Příjem rodiny

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
72725
16.12.20 08:02

To se nedá specifikovat.. Já žila sama s dětmi že stejné částky, zvládla jsem hodně i ušetřit, teď máme 40 a ušetříme i z toho a je nás o 3 víc :mrgreen: záleží na nákladech.. Jsem dřív dost utracela za kraviny, teď se víc hlídám a ono to jde pořád dobře.. Šla jsem z bytu 2+1 na dům o 350 m2 :mrgreen: hypo jsem dostala úplně v klidu.. Jo a teď je nás doma 6..

Příspěvek upraven 16.12.20 v 08:06

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5866
16.12.20 08:03

Tak záleží, do čeho chcete jít, jestli byt za 3 mega nebo rodinný barák za 7…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.12.20 09:10

Ja už sem nemůžu chodit, protože tady vždycky chytnu akorát depku :D Máme s manželem menší příjem, zatím sami a dokonce ušetříme. Od příštího roku nám s mojí mateřskou příjem klesne a přibyde člen. Co jsem počítala, tak budeme dost na hraně, ale hlady snad neumreme. Nejvíc nákladů dělá hypotéka na dům, ale kdyby jsme šli do nájmu, tak stejně za nějaký malý krcálek budeme platit stejně.
Můj závěr je, že lidi mají i méně a žijí.

• Citovat
  • Upravit
16.12.20 09:12
@https píše:
Nemáte-li velké mandatorní výdaje, tak výše příjmu nebude zas takový problém. Jste na tom lépe, než spousta jiných rodin, které hypotéku dostaly.

Naopak, problém bude to, že dnes už vám nikdo nedá hypotéku na 100% LTV, ale jen 90%.

Takže například vaše kupní cena nemovitosti bude 6mil, ale odhadce banky to odhadne na 5mil (Odhad banky defacto NIKDY nemůže vyjít výše, než je cena, co budete mít napsanou v kupní smlouvě. Možná tak leda kdybyste kupovali od rodičů, tedy za cenu výrazně nižší, než je obvyklá tržní v čase a místě.)

No a z těch 5mil odhadu vám banka půjčí nejvýše 90%, což je 4.5mil.

Musíte tedy mít našetřeno asi 1.5 mil Kč. Pokud to nemáte, tak musíte snížit svoje nároky a koupit něco levnějšího. Otázkou je, zda-li vám horší nemovitost bude vyhovovat, nebo to bude jen kompromis a černá díra na peníze.

Splátka hypotéky samotné je dnes docela nízká, takže toho se není třeba se zas až tak bát. Potencionální problémy nastanou teprve až se začne zvedat úroková sazba po době fixace.

Asi tak, dobře napsáno

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20853
16.12.20 09:13
@Lama Lama píše:
Co je šetřit? Dát do polštáře nebo na sporák? Když to dá na hypotéku, je to výdaj nebo šetření, investice? Když 10 tis dám na sporák a za 2 roky za to koupím auto, bylo to šetření nebo ne? To, co později utratí je šetření nebo je to jen to, co si odnesou do hrobu?

V mesicnim rozpoctu je setreni cokoliv, co se hnedka neutrati v tom mesici. Ano, setreni se da brat i splaceni hypoteky nebo to odkladani na budouci auto atd. Proste cokoliv, co se hnedka neprozere. A ano, da se setrit az do hrobu, ale to uz je pro dalsi generaci. Ale ja bych to spis vyuzil behem zivota ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2813
16.12.20 10:09
@https píše:
Mimochodem, to že by každá rodina měla mít vlastní byt/dům je zažitý nesmysl. V západním světě to tak nefunguje. Naopak, země s největším podílem majitelů vlastních bytů a RD je v EU tuším Rumunsko.

Celé je to jen masáž, na které rýžují banky, FP, developeři a hlavně zaměstnavatelé. Protože snem každého zaměstnavatele je zaměstnanec s 30ti letou hypotékou na krku. Takový bude v práci držet hubu a krok, protože jak nezaplatí pár splátek, tak přijde o vše. Je fajn mít vlastní bydlení, ale dokud ho bance celé nesplatíte, tak je to pořád na vodě. Nehledě na to, že určitých nákladů jako je voda, topení, pojištění, elektřina a fond oprav se nezbavíte ani ve vlastním rodinném domě.

Pro spoustu lidí, v závislosti na jejich životní situaci, tedy vychází, že je lepší si vhodné bydlení pronajímat, jednou za pár let se přestěhovat dle potřeb do většího/menšího nebo změnit lokalitu, protože jsem někde našel mnohem lépe placenou práci. Mezi tím spořit a část naspořených peněz průběžně investovat do finančních produktů s dobrým zhodnocením. Například do podílových fondů, nebo pokud se vyznáte tak přímo do akcií.

A co budou dělat ti lidé v důchodu? Celý život budou platit X tisic měsíčně někomu cizímu (za 20-30let bydlení v nájmu zaplatí pronajímateli tolik, jak za vlastní barák), a nakonec jim zůstane jen holý zadek. Na západě to tak může fungovat, protože se o duchodce na stará kolena postará stát, případně si zvládnou za život nasetrit. Což u nás fakt nehrozí. Na stát bych nespolehala a z běžné české výplaty toho lidé s dětmi, kteri navíc ještě platí nájem, nejsou schopni ušetřit tolik, aby je to zabezpecilo na stáří a byli schopni táhnout nájem bytu i z důchodu a různých penzijních připojištění. Pak jim zbyde v lepším případě duchodak, v tom horším půjdou na ulici.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2813
16.12.20 10:13
@https píše:
Mimochodem, to že by každá rodina měla mít vlastní byt/dům je zažitý nesmysl. V západním světě to tak nefunguje. Naopak, země s největším podílem majitelů vlastních bytů a RD je v EU tuším Rumunsko.

Celé je to jen masáž, na které rýžují banky, FP, developeři a hlavně zaměstnavatelé. Protože snem každého zaměstnavatele je zaměstnanec s 30ti letou hypotékou na krku. Takový bude v práci držet hubu a krok, protože jak nezaplatí pár splátek, tak přijde o vše. Je fajn mít vlastní bydlení, ale dokud ho bance celé nesplatíte, tak je to pořád na vodě. Nehledě na to, že určitých nákladů jako je voda, topení, pojištění, elektřina a fond oprav se nezbavíte ani ve vlastním rodinném domě.

Pro spoustu lidí, v závislosti na jejich životní situaci, tedy vychází, že je lepší si vhodné bydlení pronajímat, jednou za pár let se přestěhovat dle potřeb do většího/menšího nebo změnit lokalitu, protože jsem někde našel mnohem lépe placenou práci. Mezi tím spořit a část naspořených peněz průběžně investovat do finančních produktů s dobrým zhodnocením. Například do podílových fondů, nebo pokud se vyznáte tak přímo do akcií.

A co budou dělat ti lidé v důchodu? Celý život budou platit X tisic měsíčně někomu cizímu (za 20-30let bydlení v nájmu zaplatí pronajímateli tolik, jak za vlastní barák), a nakonec jim zůstane jen holý zadek. Na západě to tak může fungovat, protože se o duchodce na stará kolena postará stát, případně si zvládnou za život nasetrit. Což u nás fakt nehrozí. Na stát bych nespolehala a z běžné české výplaty toho lidé s dětmi, kteri navíc ještě platí nájem, nejsou schopni ušetřit tolik, aby je to zabezpecilo na stáří a byli schopni táhnout nájem bytu i z důchodu a různých penzijních připojištění. Pak jim zbyde v lepším případě duchodak, v tom horším půjdou na ulici.

Mimochodem, při cenách nájmů, které jsou mnohdy vyšší než měsíční splátka hypotéky, budou držet hubu a krok i zaměstnanci bez vlastního bydlení. Protože když nezaplatí, majiteli se to také dvakrát líbit nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35412
16.12.20 10:28
@Anonymní píše:
Ja už sem nemůžu chodit, protože tady vždycky chytnu akorát depku :D Máme s manželem menší příjem, zatím sami a dokonce ušetříme. Od příštího roku nám s mojí mateřskou příjem klesne a přibyde člen. Co jsem počítala, tak budeme dost na hraně, ale hlady snad neumreme. Nejvíc nákladů dělá hypotéka na dům, ale kdyby jsme šli do nájmu, tak stejně za nějaký malý krcálek budeme platit stejně.
Můj závěr je, že lidi mají i méně a žijí.

Buď v klidu, takový příjmy jsou nadstandard. Nás je 5, zdaleka nemáme takový příjem, a rozhodně nestrádáme. Jen na spoření a pojistky nám každý měsíc odchází pěkná částka. Jíme kvalitně, i naši dva psi a ostatní havěť mají slušný krmivo. Dovolená, sport, dobré auto, občas utrácíme za blbosti :lol: Máme vlastní dům, pravda je, že to je velká výhoda, žádný nájem, hypotéka zaplacená. Ale taky nám táhne pomalu 40 :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.12.20 11:43
@Fiducia píše:
Buď v klidu, takový příjmy jsou nadstandard. Nás je 5, zdaleka nemáme takový příjem, a rozhodně nestrádáme. Jen na spoření a pojistky nám každý měsíc odchází pěkná částka. Jíme kvalitně, i naši dva psi a ostatní havěť mají slušný krmivo. Dovolená, sport, dobré auto, občas utrácíme za blbosti :lol: Máme vlastní dům, pravda je, že to je velká výhoda, žádný nájem, hypotéka zaplacená. Ale taky nám táhne pomalu 40 :mrgreen:

My jsme právě mladí (22 a 28) a hypo máme ještě na dlouho. Ale utěšuju se tím, že po mateřské až půjdu do práce bude lépe :D

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
16.12.20 12:32
@Anonymní píše:
My jsme právě mladí (22 a 28) a hypo máme ještě na dlouho. Ale utěšuju se tím, že po mateřské až půjdu do práce bude lépe :D

Bude, neboj.
My máme čtyři děti, při mateřských bylo ouvej, celkem si pamatuju, jak jsme nekupovali rohlíky, že vyjdou draze.
Tři děti na zs, ss, vs. Fakt bída, muž brával dvacet (celkem dost na tu dobu, já rodicák kolem ctyr, už nevím, na bydlení odcházelo 12). Ani nevím, jak jsme to mohli přežít.
Roky se s roky sešly, zivime jedno ss a jednoho zs.
Já v práci za dvacet pět, muž za padesát.(zdravotní sestra a konstrukter). Žijeme pěkný a pohodlný život, co se peněz týká, už je nám přes čtyřicet.
Myslím, že šikovný a pracovitý člověk se neztratí a po těch, mnohdy krušných začátcích, přijdou lepší roky.

Aby to zase nevypadalo jako z pohádky, velmi vážně nám onemocnělo jedno dítě a zažíváme peklo na zemi. :,(
Všechny peníze světa mu neprodlouží život ani o jedinou minutu.
Takže, co z toho vyplývá…určitě bude líp a užívej si toho, že krom absence dovolené na Maledivách nemáš jiných vážných starostí. :srdce: :srdce: :srdce: :srdce: :srdce: :srdce:
 Linda

• Citovat
  • Upravit
174
16.12.20 12:45
@Anonymní píše:
Anonym. Jen se zeptam. Myslite, ze prijem 55-60k cisteho je optimalni v dnesni dobe? Jsme mladá 3 člená rodina.
Ja jsem ted na rodičáku a jeste 3 roky budu.
Muzeme usetrit 10k mesicne úplně stranou. Zatim platime najem.
Chceme si poridit sve bydleni a tak se ptam, jestli je to treba realne? myslim, kdyz ted mame jen tenhle prijem. Pocitam vyplatu manzela i muj rodičák.
Chceme po Novem roce neco resit, ale nez zajdu na FP tak se radeji zeptam zde.
@Anonymní píše:
Anonym. Jen se zeptam. Myslite, ze prijem 55-60k cisteho je optimalni v dnesni dobe? Jsme mladá 3 člená rodina.
Ja jsem ted na rodičáku a jeste 3 roky budu.
Muzeme usetrit 10k mesicne úplně stranou. Zatim platime najem.
Chceme si poridit sve bydleni a tak se ptam, jestli je to treba realne? myslim, kdyz ted mame jen tenhle prijem. Pocitam vyplatu manzela i muj rodičák.
Chceme po Novem roce neco resit, ale nez zajdu na FP tak se radeji zeptam zde.

Buď úplně v klidu, my máme podobně a stavíme dům :D do toho splácíme pozemek měsíčně kolem 5tis Kč a hypotéka bude asi 14tis + další náklady na dům samozřejmě. Jediný kámen úrazu vidím v tom, jestli nemáte našetřených těch 10-20 % či možnost něčím ručit. My jsme začínali s holým zadkem, koupili jsme ten pozemek, pár let jsme ho spláceli a ještě splácet budeme, ale mohli jsme právě ručit tím pozemkem :-) Jinak nevím, jak bychom to udělali, protože rodiče taky nic nemají…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.12.20 12:58

Ja jsem sama s dítětem a mám 28. A taky musím žít. Ja teda mám byt zaplaceny. Vše je relativní.

• Citovat
  • Upravit
508
16.12.20 13:01
@modravlocka píše:
A co budou dělat ti lidé v důchodu? Celý život budou platit X tisic měsíčně někomu cizímu (za 20-30let bydlení v nájmu zaplatí pronajímateli tolik, jak za vlastní barák), a nakonec jim zůstane jen holý zadek. Na západě to tak může fungovat, protože se o duchodce na stará kolena postará stát, případně si zvládnou za život nasetrit. Což u nás fakt nehrozí. Na stát bych nespolehala a z běžné české výplaty toho lidé s dětmi, kteri navíc ještě platí nájem, nejsou schopni ušetřit tolik, aby je to zabezpecilo na stáří a byli schopni táhnout nájem bytu i z důchodu a různých penzijních připojištění. Pak jim zbyde v lepším případě duchodak, v tom horším půjdou na ulici.

Ano, dobrá úvaha. Zde je odpověď:

V důchodu, poté co děti odejdou z rodiny, se společně přestěhují do menšího a levnějšího nájemního bytu, blízko doktorů, MHD a v docházkové vzdálenosti od základních obchodů. Tento byt jim bude pronajímat někdo, kdo si právě tyto byty nyní kupuje po desítkách na investice. Známých, kteří takto do bytů investují mám hned několik. Nejde jim o vytřískání nejvyššího možného zisku za každou cenu, ale nejvíce si cení právě stabilně platících nájemníků, typu párek důchodců.

Dále pak budou v důchodu žít z výnosů akciových fondů a dluhopisů, které si nakoupili během života. Tedy jezdit na dovolené a popíjet šampaňské s jahodama.

Ohledně státu je skutečně nesmysl, aby se dnešní mladá rodina spoléhala na to, že v budoucnu dostane nějaký slušný důchod. Věk odchodu do důchodu se bude plynule posouvat tak vysoko, až se dostaneme do stavu, kdy většina lidí umře ještě v práci. Proto je potřeba na státní důchod nespoléhat, ale zařídit se tak, aby jej člověk vůbec nepotřeboval a z práce mohl odejít třeba už v 50ti letech.

Děkuji za pozornost :srdce:

PS: Penzijní připojištění a oficiální pilíře jsou úplný ekonomický nesmysl. To nefungovalo a fungovat nebude nidky. Stejně tak nákup dluhopisů (ten dává smysl až těsně před odchodem do předčasného důchodu).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.12.20 13:07

@Kóča1992 Tak rucit by jsme chteli asi tim domem. Jinak partner ma 1/4 domu tak jedine tim + ma ochotne rodice rucit tim zbytkem.
Ale nemame jasno jestli koupit starsi dum a rekonstruovat - libi se nam diskretnost pozemku. Nebo postavit neco mensiho, treba 3kk z tech levnejsich napr. drovostavbu, bungalov. Ale na to nemame pozemek. A jelikoz se v tomhle neorientujeme, vlastne ani netusime jak to s temi stavbami funguje, nejdrive by jsme museli pozjistit info.

• Citovat
  • Upravit
35412
16.12.20 13:24
@Anonymní píše:
My jsme právě mladí (22 a 28) a hypo máme ještě na dlouho. Ale utěšuju se tím, že po mateřské až půjdu do práce bude lépe :D

Až půjdeš na mateřskou, tak budete mít to nejcennější ;) :srdce:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný