Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Ahoj. Prosím když vyfakturuji x faktur se skontem (plátce plátci) ale dohodneme se na okamžitém zápočtu tak skonto defakto nevyužiji a mám nárok na doplatek ze všech započtených faktur že?
A oprava musí proběhnout vyloženě vrubopisy nebo mohu vystavit celkovou jednotkou fakturu kde detailněji rozepíšu doplatky s více položkami?
Děkuji
@dracula-s píše: Více
Uf, jeste ze neuctuji s dph a jsem v prispevkovce bez zapoctu..
Nevím jestli to dobře chápu, ale podle mě by to skonto mělo platit tak jako tak a je jedno jestli se faktury uhradí a nebo vzájemně započtou.
Pokud by pro mě zápočet znamenal, že přijdu o sconto tak s ním nesouhlasim a zaplaťme si co máme.
@JancaS84 píše: Více
Souhlasím. Normálně při zápočtu pohledávek skonto zohledňuji ![]()
@ivašot. Jak to myslíš s tím zohledněním?
Já si myslím že skonto zápočtem vlastně neproběhlo takže mám nárok si doplatek dovyfakturovat?
@JancaS84
Fakturace x faktur, každá se skoncem 5% ale faktury šly do zápočtu tak jak byly vystaveny, takže skonto nebylo defakto využito a já si myslím že mám nárok na doplatek ze všech vystavených faktur, které šly na zápočet.
@dracula-s píše: Více
No prostě započtu jen částku poníženou o skonto
@ivašot. Tak to oni taky započtou tu vystavenou fakturu se skontem stejně… ale mě právě zajímá zda se mohu dožadovat zpět započtení plné ceny, v tomto případě asi ideálnější dofakturování skonta jako doplatek vůči nám, když fakturý šly zápočtem a nebyly tedy vyplaceny na účet rychleji a skonto, který je platbou za rychlejší platbu tím vlastně tedy nevyužité.
Jak řešíš potom ta skonta, které ti zůstala? Na to vlastně nemá druhá firma v tomhle případě nárok. Jim vlastně zápočtem opadne dluh dluhem, takže nemají přece nárok aby si nechali ještě skonto.