Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Havlova píše: Více
Presne tak. Mela jsem za to, ze matiku si vybere jenom ten, kdo ji dobre ovlada. Jo, kdyby byla povinna, to by byla jina.
@MF2434 píše: Více
Mně vadí, že obtížnost testů kolísá jak u přijímaček, tak u didakťáků u maturity. Tohle by se vůbec nemělo stávat. Testy se chystají rok a makají na nich kvanta odborníků. Takže se ptám, jak je to možné?
Záznamové archy jsou v Dipsy a my máme o 5b míň, než jsem počítala ![]()
U nás 83 uffff, taky jsem se k tomu nějak +-2 body dopočítali.
Vytáhnout z celého testu 4 nejlehčí příklady mi přijde dost manipulativní. Petice je pokud vím kvůli tomu, že celý test byl v porovnání s ostatními ročníky úplně jinde v náročnosti, hlavně i časové. Pokud má být maturita spravedlivá a měla nějakou hodnotu, je nutné, aby byla stejně obtížná i meziročně a ne, že jeden rok ji složí lidi ze základky a další rok neprojde polovina maturantů. No jsem zvědavá na celkovou úspěšnost/neúspěšnost.
Hele, setkávám se s tím, že někteří si matiku vyberou, protože angličtina jim jde ještě hůř.
V jednom článku mě zarazilo, když si student ze zdrávky si stěžoval, že problémy měli i studenti průmyslovek, tak co teprve oni, když na zdrávce je matika jenom dva-tři roky… Přijde mi, že mají zkreslenou představu, co u maturit bude, protože nejdou v učivu dost do hloubky. Pokud zároveň bojují s angličtinou, tak asi volí radši tu matiku, protože jim ta školní přijde jednodušší. ![]()
Jinak na Twitteru jsem zahlídla debatu dvou asi učitelů, kdy jeden argumentoval tím, že jakýsi příklad měl víc řešení, takže by je CERMAT měl uznat. Druhý oponoval, že to sice jo, ale že je to pokročilá matika, která se na střední stejně neučí a ten první nesouhlasil, že u nich na gymplu se teda učí. Pokud u testu mohou vznikat takovéto nejasnosti, tak ten asi nebude úplně v pořádku. ![]()
Jinak kolegyni letos z matiky maturovala dvojčata, gympl a průmka. Obě spokojené, že v pohodě. Výsledky si tedy nezjišťovali, nehodlali se stresovat.
My máme 72. dcera to spočítala dobře. Pokud chápu dobře, že ten percentil je z toho termínu na dané škole, tak má 95, což je super.
@iiiif píše: Více
Ten test jsem prohlídla a byl v pohodě. Spočítala jsem, po více než 30 letech od poslední matematiky test tak, že bych dostala za 3. Tyto úlohy byly uvedeny na novinkách jako problémové.
Státe si trvám na tom, že za 2 a 1/4 hodiny po 4 letech středoškolské matematiky a přípravě na ni musí 1/3 úloh správně spočítat každý student.
@paja120
Jé tak to by mě taky zajímalo z čeho se počítá ten percenti? Já myslela, že úplně ze všech dětí z celé republiky, co přijímačky dělaly, na kteroukoliv školu kamkoliv. Pokud by to byl percentil jen na tu školu, kde přijímačky dělali, tak se to počítá ze všech oborů, nebo jen z toho kam se dítě hlásí? ![]()
@sysi píše: Více
Pak je otázka, jestli není spíš špatně ta škola, než ta zkouška samotná.
@paja120 píše: Více
Dcera nepsala ani jeden test na škole první priority, tak jsem zvědavá taky zda ten percentil platí jen pro školy kde psala nebo celkové ![]()
Já myslím, že ten percentil je vždy za ten konkrétní den v oboru vzdělávání - celorepublikově.
Příspěvek upraven 12.05.25 v 08:37