Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Anonymní píše:
@Kóča1992 Tak rucit by jsme chteli asi tim domem. Jinak partner ma 1/4 domu tak jedine tim + ma ochotne rodice rucit tim zbytkem.
Ale nemame jasno jestli koupit starsi dum a rekonstruovat - libi se nam diskretnost pozemku. Nebo postavit neco mensiho, treba 3kk z tech levnejsich napr. drovostavbu, bungalov. Ale na to nemame pozemek. A jelikoz se v tomhle neorientujeme, vlastne ani netusime jak to s temi stavbami funguje, nejdrive by jsme museli pozjistit info.
Já bych do staršího domu nešla, ze zkušenosti od známých je to často jen černá díra na peníze… Nikdy nevíte, co se kde vys…. ![]()
@Kóča1992 potrzuji z vlastní zkušenosti. Starší dům je černá díra na prachy. Jediná výhoda je, že se tam manžel může realizovat při jeho opravách. Nezastaví se až do smrti ![]()
@Kóča1992 Tak jasný, kdyz uz tak by jsme rekonstruovali kompletne, klidne by jsme koupili rujnu, aby bylo mene prace s bouranim atd..
Na novostavbach nam nevyhovuje hlavne pozemek, zkratka je to moc na sobe, ale jeste uvidime ![]()
@Anonymní píše:
@Kóča1992 Tak jasný, kdyz uz tak by jsme rekonstruovali kompletne, klidne by jsme koupili rujnu, aby bylo mene prace s bouranim atd..
Na novostavbach nam nevyhovuje hlavne pozemek, zkratka je to moc na sobe, ale jeste uvidime
My koupili starý dům. Furt bude starý, i když je opravený. Ale to místo!!!
Blbou lokaci už nikdo nikdy nezmění.
@Talitha píše:
My koupili starý dům. Furt bude starý, i když je opravený. Ale to místo!!!
Blbou lokaci už nikdo nikdy nezmění.
Na blbem místě se dá jak postavit novy dům, tak koupit starý, nevidím rozdíl. Stejně tak se dá koupit nádherný pozemek se starým domem, co se dá zbourat a postaví se zde nový ![]()
U starších nebo opravdu starých domů je také velkou nevýhodou to, že staré je vše a kolikrát se musí měnit úplně všechno, už základy mohou být třeba poničené, promocene atd. Taky se mohou tvořit praskliny a díry přímo ve stěnách, toto bývá zejména raj pro mysicky, většinou chybí dobré zateplení, takže se tvoří vlhko a plísně, utíká teplo, hodně se protopi čemuž přispívají i příliš vysoké stropy a stará nevyhovující okna, co se kdysi dělalo. Rozvody z nevyhovujicich materiálů, jak elektro tak vodo, střecha děravá, komín na křivo nebo bez pořádné vložky, super na vyhoreni, zdroj vytápění většinou neodpovídá již požadavkům, dům nesplňuje technické normy a celkově bývá většinou energeticky velmi náročný
Nejlepší investice, když už někdo sežene finance na vlastní bydlení, zbourat a postavit nový…Taky vlastní zkušenost
Bohužel
@https píše:
Mimochodem, to že by každá rodina měla mít vlastní byt/dům je zažitý nesmysl. V západním světě to tak nefunguje. Naopak, země s největším podílem majitelů vlastních bytů a RD je v EU tuším Rumunsko.Celé je to jen masáž, na které rýžují banky, FP, developeři a hlavně zaměstnavatelé. Protože snem každého zaměstnavatele je zaměstnanec s 30ti letou hypotékou na krku. Takový bude v práci držet hubu a krok, protože jak nezaplatí pár splátek, tak přijde o vše. Je fajn mít vlastní bydlení, ale dokud ho bance celé nesplatíte, tak je to pořád na vodě. Nehledě na to, že určitých nákladů jako je voda, topení, pojištění, elektřina a fond oprav se nezbavíte ani ve vlastním rodinném domě.
Pro spoustu lidí, v závislosti na jejich životní situaci, tedy vychází, že je lepší si vhodné bydlení pronajímat, jednou za pár let se přestěhovat dle potřeb do většího/menšího nebo změnit lokalitu, protože jsem někde našel mnohem lépe placenou práci. Mezi tím spořit a část naspořených peněz průběžně investovat do finančních produktů s dobrým zhodnocením. Například do podílových fondů, nebo pokud se vyznáte tak přímo do akcií.
A jaký je rozdíl mezi zaměstnancem s hypotekou a zaměstnancem v nájmu?
@https píše:
Ano, dobrá úvaha. Zde je odpověď:V důchodu, poté co děti odejdou z rodiny, se společně přestěhují do menšího a levnějšího nájemního bytu, blízko doktorů, MHD a v docházkové vzdálenosti od základních obchodů. Tento byt jim bude pronajímat někdo, kdo si právě tyto byty nyní kupuje po desítkách na investice. Známých, kteří takto do bytů investují mám hned několik. Nejde jim o vytřískání nejvyššího možného zisku za každou cenu, ale nejvíce si cení právě stabilně platících nájemníků, typu párek důchodců.
Dále pak budou v důchodu žít z výnosů akciových fondů a dluhopisů, které si nakoupili během života. Tedy jezdit na dovolené a popíjet šampaňské s jahodama.
Ohledně státu je skutečně nesmysl, aby se dnešní mladá rodina spoléhala na to, že v budoucnu dostane nějaký slušný důchod. Věk odchodu do důchodu se bude plynule posouvat tak vysoko, až se dostaneme do stavu, kdy většina lidí umře ještě v práci. Proto je potřeba na státní důchod nespoléhat, ale zařídit se tak, aby jej člověk vůbec nepotřeboval a z práce mohl odejít třeba už v 50ti letech.
Děkuji za pozornost
PS: Penzijní připojištění a oficiální pilíře jsou úplný ekonomický nesmysl. To nefungovalo a fungovat nebude nidky. Stejně tak nákup dluhopisů (ten dává smysl až těsně před odchodem do předčasného důchodu).
No, ale chybí ti tam jedna důležitá proměnná, díky které se důchodci dostavaji do nesnází. Dost často se stává, že jeden z partnerů zemře a druhý zůstává sám. Příjmy klesnou na polovinu a co pak s tím? Clověk z jednoho důchodu nájem (byť malého bytu) sotva utáhne…
@Lily-of-the-valley píše:Že když je někdo vyhodí z práce, tak holt nezaplatí nájem a buď se nasackuje k přítelkyni, kamarádovi nebo rodičům a až bude mít zase příjem, pronajme si jiný byt. S hypotékou na vlastní bydlení je to horší, barák, na kterém se člověk nadrel, promítne se do něj se svými nápady, byl to jeho celoživotní sen, tak jednou nezaplacenou splátkou může přijít o vše, co i do budoucna viděl jako investici pro své děti například.
A jaký je rozdíl mezi zaměstnancem s hypotekou a zaměstnancem v nájmu?
@Anonymní píše:
Anonym. Jen se zeptam. Myslite, ze prijem 55-60k cisteho je optimalni v dnesni dobe? Jsme mladá 3 člená rodina.
Ja jsem ted na rodičáku a jeste 3 roky budu.
Muzeme usetrit 10k mesicne úplně stranou. Zatim platime najem.
Chceme si poridit sve bydleni a tak se ptam, jestli je to treba realne? myslim, kdyz ted mame jen tenhle prijem. Pocitam vyplatu manzela i muj rodičák.
Chceme po Novem roce neco resit, ale nez zajdu na FP tak se radeji zeptam zde.
Dotaz opět k ničem dej si na jednu stranu příjmy a na druhou výdaje a uvidíš.
Pro nás by to nestačilo.
Vycházím z předpokladu, že většina lidí v nájmu nevynalozi příliš mnoho prostředků na zvelebování bytu, když jim nepatří, nebude třeba rekonstruovat koupelnu nebo si neporidi novou kuchyň, nebude dělat nové podlahy apod. A investici do nábytku si může odnést sebou (ten nábytek nebo i koberec). A taky mu odpadá další z velkých investic a to je třeba zahrada…
Jsem sama s dcerou, příjem cca 35 čistého, byt i hypo 12,
Vyjdeme. A ušetříme.
Jsme dva, třetí na cestě. Aktuální společné příjmy cca 150.000 čistého měsíčně, až se malý narodí, klesneme na mužových cca 65.000 plus moje mateřská (pokud jako OSVČ dostanu, vychází to na nějakých 19.000 měsíčně) potažmo rodičák plus výdělky mé firmy (která stojí a padá na mé osobě), plus by možná šly použit výdělky z mých investičních nemovitostí (které nyní do příjmů nepočítám, protože to, co zbyde po úhradě hypotéky na tyto nemovitosti, zatím ukládám stranou a vylepšuji a obnovuji s nimi nájemníkům bydlení, aby se jim žilo pěkně).
Máme vysoké náklady na bydlení (30.000), plus dost sežerou fixní náklady mého podnikání (zálohy státu atd), od kterých jsem současné příjmy očistila, ale které bude nutno platit i když nevydělám nic. Ty jsou asi 35.000 měsíčně.
Shrnuto: vůbec netuším jak vyjdeme, protože v příjmech a výdajích máme tolik proměnných, že se to naplánovat v podstatě nedá. Mám našetřené asi dva miliony, tudíž jsem vcelku v klidu, hlavně proto, že nejvyšší část podnikatelských nákladů jsou zálohy státu, které mi za rok když budu bez výdělků stát vrátí.
Zakladatelčiných 60.000 čistého považuji za naprosto v pohodě, pokud neplatí enormní částky za bydlení a pokud nemá nějaké náklady, které nejsou úplně obvyklé (jako třeba já). Vědět dopředu, jaké budete mít příjmy a jaké budete mít výdaje považuji samo o sobě za neuvěřitelný luxus.
Prosím anonym, kvůli financím.