Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Anonymní píše: Více
Asi jo, protože polovina toho, co má on, bylo její ![]()
Ty peníze vydělal on ale, máma s jeho podnikáním neměla nic společného. Dům je taky na tátu napsaný, dala mu ho jeho máma a taky se stal předmětem dědického řízení.
To je hloupost, pokud dostal dům darem, do dědictví nespadá. Nenechal spíš napsat část na matku, případně celý (protože OSVČ ručí celým majetkem)?
Stačí předložit darovací smlouvu.
Jestli je dům psaný jen na otce, tak by do dědictví jít neměl. To podnikání má jak? Jestli to nemá nějak oddělené, tak polovina peněz bohužel její byla. Tak to prostě v manželství je, a je jedno kdo je vydělal. Asi uděláš nejlíp, když se obrátíš na právníka, řekne ti přesně co a jak. Tady můžeme jen spekulovat ![]()
@arinecka píše: Více
To tak úplně nemusí být pravda. To, že je na někoho něco napsané ještě neznamená, že nespadá do SJM. Tam je klíčové, jestli má otec na dům darovací smlouvu.
@j.a.n.i1 píše: Více
Asi nechce oholit otce. Dědictví se dá přijmout buď celé, nebo vůbec. Jestli má s otcem dobrý vztah, tak je potřeba pořešit co do dědictví skutečně spadá
Pokud babička dům darovala do výhradního vlastnictví otce (což se zpravidla dělá), tak není součástí SJM a neměl by se v dědickém řízení vůbec řešit. Mám zkušenost, že dům v mém výlučném vlastnictví (na základě daru od mámy) se při projednávání dědictví po mém manželovi neřešil. Ale samozřejmě se řešily peníze na účtech mých i manželových, bez ohledu na to, kdo je vydělal, protože ty součástí SJM byly a před děděním se nejprve muselo to SJM vypořádat. Součástí SJM třeba byly i příjmy z pronájmu toho domu, který byl jen můj.
@Sexynohy píše: Více
To není pravda, dědicové se mohou libovolně domluvit, jak se o dědictví podělí. A co nepatří do dědictví musi poresit otec…
Zdravím, před měsícem mi bohužel zemřela maminka. Budeme mít teď dědické řízení. Můj táto je podnikatel. Budou patřit jeho příjmy do dědického řízení, protože byli manželé? Notářka chce do dědického řízení zahrnout všechny jeho podnikatelské účty. Myslíte, že je to správné, jsem z toho trochu v šoku. Moc děkuji za názory.