Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Když nestojí o svatbu, já bych nestála o to, aby se dítě jmenovalo jinak než já.
Já měla jasno, pokud ne svatba, dítě bude nést moje příjmění a hotovo! Nakonec svatba byla, ale bez ní bych své jméno dala.
My dali klukovi jméno po otci. Ale měli jsme a máme dobré vztahy.
Vůbec mě nenapadlo, že by jsem dala příjmení po sobě. I když uznávám, že je to trochu komplikovanější. Třeba v čekárně u Dr. Ale zase my máme zase v plánu spolu být.
Hlavně bych nečekala a zapsala otce do rodného listu, co nejdříve.
A že si tě nechce vzít tak nebude vaše dítě mít jeho příjmení? Celkem ješitný chování. ![]()
Neexistuje. Dítě se v každém případě jmenuje stejně jako já. Pokud otec chce, aby to bylo po něm, musí se sakra snažit, abych si já chtěla vzít jeho, spolu s tím příjmením. ![]()
@amarula píše: Více
A není od něj ješitný, že on nechce dát její příjmení?
Proč by jako mělo mít jeho přednost? ![]()
@amarula Proč ješitný? Proč by se zrovna mělo jmenovat po něm a ne po ní? On nechce svatbu, ale dítě jo?
Já jsem svému miminku dala v porodnici příjmení po mně. Byla jsem tenkrát pevně rozhodnutá…
Ale po narození synka a propuštění domů, jsem nakonec svůj názor a rozhodnutí změnila.
Protože, když jsem pak nad tím vším čím dál víc přemýšlela, přišlo mi opravdu hodně divné, aby měl příjmení po mém tátovi. ![]()
Prostě to k němu vůbec nesedělo.
Navíc byl po narození jednoznačně podobný mému ex. ![]()
Myslím, že dítě by mělo mít příjmení po svém otci, i když vztah následně nedopadne dobře…
Ale, to je samozřejmě jen můj osobní názor, nikoliv rada. ![]()
Z praktického hlediska je jednodušší, abyste měli s dítětem společné příjmení.
U lékaře, ve školkách, školách a všude tě budou oslovovat příjmením dítěte. Pro všechny budeš paní Fousková, i když jsi třeba Nováková. A předpokládá se, že na to uslyšíš…
Jinak je to asi fuk.
O tom si musíte promluvit vy dva a říct si, jak moc je to pro vás důležité. Někomu by vadilo jmenovat se jinak než dítě, někdo to neřeší. Neexistuje správný postup a jediná cesta. Já bych zhodnotila, jak se ke mně chlap celkově chová, jaký o dítě jeví zájem a jaká je pravděpodobnost, že spolu do budoucna zůstaneme, byť nesezdaní.
Proč jste ještě nebyli na matrice? Kvůli tomu příjmení, nebo proto, že se příteli nechce? Pokud je to druhý případ, hlasuju jednoznačně pro tvé příjmení.
Zpětně nahlíženo z mé zkušenosti - trvala bych příjmení po sobě. Já se sice pak za další tři roky (a s druhým dítětem na cestě) vdala, takže jsme měli všichni nakonec stejné příjmení, ale když jsem první dítě čekala, svatbu jsme neřešili. Krom toho je to nepraktické, ta různá příjmení. S dětmi po doktorech a podobně lítá většinou máma a buď na vás volají příjmením dítete, nebo systémem: „další na řadě je Novák - paní Jelenová“ ![]()
Po rozvodu bych se byla s chutí vrátila k rodnému příjmení, ale zas bych se jmenovala jinak než děti, které mám ve výhradní péči, takže jsem to holt nechala to vyvdané.
Takže můj názor - bez svatby bych trvala na postupu: otce zapsat do RL, ale pro dítě chtít své příjmení
Příspěvek upraven 31.07.24 v 15:17
@liggy píše: Více
No, je to opravdu tak.
Už jsem si na to dávno zvykla a slyším na oboje. ![]()
Hezký den,
blíží se mi porod a ještě jsme nebyli s partnerem na matrice. Stále váhám, zda dát dítěti příjmení po mně nebo po otci.
Sezdaní nejsme a nic ze nechystá, nebo to tak aspoň nevypadá. Navíc nám to poslední dobou ve vztahu dost skřípe. Jsou tu nějaké maminky, které by mi napsaly svou zkušenost?