Příjem z nájmu - daňové přiznání

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Anonymní
8.2.26 21:31

Příjem z nájmu

Dobrý večer, letos si poprvé budu do daní dávat příjem z nájmu. Za 2025 jsem příjem z něj měla jen krátce, příjem je cca 40 tis., a potvrzení o úrocích z hypotéky na tuto nemovitost činí cca 150 tis.
Jak tu částku úroku uvedu do přiznání - poměrně pouze za dva měsíce trvání pronájmu? Děkuji za vysvětlení

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
2804
8.2.26 21:51

A tech 10 mesicu jsi tam prokazatelně bydlela ty? Slevu muzes uplatnit jen na byt, kde sama prebyvas, na pronajem nebo prazdny byt to nejde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.2.26 21:59

@Janee19 aha, měla jsem za to, že u příjmu z pronájmu si mohu uplatnit úroky z hypotéky 8o co se tedy prosím může uplatnit do nákladů, v případě, že bych si chtěla uplantit skutečné a ne 30%? Děkuji za radu

• Citovat
  • Upravit
2804
8.2.26 22:03
@Anonymní píše: Více

Uroky z hypoteky ne. Bud vyuzit ten pausal 30% nebo se musi evidovat vsechny faktury za udrzbu bytu atd. Ja jedu pausal, sama nevim, co bych tam davala, tohle je mnohem jednodussi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.2.26 22:05

@Janee19 tak to ano, nevím, kde jsem se to dočetla o těch úrocích :D tak děkuji

• Citovat
  • Upravit
10651
8.2.26 22:09

Je takový problém zaplatit si daňového poradce? Nebo raději budeš poslouchat neoverene rady na netu?

Pokud chce uplatňovat skutečné náklady, pak do nákladů zahrn vse co se týkalo bytu za dobu, kdy jsi ho pronajimala -  § 9 zákona o daních z příjmů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17
8.2.26 22:13

Pokud se jedná o příjem z pronájmu a tato nemovitost je na hypotéku, je možné do výdajů zahrnout tyto úroky komplet, dále výdaje spojené s bytem a taky odpisy. U bytů na hypo se prvních X let určitě nevyplatí paušál

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101424
8.2.26 23:17
@Janee19 píše: Více

A proc ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101424
8.2.26 23:18
@Janee19 píše: Více

Ale ona to nechce uplatnovat jako slevu, ale jako náklady…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10232
9.2.26 14:36

Odpis hodnoty bytu. Pokud splníš podmínky. Já radši daním příjmy z pronájmů paušálem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.2.26 14:41
@Premek_Orac píše: Více

A proč? Mně vychází daleko nižší daň při použití odpisů

• Citovat
  • Upravit
10232
9.2.26 15:23

Protože je to daňově nezpochybnitelné. A vzhledem k darům na charitu, dárcovství krve atd. vysoká daň nevyjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody

Ikona - Petr Novák

Mgr. Petr Novák