Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Nechápu otázku, záleží jestli vaříte z vepřové panenky každý týden, nebo jestli si kupujete šatstvo v sekáči nebo u M&S a tak dále… takže si udělejte přehled normální útraty. Podle sektorů a pak uvidíte jak se dá vyjít. My z 60.000 vyjdeme. Hypo, pojistky, atd.
Když jsme měli tři děti, tak to jsme dřeli držkou v zemi. Teď ke konci to bylo lepší, když vyrostli a začli si žít svůj život a měli pak i svůj příjem. Teď živíme vysokoškolačku ale i ta jednou týdne uklízí barák a pomáhá v rodinné firmě. Tak dostává i slušné kapesné.
A některým matkám samoživitelkou by ta číslovka naopak mohla přijít jako neskutečné bohatství. Proto se v civilizovaných zemích o penězích nemluví. Nevím kolik vydělávají moji přátele ve Francii nebo v UK. Mohu jen dedukovat. Z jejich drobných poznámek.
Co je reálné? Za 3 roky budete mít bokem zhruba 300 000, pokud vše půjde hladce, nebo můžete platit 10 000 měsíční splátku hypotéky, pokud už máte někde půl mega nebo více jako vlastní prostředky. Dej si to dohromady s předpokládanou cenou vlastního bydlení (jak velký byt, lokalita) a zjistíš to. Existují i hypoteční kalkulačky.
Hm, to záleží. My jsme zatím jen dva a máme čistý kolem 45.t. Vyjdeme dobře a měsíčně ušetříme od 10.do 20.tisic. Záleží na výplatě (nebývá každý měsíc stejná) a na tom jak moc v měsíci rozhazujeme. Váš příjem se mi zdá ok, na to že jsi na rodičáku.
No z mého pohledu ušetřit z 60 JENOM 10 mi přijde dost málo. To ušetřím i s menším příjmem v pohodě. A o tom to je, každý máme jiné náklady a jiný přístup k financím a k věcem co se kupují atd.
@Anonymní píše:Nevidím na tom absolutně nic nereálného. Taky jsem na rodicaku a jsme 3 členná rodina, zdaleka nemáme tento přijem a dostali jsme krásnou hypotéku a nedávno jsme se konečně přestěhovali do vysněného domečku (sny byly velkolepjejsi, ale zůstali jsme pri zemi). Záleží na tom, jaký je váš životní standard a jakou máte o vlastním bydlení představu. Do vily za 10mil. bych se asi ne
Anonym. Jen se zeptam. Myslite, ze prijem 55-60k cisteho je optimalni v dnesni dobe? Jsme mladá 3 člená rodina.
Ja jsem ted na rodičáku a jeste 3 roky budu.
Muzeme usetrit 10k mesicne úplně stranou. Zatim platime najem.
Chceme si poridit sve bydleni a tak se ptam, jestli je to treba realne? myslim, kdyz ted mame jen tenhle prijem. Pocitam vyplatu manzela i muj rodičák.
Chceme po Novem roce neco resit, ale nez zajdu na FP tak se radeji zeptam zde.
@Anonymní píše:
Anonym. Jen se zeptam. Myslite, ze prijem 55-60k cisteho je optimalni v dnesni dobe? Jsme mladá 3 člená rodina.
Chceme si poridit sve bydleni a tak se ptam, jestli je to treba realne? myslim, kdyz ted mame jen tenhle prijem. Pocitam vyplatu manzela i muj rodičák.
Nevidím na tom absolutně nic nereálného. Taky jsem na rodicaku a jsme 3členná rodina. Náš příjem není zdaleka takový, jako ten váš a dostali jsme krásnou hypotéku a nedávno jsme se konečně přestěhovali do vysněného domečku. Záleží na tom jaký je váš životní standard a jakou máte o vlastním bydlení představu. Do vily za 10mil. bych se asi nepouštěla 😂
@Cenarius On zbytek zustane na ucte na mimoradne vydaje. Tech 10k se posila na jiný.
Zkratka poplatky vždy pokryjeme tim co zbyde.
Mame dva ucty, jeden leží a tam tech 10k jde.
Z celeho mesice zbyde 30k, ale vse nespoříme, nechavame si rezervu.
Příspěvek upraven 15.12.20 v 23:57
My jsme s takovým příjmem dostali hypo 3,5 mil bez problémů a jsme 4 členná rodina. Akorát jsme teda měli přes milion našetřeno a z toho koupili pozemek.
Ja se bezne lidi na plat neptam, takze jsem netusila, jestli je to standardni. Vlastne me jen zajimalo, jestli to neni malo. Dekuji vsem.
No mě se to třeba zda hodně… My donedávna měli příjem do 35-40 tis a vyšli jsme špatně. O 60 se nam mohlo leda zdát.
Nemáte-li velké mandatorní výdaje, tak výše příjmu nebude zas takový problém. Jste na tom lépe, než spousta jiných rodin, které hypotéku dostaly.
Naopak, problém bude to, že dnes už vám nikdo nedá hypotéku na 100% LTV, ale jen 90%.
Takže například vaše kupní cena nemovitosti bude 6mil, ale odhadce banky to odhadne na 5mil (Odhad banky defacto NIKDY nemůže vyjít výše, než je cena, co budete mít napsanou v kupní smlouvě. Možná tak leda kdybyste kupovali od rodičů, tedy za cenu výrazně nižší, než je obvyklá tržní v čase a místě.)
No a z těch 5mil odhadu vám banka půjčí nejvýše 90%, což je 4.5mil.
Musíte tedy mít našetřeno asi 1.5 mil Kč. Pokud to nemáte, tak musíte snížit svoje nároky a koupit něco levnějšího. Otázkou je, zda-li vám horší nemovitost bude vyhovovat, nebo to bude jen kompromis a černá díra na peníze.
Splátka hypotéky samotné je dnes docela nízká, takže toho se není třeba se zas až tak bát. Potencionální problémy nastanou teprve až se začne zvedat úroková sazba po době fixace.
Mimochodem, to že by každá rodina měla mít vlastní byt/dům je zažitý nesmysl. V západním světě to tak nefunguje. Naopak, země s největším podílem majitelů vlastních bytů a RD je v EU tuším Rumunsko.
Celé je to jen masáž, na které rýžují banky, FP, developeři a hlavně zaměstnavatelé. Protože snem každého zaměstnavatele je zaměstnanec s 30ti letou hypotékou na krku. Takový bude v práci držet hubu a krok, protože jak nezaplatí pár splátek, tak přijde o vše. Je fajn mít vlastní bydlení, ale dokud ho bance celé nesplatíte, tak je to pořád na vodě. Nehledě na to, že určitých nákladů jako je voda, topení, pojištění, elektřina a fond oprav se nezbavíte ani ve vlastním rodinném domě.
Pro spoustu lidí, v závislosti na jejich životní situaci, tedy vychází, že je lepší si vhodné bydlení pronajímat, jednou za pár let se přestěhovat dle potřeb do většího/menšího nebo změnit lokalitu, protože jsem někde našel mnohem lépe placenou práci. Mezi tím spořit a část naspořených peněz průběžně investovat do finančních produktů s dobrým zhodnocením. Například do podílových fondů, nebo pokud se vyznáte tak přímo do akcií.
@https Teorie je to sice dobra a v zasade bych s ni souhlasila, kdyby se ovsem lidem darilo si vyznamneji sporit. Jenomze na to tu nejsou umerne platy a pote ani pripadne duchody. Takze pro spoustu lidi je vlastni bydleni vlastne sporeni, protoze na konci pracovniho zivota nebudou mit prakticky nic moc usetreno, zato v pripade hypoteky budou mit aspon kde bydlet. U najmu budou premyslet do ktere Horni Dolni se vrtnout, aby to uplatili (pokud to vubec uplati), pricemz zrovna pro duchodce je lepsi mit vsechno u cumaku nez dojizdet pro jidlo a k doktorum desitky kilometru.
Nás je 5 plus pes a máme těch 70k..a v pohodě
ale teda nemáme žádné dluhy, půjčky (ani hypotéku) a bydlíme v baráku - takže platíme čistě jen služby.
@Cenarius píše:
No z mého pohledu ušetřit z 60 JENOM 10 mi přijde dost málo. To ušetřím i s menším příjmem v pohodě. A o tom to je, každý máme jiné náklady a jiný přístup k financím a k věcem co se kupují atd.
Co je šetřit? Dát do polštáře nebo na sporák? Když to dá na hypotéku, je to výdaj nebo šetření, investice? Když 10 tis dám na sporák a za 2 roky za to koupím auto, bylo to šetření nebo ne? To, co později utratí je šetření nebo je to jen to, co si odnesou do hrobu?