plného kojení a kojím doted . Zvládnout se to dá ![]()
urcite se to zlepsi, furt prikladej co to pujde, zkus si vymoct i kojicim cajem, nejlepe teplej primo pri kojeni, nekomu pomaha gravimilk, cerny pivo, caro, melta.
na jedno kojeni stridej obe prsa, pak od dalsiho zacit tim co se koncilo. Koj klidne co dve hodiny, nebo driv, jak si rekne, nejvic se mliko tvori v noci.
je velka sance se znovu rozkojit ![]()
Kamaradka odsavala tyden a normalne koji furt.
Preju brzke uzdraveni! ![]()
určitě se rozkojíš. jak píšou holky to dělej. já na měsíci přišla skoro o mléko - zánět v obou prsech a rozkojila jsem se. přeju vám oboum brzké uzdravení.
Moc děkuju. Zvedly jste mě náladu. Tak já jdu zase odsávat a zítra už se bude muset snažit ta moje malá prďolka…
Anabellko - jak psaly holky, určitě se rozkojíš. Někde jsem četla, že jedna maminka se rozhodla, že už nechce kojit, nekojila vůbec asi týden, po týdnu jí to přišlo líto, tak to zkusila znovu a opět se rozkojila, takže to určitě zvládneš
Doufám že jo. Malou mě pustí z JIP až zítra, tak to musím ještě den vydržet. Ale zatím pořád teče, tak doufám že nepřestane ![]()
Bobek mala, neboj, mlicko bude. Telo si rychle vzpomene, zatim odsavej a hlavne klid, pokud to trochu jde ![]()
Snažím se …
Je to těžký… Já bych tam na kojení mohla být, ale mám ještě nemocný batole doma. Fakt hrozná kombinace.
Ahoj, potřebuji radu. Na Vánoce jsme dostali wellnes na 3 dny (2noci), poslední termín vyčerpání bude příští víkend. A řešíme problém, zda si vzít malou a nebo ne. Rodiče se nabídli, že mi ji pohlídají, jenže já kojím. Malá už ale pěkně jí. Když jsem měla teď zkoušky, tak pila i UM, takže na to zvyklá je. Vím, že by to moje mamka zvládla. Ale mám strach, abych nepřišla o mlíko…dcera má 9 měsíců, ještě nikdy nikde nebyla na noc beze mě. Odjížděli bychom v pátek k večeru a přijeli v neděli kolem oběda. Myslíte, že tím můžu něco pokazit? Můžu přijít o mlíko a nebo si dcerka odvyknout od prsa?… pořád nad tím přemýšlím a nevím, jak se rozhodnout. Byla jsem už rozhodnuta si ji vzít s sebou, ale mamka pořád do mě hučí, že to tam pro děti není a na procedury budeme muset chodit na střídačku a né společně.
Hotel je asi hodinu a půl od našich, takže vrátit se můžeme kdykoliv. Dcerka rodiče zná, stýkají se velmi často.
Děkuji za rady a názory ![]()
Nevím, kolikrát denně kojíš, ale ujasni si, co budeš případně dělat s nalitýma prsama.
Ja bych jela bez dcerky. Na prsa si asi neodvykne, ty mozna budes muset jednou dvakrat odstrikat, jednak a by te nebolely, jednak aby se dal tvorilo mliko.
No tak od devítiměsíční kojené, která nikdy beze mě na noc nebyla, bych na tři dny neodjela, určitě bych ji vzala s sebou. Bála bych se, že to pro ni bude šok. Nehledě na nalitá prsa
Ale to si musíš rozhodnout podle sebe, jak to cítíš, já jsem „matka kvočna“, moje roční nikdy na noc nikde nebyla a ani to nemám v nejbližší době v plánu, je pořád kojená. Hlavně se nenech ovlivnit hučením tvé mámy, prarodiče se obvykle bůhvíproč třepou, aby měli dítko na noc co nejdřív ![]()
A myslím, že si to můžete užít i s mimčem.