Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Já bych v takokvém případě volila podle toho, které příjmení by se mi víc líbilo, případně které lépe ladí k vybranému křestnímu jménu. Praktické hledisko společného příjmení dítěte s matkou už dneska není až tak podstatné. Jinak než máma se jmenuje tolik dětí, že to málokdo řeší. Můj muž má z předchozího manželství dceru, která má příjmení po matce (měněné po rozvodu) a nikdy jsme s tím nikde žádný problém neměli. A to ani když s ní něco řeším já a jmenuju se zase ještě úplně jinak. Vztah rodič/dítě na společném příjmení taky nestojí. Může být skvělý, i když se budou jmenovat jinak, stejně jako může stát za houby, i když se budou jmenovat stejně. Takže zpět na začátek - jako jediné podstatné mi přijde, které z těch příjmení je lepší. Méně složité na psaní (pokaždé spelovat, jak se jmenuju, není nic moc), méně náchylné k překrouceninám nebo zesměšňování, lépe vyslovitelné pro cizojazyčné mluvčí… ![]()
Já jsem dala po otci, ale svatbu jsme plánovali a i se tak stalo. V tvým případě bych nechala příjmení svoje.
@Anonymní píše: Více
Dej svoje příjmení. Rozvody a rozchody jsou bohužel až moc časté, tak ať má dítě tvé příjmení. Kdyby jste se vzali, pak bych řešila změnu příjmení i u dítěte, do té doby ale ne.
Přijde na to, jak moc ti vadí, že se na tebe okolí bude dívat jako na rozvedenou nebo svobodnou matku. Já třeba svobodná matka jsem, ale tím, že se dítě jmenuje po mně, to nikoho ani nenapadne. Takový životní paradox..
@amarula píše: Více
To bylo jen a). To b) je, že jim to ve vztahu už teď hodně skřípe, je tudíž velká šance, že chlap brzy zmizí. Nechala bych dítěti tedy příjmení matky, má to logiku.
@mokkk píše: Více
No, ale ono ani tohle nijak nemusí souviset. Kamarádka je dvacet let vdaná za otce své dcery, ale příjmení má svoje původní. A teda rozhodovat se podle toho, aby si někdo nemyslel, že jsem svobodná/rozvedená?
To jsem si teda myslela, že jsou dnešní mladé holky sebevědomější, dokážou být samy za sebe a je jim jedno, jestli svět odvozuje jejich identitu od nějakého chlapa. ![]()
@Jeremi píše: Více
Ale takové mají jasno, dítě má jejich příjmení stejně, jako má jejich trvalé bydliště a zdravotní pojišťovnu ![]()
V tomto případě bych dala příjmení po sobě. Ale sama jsem vdaná, příjmení jsem si nechala svoje a syn má po otci a nenapadlo mě tedy, že by se na mě někdo díval jako na svobodnou či rozvedenou matku. Ještě nechodí teda do školky, ale u lékařů mě oslovují normálně mým příjmením a syna křestním jménem. Ještě se mi nestalo, že by se někdo ptal, proč máme jiné příjmení a o manželovi samozřejmě mluvím jako o manželovi kdyby na to přišla řeč tak je asi jasné, že jsem vdaná.
Nad čím váháš? Dej svoje příjmení, když nejste vzítí.
My máme děti po svatbě. Takže máme všichni stejné příjmení.
Nejsem chuva, aby se moje dite jmenovalo jinak nez ja. Dala bych svoje. Uz jenom kvuli tomu, ze vam to skripe a na svatbu to nevypada.
@arinecka píše: Více
Tak pokud je příjmení dítěte podmíněno svatbou - minimálně to mi přijde divné. Jak kdyby se styděla za svůj výběr otce pro dítě.. ![]()
@amarula A nebo se otec stydí za matku svého dítěte, že si jí nechce vzít?
@Monchichik píše: Více
Existují lidé, kteří se milují i bez kusu papíru. Nejspíše si tohle měly vyřešit už před dítětem ![]()