Právní poradna pro odškodnění a náhradu škody
Mgr. Petr Novák
Zdravím všechny,
chtěla bych se na vás obrátit s dotazem a zároveň se svěřit se svými obavami. Už delší dobu používám Vinted, kde jsem prodávala věci po dětech, ale nikdy nešlo o nějaké vysoké příjmy. Od roku 2025 jsem na mateřské začala doma tvořit, ale nikdy se to nerozjelo natolik, abych měla živnost – většinou ode mě kupovali jen známí.
Před Vánoci jsem ale měla docela úspěšné prodeje a zároveň jsem na Vinted prodala i telefon. Včera mi přišel e-mail ohledně hlášení DAC, že mé příjmy za minulý rok byly 58 000 Kč a že hlášení odeslali, ale že mohu dál prodávat. Upřímně mě to strašně vyděsilo, v noci kvůli tomu ani nespím.
Jsem matka samoživitelka a jsem vděčná za každou korunu. Vím, že jsem si to měla lépe pohlídat, ale během roku se to nějak nastřádalo a já jsem v tom všem chaosu upřímně ani nevěděla, kde mi hlava stojí. Teď mě straší, že z toho budu mít problém.
Chtěla bych se zeptat, jestli se to prosím stalo i někomu z vás a jak jste to řešili. Brzy nastupuji zpět do práce, takže výrobu už časově nezvládnu a živnost zakládat nechci. Přesto mám strach, aby z toho nebyly nějaké nepříjemnosti.
Předem moc děkuji za každou zkušenost nebo radu.
PS: prosím nepiště mi, že jsem si to měla pohlídat, už jsem se z toho vystreosvaná dost…
No tak jestli si prodávala výrobky se ziskem tak podáš přiznání kde to zdanis. No stress. Žádný postih za to není.
@JancaS84 píše: Více
Ale muze byt, neb na to ma mít zivnostak.