Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Ani to manželství není zárukou jistoty. Znám případ z blízkého okolí, kdy jeden z manželů bral tajně dluhy a zastavil společnou nemovitost. Po 15 letech manželství. Manželé jsou vzájemně zastupitelní i co se týče podpisu. A to jsou ještě ze staré školy. Dnes je i díky půjčkám přes internet vše jednodušší. Ale na druhou stranu je daleko větší osvěta, jak se těmto situacím vyhnout ošetřením majetku ještě před manželstvím. Ale ten dům byl společný a společně pořízený.
A ještě pár dalších případů, kdy spolu manželé zůstávali hlavně k vůli dětem a tehdejšímu společenskému stigmatu rozvodu, děti skončily na prahu dospělosti v péči odborníků. Hádky na denním pořádku.
Možnost rozchodu bez větších problémů by vše vyřešila.
Ja jsem v tomhle staromodni a dite ma mit prijmeni po svych rodicich - obou. Takze svatba a pak dite. Jako druha varianta je pro me jmeno po otci, ale tak nejak s tim, ze bych se mela brzy jmenovat stejne i ja…Asi nejak nerozumim tomu, ze se stane jsem tehotna, nic se nechysta a s otcem ditete nam to skripe. V tomjle pripade bych ovsem dala jmeno sve, no.
@Kelsey píše: Více
Presne tak. Dneska uz svatby proste nefrcej noo. Ale jak rikas, taky bych jednou sla rada na svatbu sve dcery, ale kdo vi co bude. Zatim se vdavat nechce a o detech nechce ani slyset. Tak uvidime casem. Asi jsme meli stesti na vyber spravneho partnera ze? My uz mame za sebou stribrnou svatbu, a do ty zlaty uz to nejak doklepem ![]()
Holky, děkuji za vaše názory. Dám příjmení po sobě. Pokud by svatba byla do budoucna, tak bych změnila příjmení i dítěti. Opačně by to asi šlo hůř.
Jinak proč jsme se nevzali? Byly jiné, větší výdaje, jiné starosti. Nyní asi i kvůli těhotenským hormonům se dost hádáme. Myslela jsem, že je normální, že muž ženu požádá, jakmile ví, źe čeká potomka. A z mé strany to není vydírání, ale byla bych ráda, abychom se jmenovali všichni stejně.
@Anonymní píše: Více
Ano, taky si myslím, že další důvody, proč se svatby odkládají na neurčito, jsou prostě finanční.
Jen aby dítě potom někdy se změnou příjmení souhlasilo. Mně to v dětství z určitých důvodů udělali a já jsem si potom na prahu dospělosti chtěla vzít zpátky to „své“, i proto, že je jednoduše hezčí.
Myslím si, že před porodem a útlé dětství je jediné období, kdy o tom může rodič rozhodnout sám. Potom už by měl brát v úvahu přání dítěte.
@1Pears1 píše: Více
Vidíš a já si naopak myslím, že finance tím důvodem nejsou. Svatba se dá udělat zadarmo nebo za pár korun. Pokud se chce. Podle mě jsou to jen výmluvy ![]()
Dala jsem příjmení po sobě a dobre jsem udělala. Dnes se o dítě jeho otec vůbec nezajímá a představa ze se dítě jmenuje po něm a já s tím nemůžu nic dělat, je strašná. Bez svatby proste jmeno po matce
Chtěla bych to tedy ještě trochu více objasnit…
Já proti svatbám žádnou zášť nechovám a ani necítím.
Ale, pro mě je to zkrátka moc velký a důležitý životní krok i rozhodnutí… a abych někomu řekla své ANO, musím si jím být opravdu jistá i přesvědčená, že je to ten „pravý“ a jediný muž mého života, se kterým budeme navždy. ![]()
Asi je to tak trochu naivní představa, ale já to tak mám a věřím, že nejsem určitě jediná. ![]()
Nicméně musím přiznat, že kdysi jsem si to opravdu myslela, že jsem potkala toho, kterého jsem si chtěla vzít za manžela, ale časem se bohužel ukázalo, že by to nebylo v žádném případě to správné rozhodnutí. S otcem mého syna jsme měli už i termín svatby, který jsem po určitých skutečnostech, které naštěstí vyšly najevo, šla vše ihned zrušit.
Realita je tedy taková, že bych dnes byla třikrát rozvedená, protože bych nemohla žít s dotyčnými muži, jen proto, že jsme si dali novomanželský slib…
Ale, na druhou stranu, kdybych i teď v mém věku potkala toho pravého a věděla, že to je opravdu ON, tak si ho vezmu třeba za tři měsíce. ![]()
A nějaké tradiční předsvatební přípravy, by nebyly vůbec zapotřebí. ![]()
@Kockazvysocan píše: Více
Vždyť i tady čteš, že hladová svatba stojí za houby. A stojí. Potom se vymýšlí blbosti, koho pozvat na oběd a koho jen na odpolední raut. A kde budou ti, kteří nemají pozvánku na oběd od obřadu do rautu ![]()
Jako lze udělat svatbu v lese, někde jen s grilovačkou, ale ani to není nízkonákladová svatba, i když rozpočet je třeba nižší oproti standartní.
@1Pears1 píše: Více
Já neříkám, že je třeba udělat svatbu hladovou. Sami i tu druhou budeme mít velkou a ve finále mnohem dražší a větší, než jsme plánovali ![]()
Ale pokud mám teda problém a zároveň se chci vzít, tak zajdu na úřad se svědky a pak třeba jen na skleničku. Párty může být později ![]()
Bez svatby bych dítě plánovaně nepočala (naštěstí jsme se snoubencem za jedno), ale kdyby se zadařilo omylem, tak bychom se narychlo vzali, nebo by dítě mělo mé příjmení (ale to spíš kdyby svatbu nechtěl). Naštěstí k ničemu takovému nedojde, vím, že názor máme stejný a svatba je naplánována na září, takže do té doby doby dítě omylem snad nepočneme. Ani jednomu z nás by se to takto nelíbilo. Chceme si užít svatbu jen sami dva a po novém roce se vrhneme na děti
. Jsme oba dva v tomto staromódní. Svatbu bereme jako další krok ve vztahu a potvrzení toho, že jsme jeden pro druhého jedineční. Žádná záruka to není. Rozejít se můžeme tak jako tak, podvádět se můžeme tak jako tak, hádat také. Žijeme spolu, hospodaříme spolu. Sobě i ostatním dáme najevo, že spolu počítáme do konce života. Ale táhneme to spolu už desátý rok. Děti budou další krokem.
@Kockazvysocan píše: Více
Nám svatba vyjde cca na 100 000-120 000, možná méně. Chudá nebude. Nechci šetřit na svatebčanech, naopak šaty jsem sehnala nádherné a pohodlné za 2000, spodnička k nim stála 500 a jsou podobné těm, které si loni švagrová půjčila za 10 000. Fotografku s krásnými fotkami na celý den za 14000. Ale chtělo to chvíli hledat. Zase nechci ušetřit za každou cenu, to opravdu ne, ale zbytečně vyhazovat peníze také nechci. Ještě u nás probíhají stavební práce na zahradě a stavební materiál je pěkně drahý. Ale kvůli tomu nebudeme čekat další rok.
Kdyby byla nahodou svatba, tak nic menit nemusis. Neni normalni zadat zenu o ruku kdyz ceka potomka, to se delalo driv, aby se nenarodilo nemanzelske dite. Normalni je planovat potomka po svatbe, ale dnes uz se to asi nedela.
@AnnieTRoj píše: Více
Hodne podobne to bude i u nas a to je to druha svatba pro oba. Nekde se usetrit da, nekde nikoliv.
Ahoj z mé zkušenosti, už bych po příteli jméno nedala! Vadilo mi, že všude se mě ptali, jestli jsem teta, nebo sousedka.. prostě bylo mi to nepříjemné.. vysvětlovat že jsem rodič. A nakonec jsme šli od sebe do 2let.. mému teď už manželovi, jsem řekla, že pokud přijde mini dřív než plánovaná svatba, bude mít dítko příjmení po mne, že nehodlám mít příjemní u každého dítěte a mne jiné.