Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@inkakřivák píše: Více
Ano, mají to zautomatizované. To je to, co píšu, za mě když umí dítě skrz naskrz násobilku (kterou podle některých vyžadují učitelky neoprávněně), tak to znamená, že odvozováním došlo už do takového stadia, že to umí ihned.
Některé uživatelky (hlavně jedna teda), tady pořád obhajují, že dítě si to má být schopno hlavně odvodit, protože automaticky podle nich všechny děti, které na 6×8 vystřelí 48, to umí jako básničku a neví proč (což je samozřejmě blbost).
@blabla01 píše: Více
Tak ano ale u těch percentilů záleží, na jakou školu se hlásí, ne? Třeba syn měl kdysi na průmyslovku z matiky percentil 95, ale v porovnání s gympláky zas až takový lumen není. A dcera z ní měla na střední percentil 100… a přitom neměla ani 40 bodů a rozhodně byla horší, jak syn.
@sysi píše: Více
Ne, je to srovnání bez ohledu na školu, na kterou se dítě hlásí.
Ne ne, u Cermatů je to celorepublikově. Jestli tvoje děti dělaly přijímačky v posledních letech tak je metodika takováto (ale percentil 100 u 40b fakt nesedí). Leda by si nějaké školy počitaly svoje percentily třeba za školní části zkoušek a spletla jsi to.
@zrcadlo píše: Více
No, kluk teď maturuje. Holka nastupovala tři roky před ním. Pokud to začali počítat jinak, muselo se to změnit teď někdy.
Tak to se omlouvám, asi to u deváťáků je podle oborů (ne podle škol, ale podle oboru).
Já měla děti na přijímačky na osmiletý gympl, a tam je to jeden obor pro všechny, takže tam to jsou celorepublikové výsledky a srovnání opravdu všech dětí z přijímaček.
Takže tedy deváťáci to mají jinak a při stejných bodech může mít gymplák percentil 60 a uchazeč o zemědělku 99? ![]()
Příspěvek upraven 22.05.26 v 11:28
A jak systém pozná, podle jakého oboru to má brát, když je to zveřejněno ještě v době, kdy není rozhodnuto, na jakou školu je dítě přijaté?
No, nad tím jsem přemýšlela už tehdy. Ale moje děti měly stejné obory na obě školy a zas nejsem tak vlezlá, abych zkoumala cizí výsledky, tak jsem to pustila z hlavy. Každopádně holka ve svém oboru opravdu měla nejlepší výsledek v matice z celé republiky, ono těch škol se stejným oborem není tak hodně, tak jsem jim tehdy prolezla webovky s výsledky.
Přesně tak, ty percentily jsou za mne nečitelné, protože nikde není přesně uvedeno, co to znamená a za co se to bere. Nemůže to být za obor, leda by se to hodnotilo za obor v první prioritě.
A nespočítá to systém pro všechny obory, na které se dítě hlásí? Nebo třeba naopak jen pro první prioritu?
Přesně. Zpaměti člověk myslí, že vidí příklad a ve vteřině ví/vidí výsledek. Něco jak fotografická paměť. Je to stejné jako Lucenkův syn, který ví hned, že 7×3= 21
a nemusí složitě dopočítávat, že 2×7 = 14 a plus dalších 7= 21.
@Bytsamsebou píše: Více
Jenže on u některých těch počtů to různě dopočítává. Neumí to jako básničku a nemá fotografickou paměť. Ve škole se totiž nikdy neučil takové ty klasické české sloupečky s násobilkou.
U některých
. Takže u jiných to umí zpaměti
.
@Bytsamsebou píše: Více
Ano, u některých se to časem naučil. Ale rozhodně ne všechny, rozhodně nikdy nepsal pětiminutovky z násobilky, nikdy doma nepočítal sloupečky příkladů, nikdy nebyl zkoušený z toho, kolik je třeba 5×6.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.