Přijímačky na přírodovědeckou fakultu UK

2
10.2.24 11:46

Přijímačky na přírodovědeckou fakultu UK

Dobrý den, jsem v předmaturitním ročníku na všeobecném gymnáziu a chci se hlásit na geobiologii na UK, ale mám strach z přijímaček (z biologie). Dívala jsem se na modelové otázky a příjde mi, že tak 90% z toho co je tam obsažené jsme se neučili, není to ani mou nepozorností, jelikož mám z biologie jedničky a chodím i na seminář. Chtěla bych se tedy zeptat, z čeho se mám učit, jestli máte nějaké doporučení na knihy/učebnice, nebo jestli si koupit knihu kde jsou vypracované modelové otázky z biologie? Jen nevím, jestli to je stejné jako u lékařské fakulty či ne (a taky pořádně nechápu co to ty modelové otázky jsou, jestli to znamená, že se tam objeví ty stejné nebo pouze podobné?). Omlouvám se, že otravuji, ale nikde jsem toho moc o přijímačkách nenašla a rodiče taky neví a nemám se koho na tyto základní informace zeptat, mám sice ještě rok čas, ale je to moje vysněná škola a tak chci být co nejlépe připravena. :,(

Příspěvek upraven 12.02.24 v 12:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9877
10.2.24 11:52

Obvykle otázky odpovídají gymnaziálním učebnicím biologie. Anebo se dají vymyslet - porozumění textu, grafům…
Co máte za učebnici?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
10.2.24 12:08

@Jahru ve škole s učebnicí nepracujeme, učitelky učí podle prezentací/jejich vlastních materiálů. Viděla jsem, že je tam i nějaká chemie či fyzika, do jaké míry se to učit, to je otázka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9877
10.2.24 12:15

@arizona Aha, v tom případě bych si nějakou učebnici pořídila (Biologie v kostce, biologie pro gymnázia…) a jela podle toho. Fyziku a chemii na geobiologii budeš určitě potřebovat, takže bych se zaměřila i na ně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
KerrisKate
10.2.24 12:48

Obvykle veškeré fakulty mají na stránkách doporučenou literaturu, ze které se můžeš učit na přijímací zkoušky - takže tady: https://www.natur.cuni.cz/…ura.pdf/view

• Citovat
  • Upravit
9304
10.2.24 12:57
@arizona píše:
Dobrý den, jsem v předmaturitním ročníku na všeobecném gymnáziu a chci se hlásit na geobiologii na UK, ale mám strach z přijímaček (z biologie). Dívala jsem se na modelové otázky a příjde mi, že tak 90% z toho co je tam obsažené jsme se neučili, není to ani mou nepozorností, jelikož mám z biologie jedničky a chodím i na seminář. Chtěla bych se tedy zeptat, z čeho se mám učit, jestli máte nějaké doporučení na knihy/učebnice, nebo jestli si koupit knihu kde jsou vypracované modelové otázky z biologie? Jen nevím, jestli to je stejné jako u lékařské fakulty či ne (a taky pořádně nechápu co to ty modelové otázky jsou, jestli to znamená, že se tam objeví ty stejné nebo pouze podobné?). Omlouvám se, že otravuji, ale nikde jsem toho moc o přijímačkách nenašla a rodiče taky neví a nemám se koho na tyto základní informace zeptat, mám sice ještě rok čas, ale je to moje vysněná škola a tak chci být co nejlépe připravena. :,(

Ahoj a nevydává PřF UK nějaké modelové otázky? Já se tam hlásila na biochemii a byly modelové otázky z chemie, bylo jich snad přes 1000, ale přijímačky byly přesně z nich, takže to bylo v pohodě. Sice jsem pak dala přednost medicíně, ale zpětně si říkám, že jsem měla jít na tu biochemii.

A kam chodíš na gympl? Já chodila na přírodovědný, byli jsme i fakultní škola PřF.

Nevím, z čeho se chceš připravovat a jaké jsou otázky na biologii, ale na člověka a genetiku doporučuji učebnice od Kočárka. Myslím, že co se od nás hlásilo několik lidí na biologii, že ty testy nevycházely z modelových úplně, jako na té chemii. Ale dostali se tam od nás i lidi, kteří na gymplu sotva prolézali.

Moc ti držím palce, ono ty přijímačky budou asi těžké, ale zas pro všechny, tak věřím, že se tam dostaneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.2.24 13:46

Ahoj, já biologii na Přírodovědě studuju, ale jiný obor, jsem v prváku. Maturovala jsem z biologie, takže naučit se dobře na maturu byl ten základ. Modelovky jsem měla, prošla jsem je. Je dobré je mít, ale ne všechny otázky tam jsou nebo jsou trochu jinak v testu. K maturitě jsem měla knížku Odmaturuj z biologie, je to souhrn. Pokud máš na gymplu dobré známky, můžeš být přijatá i bez zkoušek. JInak níže doporučená literatura je asi fajn, ale není nutná a taky na to není čas, že? Maturita se blíží. Jinak na škole se mi hodně líbí, ale něco je fakt náročné. Ale je fajn, že si do určité míry mohu volit předměty podle toho, co mě zajímá víc.

Fakulta také nabízí kurz, může zkoušku usnadnit.
Taky můžeš zkusit přijímačky nanečisto
 https://www.natur.cuni.cz/…prijimackynn

držím ti pace :kytka:

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí